Букурещ

Информация | Kарта
seen
22566
facebook
Букурещ

Букурещ е столица на Румъния и най-голям град в страната. Наричан е още Малкия Париж заради известното подражание на френската столица Париж. В Букурещ е изградена подобна Триумфална арка в памет на румънските войни загинали през Първата световна война и висока 27 м. Друга прилика с Париж е големия булевард Съединение, който даже е по-широк от Шанз-е-Лизе. По време на управление на диктатора Николае Чеушеско голяма част от старият град на Букурещ е разрушен и построена Палатата на Парламента – втората по-големина административна сграда в света след Пентагона.

В Букурещ има много паркове и градини. В парк Херестрау се намира и Музея на селото, където под открито небе са представени стари къщи от всички региони на Румъния.

Интересни да се видят в Букурещ още са: Църквата „Ставрополеос” от 1724 г.; пешеходната улица „Липскани”; останките от средновековния кралски дворец „Куртеа Вече” и др.

Светец закрилник на Букурещ е Св. Димитър Бесарбовски, които според житието е роден в село Бесарбово близо до Русе. По-късно става игумен на Бесарбовския скален манастир. По-късно мощите му са пренесени в Букурещ.

Снимки Букурещ
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Букурещ. Снимки от Букурещ и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Букурещ - Триумфалната арка
Букурещ - православна църква
Букурещ - Палатата на народа
Палатата на Парламента - Букурещ
Фонтани в Букурещ
Изглед от Букурещ
Букурещ - център
Букурещ - красиви фонтани
Музей на селото - Букурещ
Къща от музея на селото в Букурещ
Музей на селото в Румъния
Сгради от Букурещ
Букурещ - сгради
Сгради в Букурещ
Изгледи от Букурещ
Букурещ - красива сграда
Паметник в Букурещ
Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласа
ясно небе
6.13 °C | ясно небе

Вятър: 2.1 m/s

Влажност: 65 %

Атмосферно налягане: 1025 hpa

Облачност: 0 %

RSS