Пикос де Еуропа ("Върховете на Европа") е планинска верига, спиращ дъха варовиков масив, отстоящ на 20 км от северното крайбрежие на Испания, граница на двете автономните области Астурия и Кантабрия. Пикос де Еуропа е формираща част на Карибската планина. Най-широко приетата хипотеза за произхода на името е, че те са били първата гледка от Европа, която се е разкривала пред корабите, пристигащи от Америка.

Пикос де Еуропа е истински рай за туристите. Всеки желаещ да се поклони пред необятната сила на природата и нейните чудати творения би трябвало да избере „Върховете на Европа” като дестинация на своето пътуване. Едно от райските кътчета в Пикос де Еуропа е долината Ермида, където река Дева, гъмжаща от сьомга и пъстърва, пресича долините Лиебана, до които може да се стигне поемайки по острите завои на крайбрежието на Кантабрия. И това ако не е приключение. Откриват се страхотни пейзажи на ерозирали скалисти образувания. Пътуването към Лиебана може да се разнообрази ако се поеме през прохода Пиедраслуенгас, където има постоянно работещи атракционни влакчета.

В тези долини има прекрасни църкви като например Нуестра Сеньора де Лебеня от X век в мосарабски стил. За любителите на пазаруването е великолепния град Потес, който привлича и търсачите на силни усещания. Предлагащ всичко - от магазините за екипировка и планинските водачи до подходящите терени за катерачи, байкъри, кануисти, Потес очаква своите посетители на кръстопътя на четири долини насред Лиебана в лоното на Пикос де Еуропа. А след изпълнения с адреналин ден, с отворени врати ги очакват гостоприемните ресторантчета на града, за да хапнат планинска кухня и да отпият от местното вино.

Не трябва да се отпътува от Лиебана преди да се посети манастира Санто Торибо де Лиебана – най-важната забележителност на района. Легендата разказва, че неговите основи са положени през VIII век, когато от Йерусалим е пренесена частица от Светия кръст. Разходката през Пикос де Еуропа продължава по главния път, който отвежда до селото Монгровехо, парадорът Фуенте Де и завършва при Пуерто де Алива. За да може да се каже, че човек е посетил всяко едно кътче от спиращите дъха планини Пикос де Еуропа, не бива да се пропуска най-забележителното историческо място Ковадонга, което се намира в западната страна на масива откъм Астурия, и най-старата испанска християнска столица Кангас де Онис.

Освен със своите природни и исторически забележителности, Пикос де Еуропа са дом и на Националния парк, които с площ от около 700 кв.км. са кът, където човек се докосва до богатия растителен и животински свят.

До тясната клисура, издълбана от водите на р. Карес между две планински била на парка „Върховете на Европа” може да се стигне с въздушен трамвай. Едно от най-живописните каменни образувания тук е Наранхо де Булнес.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласа Национален парк „Върховете на Европа”