Букурещ е столица на Румъния и най-голям град в страната. Наричан е още Малкия Париж заради известното подражание на френската столица Париж. В Букурещ е изградена подобна Триумфална арка в памет на румънските войни загинали през Първата световна война и висока 27 м. Друга прилика с Париж е големия булевард Съединение, който даже е по-широк от Шанз-е-Лизе. По време на управление на диктатора Николае Чеушеско голяма част от старият град на Букурещ е разрушен и построена Палатата на Парламента – втората по-големина административна сграда в света след Пентагона.

В Букурещ има много паркове и градини. В парк Херестрау се намира и Музея на селото, където под открито небе са представени стари къщи от всички региони на Румъния.

Интересни да се видят в Букурещ още са: Църквата „Ставрополеос” от 1724 г.; пешеходната улица „Липскани”; останките от средновековния кралски дворец „Куртеа Вече” и др.

Светец закрилник на Букурещ е Св. Димитър Бесарбовски, които според житието е роден в село Бесарбово близо до Русе. По-късно става игумен на Бесарбовския скален манастир. По-късно мощите му са пренесени в Букурещ.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Букурещ