Москва е столица и най-голям град в Русия, с население около 12 млн. души. Разположен в централната част на европейска Русия, на двата бряга на едноименната река, с 49 пресичащи я моста и с канал, свързващ я с река Волга, градът е символ на духовно и политическо могъщество. Москва е един изключителен град, който ви дава възможност да надникнете както в миналото, така и в настоящето на необятната и загадъчна Русия. Заставайки на Червения площад, или пред Кремъл и многоцветните куполи на Съборния храм „Св. Василий Блажений”, посетителят затаява дъх- познанието от снимките и действителността,е шокираща. Москва е един необхватен и неповторим град.

За основането на града се смята 1147г., когато той става център на няколко малки древноруски княжества. През 15 век, Москва постепенно се превръща в център на обединената руска държава. Един век по-късно, тя вече е столица на едно отнай-големите, могъщи и процъфтяващи царства в света. В началото на 17 век, градът е напълно опустошен от полското нашествие и вътрешни размирици. Но когато управлението на града преминава в ръцете на династията Романови, в Москва се поставя начало на нова епоха в развитието му.

Когато Петър Велики поема властта през 1682 г., той построява нова столица на Русия на брега на Балтийско море по модел на западните европейски градове и я нарича Петербург. Но Москва си остава душата на руския народ и продължава да процъфтява като икономически и културен център. Тя е тази, която Наполеон иска да превземе през 1812 г., но московчани съумяват да защитят любимия си град-те се евакуират и опожаряват града.

През 1918 г., близо две столетия по-късно, Москва е пак столица на огромната руска империя, по настояване на вожда на Октомврийската революция, Ленин.Като жизнено важен възел от инфраструктурата на СССР, Москва, заедно с Ленинград и Киев, са една от трите цели на Германското настъпление през 1941 г,.известно като операция „Барбароса”.Достигайки до покрайнините на града, немската армия е отблъснта от Червената армия.

След разпадането на Съветския съюз, Москва продължава да е политически, промишлен и културен център. За посетителите, днешна Москва представлява модерен и забързан град, превърнал се в международен стопански център. Но все пак Москва съумява да съхрани и типично руския си облик и да остане сърце и душа на страната. Освен, че пазят огромна част от архитектурното си наследство, московчани създават и нови сгради-небостъргачи, търговски и културни центрове, а също и църкви.

Най-подходящо време за посещение на Москва е пролетта и есента от април до юни и от септември до ноември, когато температурите са умерени.

Културният живот на руската столица винаги се е определял от Болшой театър, с прекрасните си театрални представления, и Московския художествен театър.Но след падането на комунизма, вече има и множество по-малки, налагащи се театрални трупи и музикални ансабли.

Но емблемите на Москва и Русия са Кремъл и Червения площад. Кремъл е най-старата градска част на Москва и е в центъра на града. Крепостните му стени имат сегашния си облик от края на 15 век. Влизайки вътре през Александровската градина, забележителностите зад кремълските стени са толкова много, че човек трябва да си избере какво ще разглежда- Държавният кремълски дворец,Арсенал, църквата „Дванадесет апостоли”, Архангелски събор, Големият кремълски дворец, Оръжейната палата,Цар-камбана, чийто звук никой никога не е чувал и много други забележителности.

Излизайки извън стените на Кремъл от срещуположната страна, посетителят попада на Червения площад и погледът му е прикован от възхитителните кубета на храма „Св. Василий Блажени”- величава прослава на победата на Иван Грозни при Казан. Червеният площад е най-красив вечер, когато на фона на тъмното небе, изгряват петте звезди на кремълските кули. Тялото на Ленин е положено в Мавзолея на Червения площад през 1924 г.От балкона на Мавзолея в миналото съветските ръководители са наблюдавали парадите.

Третяковската галерия е художествен музей в Москва, създаден от руския търговец Павел Третяков (1832-1898) през 1856 г. Галерията разполага с над 130 хил. произведения на живописта, графиката и скулптурата. Изключително ярката творба на Иля Репин, показваща как обезумелия Иван Грозни, държи в ръце умиращия си син, е изложена тук.

Гостите на Москва непременно трябва да отделят време за разходка по Стария Арбат, където все още са запазени някои от най-чудатите московски кътчета. В много от къщите на тази улица са живели известни артисти, художници , музиканти и писатели. Освен това сградите са с уникална архитектура, за това и днес „Арбат” представлява важна туристическа атракция. Боядисаната в синьо къща-музей на големия поет на Русия, А.С. Пушкин, със скромен барелеф на фасадата, спира погледа на разхождащия се турист. Впечатление прави фонтанът „Принцеса Турандот”с позлатена нейна скулптура пред театър „Вахтангов”. Някъде по пътя се виждат статуите на Пушкин и съпругата му, Наталия Гончарова, а също и скулптурата на Булат Окурджава-един от първите бардове в СССР, написал някои от най-хубавите песни за Арбат.

Успоредно на Стария Арбат е разположен Новият Арбат, определен за „витрина на съветската столица”. Оградена с високи сгради от бетон и стъкло, издигнати в типичния за тогавашния период социалистически стил, днес, улицата е оживен център с много лъскави казина и отлични ресторанти.

Метрото на Москва е интересна за посещение дестинация. Наричат московското метро „Подземния дворец на Москва”. От създаването му през 1935 г., днес то има обща дължина 331,5 км и се състои от 12 линии със 199 станции по тях. Всяка от станциите има свой облик с красиво декорирани стени и пленителни полилеи.
Тверската улица или както я наричат московското Пето авеню, е главната търговска улица на Москва. Тя е обградена от масивни жилищни сгради, чиито приземни етажи са заети от най-луксознните магазини в столицата.

Една разходка по улица „Тверска”ще ви даде възможност да разгледате лъскавите витрини и да се насладите на някои от прекрасните московски сгради в стил „модерн”. Едни от важните забележителности по тази улица са: Сградата на Централния телеграф, чийто вход е украсен с огромен светещ глобус и електронен часовник; Дом-музей на Достоевски; Английският клуб, който е бил център на московската аристокрация; Московски художествен театър; Моссъвет; Музей на восъчните фигури-руския еквивалент на Мадам Тюсо; Триумфалния площад, където е метростанция „Маяковская” с изображения оти областта на космонавтиката.

Новодевическият манастир е православен женски манастир, разположен в югозападната част на Москва. Основан през 1524 г.от великия княз Василий III в чест на Смоленската икона на Дева Мария,манастирът приема само жени от знатни семейства. Считан за един от най-старите и с най-удивителна архитектура манастири в Русия, Новодевическият манастир е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Любимото място за децата е Московският зоопарк, който е разположен в центъра на града и в него могат да се видят около 6 хил. животни.

За почитателите на изобразителното изкуство , Музеят на изобразителното изкуство „А. С. Пушкин”, предллага световни и руски шедьоври в очарователните си галерии. Още много може да се види в Москва, но за това трябва повече време, желание и търпение.

Ресторантите и заведенията за хранене в Москва са увеличили броя си. Не липсват заведения, предлагащи чужди блюда. Могат да се опитат тибетска, индийска, китайска, латиноамериканска и турска кухня. Така че храненето в столицата на Русия може да се окаже приятно преживяване след продължителната разходка.

Етикети: Столици в Европа |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Москва