Ещорил е малък португалски град, разположен в община Кашкаиш, област Естремадура, на нос Кабо да Рока, който е най-западната точка на континентална Европа. Самото разположение на Ещорил на брега на океана и само на 20 км от столицата Лисабон, го правят добра дестинация за почивка и разходка даже през уикендите. Забележителен е фарът на нос Кабо да Рока от 1846 г., излъчващ светлина, която се вижда на разстояние 42 км. Фарът се намира на отвесна скала, висока 140 м. Гледките оттук са фантастични, а един кръст на края на скалата указва мястото на най-западната точка. Историческите забележителности не са много в Ешорил, но все пак има какво да се види. На горния етаж на пощата, построена през 1942 г., е разположен Музей на изгнаниците в Ещорил и тук може да се научи нещо за историята на града. Чудесно място за развлечение в Ещорил е най-голямото казино в Европа, разположено в прекрасна градина, стигаща до брега на океана.

На брега има и един замък с масивна конструкция от каменни блокове, построен през 1917 г. от Джордж о’Нийл. Назъбените кули богатата околна растителност и плажът са една прекрасна гледка. През 1942 г., замъкът е купен от Мантеро Белард, който го превръща в място за изява на артисти и музиканти. След смъртта му , замъкът става собственост на съвета на Кашкайш и в него сега се помещава регионалният исторически музей, където се организират концерти, временни изложби и др. културни мероприятия.

Хубавите къщи, широката плажна ивица, спокойствието и разнообразието на специалитети в ресторантите тук са нещата, които привличат гостите на Ещорил.

Бреговата ивица на запад от Ешорил е наситена с хотели, ресторанти и красиви жилищни кооперации, а заобикаляйки нос Кабо да Рока се стига до природния парк „Синтра Кашкайш“. На север от носа се намират редица чудесни плажове. Така че прекараното време тук може да бъде едно интересно приключение.

Кашкайш е град почти долепен до Ещорил. Възстановен изцяло след голямото земетресение през 1755 г., градът става любимо място на крал Луиш I и той построява резиденция в цитаделата на крепостта през 1870 г. От тогава кралското семейство прекарва летните месеци в Кашкайш. Самата Цитадела е от 16 век, а крепостта е разположена върху издадена към залива скала и е една от седемте крепости за защита на Лисабон от нападения. Сега тук се помещават модни ресторанти. Рибарското пристанище в подножието на крепостта е с осемстотин годишна традиция. Тук рибарите изнасят все още своя улов всяка сутрин. От този период са и големите представителни къщи горе на хълма, където аристокрацията се е наслаждавала на фантастичните гледки. И сега в старата част на града, по павираните улици, в привлекателните ресторанти и модни бутици, се усеща изтънченият вкус на богатите.

По крайбрежния булевард се намира Музеят на графовете „Кастру-Гимараеш“, помещаващ се в представителна къща от 19 век. Най-посещаваната забележителност на Кашкайш е тесният пролом „Устата на ада“, където морските вълни преминават с грохот през него. В къщата на историите на Паула Регу могат да се разгледат невероятните творби на художничката Паула Регу, родена в Кашкайш.

Сладоледът на легендарната сладоледена къща Сантини в Кашкайш, трябва да се опита непременно. Сладоледеното кафене е любимо място и на италианското кралско семейство, когато е в изгнание тук. Създадено през 40-те години на 20 век, то и досега е едно от най-посещаваните места в града.

Националният дворец „Келуз“ е разположен между Кашкайш и Лисабон. Основната сграда е една провинциална къща, която много се харесва на принц Педру (1717-1786) - брат на крал Жозе. По негово настояване френският архитект Жан Батист Робийон, я превръща в един миниатюрен Версай. В двореца има 22 стаи, всяка от които обзаведена и украсена по различен начин. Тук могат да се видят освен португалски мебели от този период, но и килими от Арайолос, бижута и много изумително красив порцелан.В тронната зала лъскавият паркет и покритите с огледала стени, отразяват блясъка на полюлеите и позлатените тавани. В така наречената зала на Дон Кихот, рисунки по стените изобразяват сцени от романа на Сервантес. В тази зала умира Дом Педру IV. Градините към двореца са проектирани пак от Робийон, но и със съдействието на френския дизайнер Льо Нотр. Запазени са много от статуите, езерата и фонтаните в градините. Използван най-вече през летните месеци, в двореца „Келуз“се устройвали борби с бикове, състезания с коне, концерти и фойерверки. Кралица Мария I - съпруга на Педру живее тук дълги години. Кралското семейство се премества тук за няколко години, след пожар в двореца „Ажуда“ в Лисабон. След бягството на кралската фамилия в Бразилия, дворецът „Келуз“ е обитаван рядко. Реставриран в целия си блясък, сега той буди възхищението на посетителите.

В околностите на Ещорил се намира природен парк „Синтра-Кашкайш“. Като продължение на този красив парк с борови гори, са редица от популярни плажове. Гиншу е плажът, където се провежда Европейското първенство по уиндсърфинг. До плажовете Адрага и Гранде, се стига от селището Алмосажеме. От Гранде, във високите скали се виждат отпечатъци, приличащи на стъпки от динозавър. Плажът Азеняш ду Мар е най-красив, тъй като къщите все едно са кацнали по скалите, а една виеща се пътека води до брега на океана. Има и приятни ресторантчета за отмора.

Ерисейра е известен малък курорт, с рибарско пристанище и старинен център около църквата на върха на скалите.

Районът около Ещорил и нос Кабо да Рока е посещаван най-вече от лисабонци през уикендите. Многото ресторанти, работещи денонощно осигуряват приятната обстановка и развлечението им.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласували Ещорил