Марсово поле е един от най-красивите паркове в Санкт Петербург. Известен повече като място за джогинг и приятна почивка, той се отличава с много зелени площи и алеи. Тук можете да си направите пикник по всяко време на деня и да прекарате часове, наслаждавайки се на спокойствието и приятния пейзаж.

В продължение на много години на мястото на днешния парк, се простира голямо блато. В началото на 18 век, когато Петър Велики построил наблизо Летния дворец, той наредил блатото да се пресуши и да се превърне в място за отдих.  Постепенно на поляната започнали да се провеждат карнавали и спектакли с фойерверки и тя била наречена  Развлекателна. Когато по-късно на това място е построена изискана дървена къща за съпругата на Петър Велики - Екатерина I, поляната се преименувала Царицина.

По нейна идея, тук се създали алеи с красиви цветя според сезона, тревни площи и няколко фонтана. Но днес я няма дървената къща.  С течение на времето Поляната започва да се използва за паради и учения, строят се и няколко казарми и от 1805 г. полето е кръстено на древния бог на войната - Марс. В един момент Марсово поле се превръща в гробище на обикновени руски хора, а също и на известни революционери и изявени водачи, загинали в името на Родината си.

За увенчаване на тяхната памет в централната част на парка през 1917 г. е издигнат мемориал под надслов „На героите-борци за свободата на Русия, станали жертва на тази борба”. На него са изписани имена като Мойсей Соломонович Урицки, убит от Леонид Канегизер през август 1918 г., което  довело до началото на Червения терор. Тук са погребани и петроградските работници, паднали по време на Ярославското въстание през юли 1918 г., а също и съветският военен водач Рудолф Сийвърс - участник в Първата световна и Гражданската война и загинал в битка, и мн. други. През 1957 г. в центъра на Мемориала е запален Вечният пламък. От този пламък е запален огънят на Паметника на незнайния воин в Москва, както и Вечния пламък на славата в Нижни Новгород. Особено магична обстановка се създава, когато в парка се организира флашмоб и стотици светлини се отправят към небето, носейки частици  от тях за всички хора по света.  

Близо до Парка Марсово поле са Мраморният дворец, Лятната градина и  църквата „Спасителят на разлятата кръв”, която е най-сниманата в Санкт Петербург, заради екстериора на сградата.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Марсово поле - Санкт Петербург