Много често, когато се спомене Женева (Genève), хората си мислят, че това е столицата на Швейцария. Но това не е така. От географска гледна точка Женева е град в Югозападна Швейцария, като е и главен административен център на едноименния кантон Женева. Женева е вторият по големина град в страната след Цюрих и е един от най-важните градове в международната дипломация. В града се е намирало седалището на първата централа на Международния червен кръст.

Женева е шикозен, лъскав, космополитен град. Разположен е живописно на брега на едноименното езеро - Женевското, или наричано още "езерото Леман", около мястото, където река Рона изтича от Женевското езеро, наричано още „езерото Леман“. Женева е обградена от три планини – Алпите и планините Юра и Салев.

Историята на Женева започва да се пише преди около 2000 години, когато всъщност са възникнали първите селища на мястото на града. Римляните завладяват през 120 г.пр.н.е. съществуващият и развит град в устието на река Рона, носещ името Женева. Реално името на Женева се появява за първи път в историческите анали, когато Юлий Цезар е описвал войната в Галия.

Женева приема християнството през IV век, а през Средновековието управлението на града преминава в ръцете на местните епископи и положението остава такова чак до Реформацията. В последствие Женева става република, а заради характера и стила на управление на реформатори като Жан Калвин там, Женева често е била наричана протестантският Рим. През XVI век Женева се превръща в център на калвинизма. Земите й се превръщат в дом за много религиозни бежанци, включително и от съседна Франция. През 1798 г. градът е присъединен от Наполеон към Франция, а от 1815 г. Женева става кантон на Швейцария.

Много важен ден за Женева е денят, в който се чества едно от най-важните събития в историята му - Л`Ескалад или изкачването на стените. Жителите на Женева честват това събитие всяка година и то се е превърнало в символ на независимостта. Историята на този празник тръгва през далечната 1602 г. Именно тогава се проваля последният опит на Шарл Емануел I, Дюк на Савоа, да превземе града и да го превърне в столица на север от Алпите. Всяка година през декември победата се отбелязва в стария град с демонстрации, конни паради и топовни изстрели.

Ако трябва да погледнем на Женева като туритическа дестинация, то има какво да кажем по този въпрос. Градът е изключително примамлив за туристите и причина за това са някои изключителни забележителности: Английската градина, Ботаническата градина, Катедралата „Сен Пиер“, Кметството, Колежът на Калвин, Международният музей на Реформацията, Музеят на Червения кръст, Родната къща на Жан-Жак Русо, Седалището на Организацията на обединените нации, Стъкленият дом „Кларте“, Фонтанът в езерото - най-големият фонтан в Европа, часовникът от цветя - символ на часовниковата индустрия за града, чиито 6000 цветя се подменят всеки сезон, и доста други. Женева просто кипи от заряда на собствения си дух и любов към приключенията.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Женева