Разположен в центъра на Швейцария, Берн (Bern) е „федералният град“ и де факто столица на Швейцария. Градът е седалище на Федералния съвет (правителството) и Федералното събрание (двукамерния парламент). Освен това Берн е и столица на кантон Берн и окръг Берн. Град Берн е разположен в северозападната част на страната, на река Аар, ляв приток на Рейн. Градът има отлични пътища и жп връзки с всяко кътче на страната. Берн е единствената европейска столица, до която достигат всичките три европейски мрежи със скоростни влакове - френската TGV, немската ICE и италианската Cisalpino.

Берн е забележително малък и скромен град за столица на държава. Градът е съхранил голяма част от градксия си център през последните няколкостотин години. Берн се разпростира в радиус на 12 км около стария град във всички посоки. Независимо от старовремското излъчване, градът е космополитен и в него кипи пищност и вълнение, което може да се очаква от една столица. Швейцарската столица Берн притежава много повече отколкото човек може да види с очите си.

Берн е основан като селище от херцог Бертолд V фон Церинген на река Аар през 1191 г. и го наименува на мечка – бер, която бил убил. Берн се превръща в свободен и независим град след смъртта на херцога през 1218 г. и след като получава тази привилегия от императора на свещената Римска империя – Фридрих II. Берн преживява своя апогей през Късното Средновековие, а влиянието му се простира на изток до Австрия, на юг до Милано и на запад до френскоезичния район Во. През 1353 г. Берн влиза в състава на младата швейцарска конфедерация и става водещ град. Той присъединява към своите територии Арау през 1415 г. и Во през 1536 г., както и други малки територии. С тези нови земи Берн става най-големият град-държава на север от Алпите. През 1831 г. градът става столица на кантон Берн, а през 1848 г. се превръща в административна столица на Швейцария.

Легенда разказва как Берн получава своето име. Етимологията на името му е все още много спорна. Историята разказва, че основателят на град Берн – херцог Бертолд V фон Церинген преди първия си лов по тези земи дава обет да назове града на името на първото срещнато животно. В случая то се оказва мечка и така се ражда името на града.

Времето на значителни промени за Берн настъпва през XIX век. С разрастването на града повечето ненужни укрепления биват разрушени, а нови обществени сгради изникват из града и променят значително неговия облик. Градът се сдобива с нови жилищни квартали на другия бряг на реката. Построяват се високи мостове, които да ги свързват с центъра на града.

Няма да е грешно да се каже, че Берн е богат със забележителности, много от които са съсредоточени в Старата част на града, която през 1983 г. ЮНЕСКО включва в списъка на световното културно и природно наследство. Старият град на Берн се отличава и гордее с наличието на множество аркади – навеси, преминаващи над улиците.

Швейцарското правителство е един от символите на града и се помещава в наподобяващата дворец Бундесхаус - просторна сграда от 1902 г. в италиански ренесансов стил, с отличителен знак - красиви медни куполи. На просторният площад Бундесплац пък се намира бляскав танцуващ фонтан с 26 водни струи, които символизират 26-те кантона на Швейцария. Характерно за фонтана е, че той работи от април до октомври и струите изникват неочаквано между плочките на всеки половин час между 11:00 часа и 23:00 часа. Великолепието на Бундесплац се подсилва от красивите сгради на Стария град. Точно една от тях е часовниковата кула Цютглогетурм от XIII век, издигната като част от западната порта на града и използвана някога като затвор.

Друго бижу на Берн е бернската катедрала "Св.Винсент", намираща се недалеч от часовниковата кула. Други задължителни места за посещение са туристическата атракция Мечия парк, Розовата градина и кварталът на градските занаятчии и работилници Матенквартир.

Задължителни точки от една туристическа обиколка на Берн са църквата "Св. Дух", фонтанът на свирача, фонтанът Ана Зайлер, фонтанът на мускетаря, фонтанът на детеядеца, фонтанът Церингер, къщата на Айнщайн, фонтанът на Самсон, фонтанът на правосъдието и фонтанът на Мойсей.

Освен забележителности, официални и старинни сгради, Берн е град, в който карнавалите и културните мероприятия също изобилстват. Ето някои от тях - Карнавалът в Берн, привличащ хиляди посетители всяка година, Международен джаз фестивал в Берн, провеждан от 1976 г. насам, от 13 март до 22 май, Гран-При в Берн – автомобилно състезание, което се провежда ежегодно и наричано от организаторите „10-те най-красиви мили в света“, Женска надпревара в Берн - карнавал, известен и като „Frauenlauf“ и проведен за пръв път през 1987 г., Уличният фестивал – музикален фестивал, провеждан в Стария град на Берн от 2004 г.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Берн