Северната „врата" на страната, основен търговски и банков център, център на изкуствата и науките – все синоними на този важен швейцарски град Базел (Basel).

Разположен величествено в долината между върховете Юра и Шварцвалд, Базел е красив старинен град, столицата на кантона Базел. Градът е интересен и привлекателен с това, че е разположен в големия завой на величествената река Рейн, а близостта му до големи европейски страни оставят своя отпечатък върху облика на Базел и живота, който кипи в него.

Базел е третият по известност град в Швейцария след Цюрих и Виена. Географски се намира точно до мястото, където се срещат границите на Франция, Германия и Швейцария и затова самият град има оформени немски и френски предградия. През града минава и река Рейн. Благодарение на това си разположение още от ранни времена Базел се превръща във важен кръстопът и значим център за търговия. Поради този факт този район е един от най-гъсто населените на Европа. Освен това в региона на Базел се намира една от най-големите товарни гари в Европа - в съседен Мутенц. Заради товарните пристанища пък /единствените в страната/, Швейцария осъществява транспортна връзка със Северно море. Друга важна и ключова информация за Базел е това, че градът е център на химическата и фармацевтичната индустрия на Швейцария.

И като говорим, че градът е важен кръстопът, нека обърнем внимание и на летището Базел-Мюлуз-Фрайбург. То е построено да обслужва 3-те съседни държави: Швейцария, Франция и Германия и се намира се на френска територия. До летището се достига от Швейцария по екстериториален път.

Базел, заедно с общините Риен и Бетинген, образуват кантона Базел-щат. Минаващата през града река Рейн го разделя на Малък Базел и Голям Базел. Сърцето на Базел тупти в т.нар. Стар град, намиращ в Голям Базел около пазара и старото кметство. Характерно за тази част на града е, че центърът в по-голямата си част е освободен от движение, а живописните му тесни улички са „магнит“ и за туристи, и за жителите на града.

В Стария град на Базел са концентрирани голяма част от историческото наследство - паметници с изключително голямо значение, както и много забележителности с национално значение.

Освен всичко друго, Базел има и репутация на един от най-важните културни градове в цяла Германия, както и славата на основен индустриален център на фармацевтичната и химическа индустрия. Базел е има своята слава в Швейцария и като града с най-многото музеи – повече от 40. Най-общо казано - каквито и интереси да има човек, в Базел всеки открива нещо за себе си.

Културният живот на Базел е една пъстра палитра от празници, карнавали и събития, и се отличава със своята наситеност. Ежегодно Базел домакинства на около 1000 концерта, както и джаз фестивали с изпълнения на световноизвестни изпълнители.

Сред тях ярко се откроява знаменитият карнавал, провеждан обикновено през февруари. Кортежи и процесии се движат по улиците, а вечер има шествия на музиканти, които озвучават площадите на града. Друг голям празник в града е Празничният карнавал, който е едно от любимите развлечения на базелци. Карнавалът започва винагиа в петък преди Великия пост, и точно в 4 часа сутринта, при пълна тъмнина, членовете на карнавалното общество, облечени в пъстри носии, се събират и формират карнавална процесия. Сред най-известните забележителности на Базел се открояват Природонаученият музей, Музеят на културата, Храмът на съвременната култура, Музеят на Жан Тенгели, Музеят на хартията, готическата църква „Свети Албан", Музеят на съвременните изкуства, фонтанът Тенгели, Историческият музей, Пазарният площад на стария град, първият в света Музей на котката и много други.

Определено няма да е преувеличено ако кажем, че Базел предлага на своите посетители невероятно разнообразие от архитектурни забележителности, музеи и карнавали. Няма да има човек, който, след като е посетил Базел, ще каже, че посещението на този швейцарски град не си заслужава.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Базел