Шварцвалд е най-обширната средновисока планинска верига в Германия, която се намира в западната част на провинция Баден-Вюртемберг. Шварцвалд се простира по границата между Германия, Швейцария и Франция. На югоизток Шварцвалд преминава в долината Баар, а на север граничи с хълмовете Киршгау. Най-високата точка на Шварцвалд е връх е Фелдберг, следван от Зеебук, Херцогенхорн и Белхен.

В релефът на Шварцвалд на изток са характерни заоблени върхове и широки плата, а на запад се релефно се отличават много долини и резки промени на височината. Източните територии са покрити с обширни иглолистни гори, а на запад голите метаморфни и гранитни скали са прекъснати от многобройните долини.

Шварцвалд е планинска верига с изключително голямо водно богатство. Множество реки, езера и язовири охлаждат планините в горещите летни дни, както и осигуряват водната зависимост на населението. От Шварцвалд например извира река Дунав, както и неговите изворни води Бригах и Брег. По-големи езера, които са сгушени в Шварцвалд, са Титизее, Мумелзее и Фелдзее, които са с ледников произход.

Шварцвалд крие големи природни богатства в своите недра. Още римляните са добивали в средната и южната част на Шварцвалд сребърна и оловна руда. Келтите пък откриват желязната руда през V-VI в.пр.Хр. в северен Шварцвалд. През Средновековието се построяват манастири и се обработват и по-високите части.

Рудодобивът продължава да се развива с много добри темпове, но около XIV век нещата придобиват лош развой. Този период на упадане е породен от силни фактори като чумната епидемия през 1516 г., войната в периода 1524 г.-1526 г. и 30-годишната война в годините 1618 г.-1648 г. Но нищо не е приключило в тази сфера – възходът идва около XVIII век, но след това повечето мини са изоставени.

Индустриализацията на територията на Шварцвалд е доста късно явление, тъй като тези земи имат труднодостъпен характер. Интересна история има зараждането на часовникарството по тези земи. От едни часовници от дърво с кукувичка, които хората са правели през зимата, се ражда часовникарството, спомогнато през 19 в. от прекараването на железопътна линия и от директния достъп до метални суроовини. Това провокира дори и откриването през 1850 г. във Фуртванген на първото немско училище за часовникари.

Друг положителен резултат от развитието на часовникарството не закъснява – търсенето на механични уреди се покачва и се откриват по-големи фирми. В началото на XXI в. пък започва да се развива металообработването и обработването на благородни метали и скъпоценни камъни, като много високотехнологични фирми избират седалищата им да се намират в Шварцвалд.

Голяма част от населението, живеещо в Шварцвалд, работи в туристическия бранш. Туризмът е силно развит тъй като от която и страна да се погледне има предпоставки за задоволяване на почти вкусове на туристите. Ски, летене с делтапланер, пешеходни обиколки, исторически забележителности, природни чудеса и красоти. И още много други перли в короната на Шварцвалд работят за известността му по света.

Най-много туристи обаче привличат езерата Титизее и Шлухзее. През последните години Шварцвалд е разделена на 2 природни парка с идеята да се запази природното богатство на планините, културата и традицията на планинците. Природният парк "Среден и северен Шварцвалд" е най-големият природен парк в Германия.

Един от най-известните градове на територията на Шварцвалд е курорта Баден-Баден, където има минерални извори, както и многобройни манастири.

В Шварцвалд има много общини и малко големи градове, в които са се запазили традициите и обичаите. Там хората все още обличат народни носии за празничните случаи.

За славата на Шварцвалд се грижат още характерната архитектура на селските къщи, тортата "Шварцвалд", часовниците с кукувички и Шварцвалдската шунка.

Етикети: Река Дунав |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Шварцвалд