Петродвореца (Петерхоф) се намира на 29 км от Санкт Петербург на южните брегове на финския залив. В края на Втората световна война Петерхоф и останалите императорски резиденции са сринати, местността е в руини. За щастие голяма част от съхраняваните в дворците ценности са преместени на безопасно място още преди нашествието на немците. След продължилите няколко десетилетия възстановителни мероприятия днес дворците отново пленяват посетителите с предишното си великолепие. Най-подходящият сезон за екскурзия до Петерхоф е лятото. При ясно време най-подходящото средство за придвижване до обекта е корабът с подводни криле. От борда му се разкрива приказен изглед към огромния дворец, който се извисява над морето.

Градините и резиденциите в Петерхоф са създадени по идея на самия Петър Велики. Царят се захваща с изготвянето на оригиналните им планове от 1720 г. Така замислен и изграден, дворецът по удивителен начин подчертава огромната роля на водата като източник на жизнена енергия и сила за града на Петър Велики.

В градините на двореца има множество фонтани и каскади. По поръчка на царя, любител на забавленията и остроумните шеги, някои фонтани са монтирани в дърветата и на различни уединени места. Техните механизми се задействат чрез настъпване на камък или преместване на лост.

Най-старата постройка от комплекса Петерхоф носи името Монплезир. Нея Петър Велики обитава преди построяването на главната императорска резиденция.

Прочутият Ермитаж (място за уединение) на Петерхоф е издигнат през 1725 г. Първоначално сградата е използвана като банкетна зала за високопоставени особи. Впоследствие тя е оборудвана с подемен механизъм, чрез който масите заедно с гостите и останалото обзавеждане се преместват от приземния етаж до разположената над него трапезария.

Атракцията на комплекса Петерхоф е Голямата каскада. Ансамбълът на каскадата се състои от три водопада, 64 фонтана и 37 позлатени статуи. Сред водопадите се издига позлатена статуя на Самсон. От широко разтворените челюсти на лъва, с който героят е в схватка, излиза водна струя. Паметникът е построен в чест на руските войски, победили шведските нашественици в битката при Полтава.

Великолепния Голям дворец се намира на хребета над каскадата. Тук могат да се видят останки от оригиналната сграда, издигната между 1724 г. и 1725 г. Сградата е обновена и разширена от дъщерята на Петър Велики – Елисавета. След многобройните реконструкции в автентичния си вид от времето на Петър Велики е съхранен само Дъбовият кабинет. Изящната облицовка на стените е дело на френския скулптор Пино. Мебелировката на помещението е също от дърво. Само камината е от бял мрамор.

Една от най-големите зали в двореца е Тронната. В миналото това изящно помещение е използвано за организирането на приеми и официални церемонии. Таванът е украсен със сложни орнаменти, а полилеите поразяват с блясъка си. Зад тронът на Петър Велики, е окачен огромен портрет на Екатерина Велика, създаден след успешния и преврат. Императрицата е изобразена върху кон, облечена в униформа на царската стража, с чиято подкрепа завзема властта.

Китайските кабинети са проектирани от Вален дьо ла Мот през 60-те години на ХVІІІ в. Помещенията са богато украсени със сцени в китайски стил. Изображенията са нанесени върху лакирани в черно, фино резбовани табла. В Картинната зала са изложени 368 маслени платна на италианския художник Ротари. При създаването на всички картини, той е използвал само осем масла.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Петродвореца (Петерхоф)