Портофино е малко италианско рибарско градче, община и туристически курорт, намиращ се в провинция Генуа на Италианската Ривиера. Градът е едно от най-красивите средиземноморски пристанища.

Според Плиний Стари, Портофино е построен от Римляните и наречен Portus Delphini, или Пристанището на делфина, заради големия брой делфини, които обитават Tigullian Gulf.

Селището е било част от Република Генуа около 1229 г. През 1409 г. Портофино е продаден на Република Флоренция от Анри VI крал на Франция, но когато той е прогонен от Генуа, се налага флорентинците да го върнат обратно. През 1815 градът е част от Кралство Сардиния и от 1861 г. — част от Кралство Италия.

През 19 век, първо британски, а после и други европейски аристократи започват да посещават Портофино. Към 1950 г. туризмът измества риболова като основна индустрия в града, и по бреговата ивица са построени множество ресторанти и кафенета.

Интересни да се видят: - Статуята на „Исус от бездната“, поставена под земя на 29 август, 1954 в малък залив на дълбочина от 17 метра. Тази статуя е поставена, за да закриля рибарите. Тя представлява благославящ Исус, който гледа към небето с отворени обятия, като символ на покой; Двореца Браун, 16 век; - Църквата Св. Мартин (Divo Martino, 12 век); - Църквата Св. Георги – тук според преданията се пазят мощите на Свети Георги, пренесени през ХІІ в. от кръстоносци, като се завръщат от светите земи; - Параклиса Santa Maria Assunta, готически стил; - Национален парк Портофино – той е с полегати хълмове обрасли с морски бор, като и с билки, хвойна, калуна, тамянка и над 700 вида диви цветя. От парка може да се стигне по пътека до манастир „Свети Фруктуоз”, който е строен през ХІ в.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Портофино (Portofino)