Сибиу

Информация | Kарта
seen
10104
facebook
Сибиу

Сибиу (Sibiu) е град в Трансилвания, Румъния. Намира се на р.Цибин и е с население 155 000 души. Сибиу е основан от германски заселници през 1190 г., а през ХІV в. е вече важен търговски център. Градът се управлява от 19 занаятчийски гилдии и е най-богатият от седемте града в Трансилвания построени от германски заселници. За защита на Сибиу се построяват впечатляващи укрепления. Сибиу попада в границите на Румъния след Първата световна война, когато Австро-унгарската империя се разпада. Днес градът е един от най-преуспяващите румънски градове с впечатляваща история и посещаван от много туристи.

Старият град на Сибиу е изцяло запазен в оригиналния си вид. Той е разделен на Горен и Долен град. Горния град е бил търговското средище и символ на неговото богатство, а Долния е бил производствената зона с калдаръмени улички и разноцветни наполовина дървени къщи. Двете части на Сибиу са свързани с лабиринт от стълби, площадки и извити тунели, които свързват трите пояса крепостни стени и укрепления.

В Сибиу трябва да се видят: Кулата на аркебузите; Кулата на дърводелците; Кулата на грънчарите; Дебелата кула; Големия площад – включен в списъка на ЮНЕСКО; Двореца Брукентал – музей от 1790 г. основан три години преди Лувъра и много др.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
разкъсана облачност
2 °C | разкъсана облачност

Вятър: 1.5 m/s

Влажност: 74 %

Атмосферно налягане: 1024 hpa

Облачност: 40 %

google RSS