Проломът Вердон

Информация | Kарта
seen
2566
facebook
Проломът Вердон

Проломът Вердон, Франция се намира в Северен Прованс. Той е вторият по големина каньон в света след Големия каньон в САЩ. Проломът е открит от пещерняка Мартел.

Проломът Вердон е дълъг 20 км, но пътя по склоновете има много завои, затова разстоянието става повече от 130 км. От възвишението Малин, гледката е най-красива и пълна. Стръмните и отвесни скали в пролома се привлекателни за скалните катерачи. Има и туристически пътеки за любителите на пешеходния туризъм.

Близостта му до френската Ривиера, несравнимите пейзажи и по-хладния климат през лятото, го прави посещаван от много туристи. Най-близкият град е Кастелан. До пролома се стига по шосе от Авиньон или от Ница. Проломът Вердон е едно чудо на природата. Наслоените варовикови скали са били подложени на въздействието на дъждове, ветрове, ерозия и др. и в течение на времето са придобили различни цветове и форми. Дълбочината на пролома е около 750 м, ширината в горната му част е около 6 м, а долу, където тече реката някъде е само 1 м. Най-привлекателните атракции на пролома са стръмните скали, които са любимо място на скалните катерачи. Тук са прокарани повече от 1500 катерачни маршрута, но поради сложния, отвесен релеф, не са за начинаещи. През пролома минават няколко интересни туристически пътеки, които са достъпни за по-голям брой от хората , решили да се насладят на живописните гледки. Пътеките л,Имбю, Бастидон и Мартел дават възможност човек да си прекара времето сред тази красива природа, която оставя в съзнанието незабравими спомени.

В западния край на пролома се намира селището Мустие Санкт Мари, известно с грънчарските си изделия, най-добрите от които са изложени в Музея на фаянса. На юг от него се открива прекрасна гледка към изкуственото езеро Лак дьо Сан Кроа.Мостът над река Артюби е нещо, което трябва да се види в пролома Вердон. А така наречените „балкони на Мескла“, представляват отвесни скали, спускащи се към пенещите води на реката.

Проломът Вердон е място, в което човек се чувства малък, в сравнение с величието и красотата на сътвореното от природата.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS