Брашов е основан от немски занаятчии поканени от унгарския крал Гейза ІІ. Няма точни данни за годината, но се предполага, че е 1203 г. или 1211 г. Основателите на града дават името Кронщад. В следващите два века Брашов процъфтява и са построени масивни крепостни стени с цитадела, за да може града да се предпази от татарите.

През първата половина на 15 век в Брашов е основан български квартал „Шкеи“ (на унгарски: Bolgarszeg, „български кът“). Заселници са българи-строители в града, а впоследствие нараства от търговци и български бежанци.

През 1689 г. при Големия пожар са разрушени по-голяма част от старите сгради на Брашов, като възстановяването им отнема повече от 100 години.

Интересни да се видят в Брашов са: Черната църква – построена през 1385 г. – 1477 г. и реставрирана след Големия пожар 1689 г.; Пиаца Сфатулуи – сърцето на стария град; Сградата на кметството от 1420 г.; Каменната цитадела от 1553 г. и др.

Наблизо до Брашов се намира и Замъка Бран (Замъка на Дракула), който е построен през 1377 г. от брашовските занаятчийски гилдии.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Брашов