Болшой театър в Москва е място, което е мечта за много хора, уважаващи балетното и оперно изкуство. Да присъстваш на балета „Лебедово езеро” на Чайковски, седнал в удобното кресло, наслаждавайки се на великолепната завеса, е голямо предизвикателство.

За начало на създаване на театъра се смята март 1776 г., когато губернаторът на Москва, княз Урусов получава разрешение от императрица Екатерина II, да се построи сграда за театрални представления. Но тази сграда е унищожена от пожар още преди откриването й.В следващите години все е имало място, където да се изнасят спектаклите на театралните трупи. В сградата от 1856 г., заедно с откриването й се провежда и коронацията на АлександърII. Театърът се намира в центъра на Москва и е познат под името Голям императорски театър.

Следващите реконструкции довеждат до съществуващата днес сграда на Болшой театър. Монументалната колонада на входа е увенчана с четворка бронзови коне, теглещи колесницата на покровителя на музиката Аполон. По грандиозност златно-пурпурният вътрешен интериор, не отстъпва на красивата фасада. Зрителната зала побира 2155 души. Таванът е изрисуван с танцуващите фигури на бога на музиката и деветте музи на изкуствата и науките. Резервации за билети за спектаклите в Болшой театър трябва да се направят възможно по-рано, защото билетите се разпродават бързо. Болшой театър е бил място на много исторически премиери като „Войвода” на Чайковски, една от версиите на „Борис Годунов” на Мусоргски от 1888 г., „Псковитянка” на Николай-Римски Корсаков с Фьодор Шаляпин в ролятя на Иван Грозни и мн. други.

Интересното е, че през 1922 г. на сцената на Болшой театър, Ленин е произнесъл последната си реч. А от лявата страна на Болшой театър се намира Централният детски театър, на чиято сцена се представят спектакли за по-млади хора. Чудесен е площадът пред театъра. Украсен с фонтани, зеленина и пейки, той е прекрасно място за отмора и съзерцаване на великолепната сграда на Болшой театър.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Большой театр - Москва