Пушкин (Царское село) – се намира на 24 км от Санкт Петербург. Най-интересната атракция на Пушкин е великолепният Екатерински дворец, блестящ образец на руски барок. По дължината 300 м на фасадата се редуват бели колони и пиластри със златни барокови орнаменти. Историята на двореца е тясно свързана с Екатерина Велика, но въпреки това той е именуван на втората съпруга на Петър Велики – Екатерина І. Елисавета, дъщерята на Петър Велики, после Екатерина Велика внасят нови елементи в преустройството на двореца. Но все пак автентичният вид на зашеметяващата фасада, дело на Растели, е запазен и до днес. По време на окупацията през Втората световна война, нацистите използват двореца за казармени помещения.

Най-впечатляващо помещение е Голямата зала, използвана за организиране на балове и приеми. По-дългите и стени са украсени с по два реда прозорци. Високите огледала помежду им са поставени в позлатени, богато орнаментирани рамки. По стените има още огромни потонни фрески, изобразяващи руските военни победи и постижения в областта на науката и изкуството. От северната страна на парадното стълбище се намира Кехлибаренаата стая. Тя дължи името си на изцяло гравираната кехлибарена облицовка, която в миналото украсява стените и, и е дарена на Петър Велики от краля на Прусия при сключването на договора от 1716 г. Кехлибарената облицовка, наред с много други ценности изчезва по време на нацистката окупация. През 1979 г. съветското правителство преустановява издирването и, и пристъпва към реставрация на помещението.

Други великолепни стаи са Парадната синя приемна, Китайската синя гостна и Предверието за хора. Самобитният интериор на Китайската синя гостна е дело на архитекта Камерън. При възстановяването са използвани оригинални чертежи и оригиналната коприна за облицоване на стените, която била намерена в едно от складовите помещения на Ермитажа.

Сред алеите и езерата на Екатеринския парк са пръснати многобройни мраморни статуи, водопади, павилиони, мостове и кейове. Не по-малко интересна е и Английската градина. Тук се намира галерията на Камерън, където са изложени национални носии от ХVІІІ – ХІХ в. От портика на галерията се разкрива чудесна гледка към парка и неговите езера.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Пушкин (Царское село)