В превод името му ще рече "Петте земи" и се намира на каменистото крайбрежие на Италианската Ривиера.

Заради смайващата си красота и най-вече заради издръжливостта му в надпреварата с модерния свят, то е включено в списъка на ЮНЕСКО. Всяко едно от петте селища на Чинкуе Тере (Риомаджоре, Манарола, Корниглия, Вернаца и Монтеросо ал Маре) е съхранило своя старинен чар и атмосфера на блажено спокойствие, което местните хора предават и на своите гости. От всички селища, най-красиво и най- любимо на туристите в Вернаца. Вернаца обаче е и забранена земя за модерните форми на транспорт. Местните хора и днес използват малки лодки, за да да се придвижват, така както са правели в миналото техните предци. За туристите Вернаца прилича на умален, провинциален вариант на Венеция. Сред забележителностите на градчето освен руните на замъка в покрайнините, интересната църква в центъра и терасите с лозя, които се простират по склоновете на съседния хълм, няма някакви специални атракции.

Най-предпочитаният маршрут за разходка в околностите е Пътеката на любовта между Манарола и Риомаджоре, която е дълга 1,6 км.

И въпреки липсата на плаж и на всички удобства на модерните курорти, това е една от най-предпочитаните дестинации на Италианската Ривиера. Тъй като до Чинкуе Тере не може да се стигне с кола, италианските власти съветват туристите да оставят автомобилите си в град Специя и от там да хванат влак до което и да от петте селища.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Чинкуе Тере