Рюген е най-големият германски остров, който заедно със съдените му по-малки острови Хидензее и Уманц формира административен окръг Рюген. Намира се в Балтийско море, край брега на провинция Макленбург-Западна Померания.

По исторически сведения остров Рюген е населяван от около 4000 г. пр.н.е. Неговите по-късни заселници са германското племе руги, които всъщност дават днешното име на острова.

След германците славянските племена рану и руяни заемат тези земи през VI-VII век. Славяните основават свео княжество, за столица на което избират средновековния град Аркона, който се превърнал в религиозен център за околните славянски племена. За съжаление датски кръстоносци разрушават Рюген през 1168 г. и на острова започва процес на християнизация.

Последвали изтощителни междуособни войни и в резултат през 1325 г. Рюген бил завладян от херцога на Померания. Градът съществува като част от шведска Померания в периода 1648 г.-1815 г., след което успешно бива привлечен към владенията на Прусия.

Историята и археологията на остров Рюген са особено важни за изследванията на славянската религия, тъй като там се намирали храмове на множество славянски богове, например Световит, Ругевит, Поревит и пр.

Рюген е една от най-посещаваните туристически дестинации в Германия. Островът е богат на минерални извори, като първият такъв е открит през 1794 г. около Сагард. През 1818 г. предградието Лаутербах става първия морски курорт на Рюген. Следващите курорти, които се раждат на острова са Засниц – през 1860 г., следван от Бинц през 1880 г.

Днес най-популярните морски курорти са по плажовете между Алтенкирхен и Яулиусрух, в източната част между Засниц и Гьохрен, включително Прора, Бинз, Селин и Баабе, както и още доста красиви райски места. С морските курорти обаче не се изчерпват туристически дестинации на Рюген. Интерес представляват още нос Аркона, покритият с гори хълм Щубенкамер, хълмовете Гранитц с извисяващия се на тях дворец Ягдшлос.

Рюген е изключително прималив и за сърфистие. Островът предлага повече от петнадесет различни места за сърф, като най-популярните места са Дранске, Розенгартен, Сухрендорф и Виек.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Остров Рюген