Наричат я швейцарското Сан Франциско – със стръмни хълмове, по които са накацали балкони, синята вода и блестящото слънце, със стърчащите лилавите и сиви върхове на Савойските Алпи. Това е Лозана (Lausanne), потънала в зеленина и паркове.

Лозана е град в Западна Швейцария, главен административен център на кантон Во. Градът е основан като келстко селище, превърнато по-късно в римски военен лагер. Лозана се намира на 495 м надморска височина в централната част на кантон Во, на северния бряг на Женевското езеро, във френско говорещата част на Швейцария. В центъра на Лозана се сливат покритите потоци Льов и Флон, от долините на които са образувани 3 хълма в центъра: Сит, Ле Бург и Сейнт-Лорен.

Лозана се нарежда на второ място по значимост в Швейцария след Женева. Независимо,че Женева днес да се смята за международен център на дипломацията, в Лозана се провеждат също огромен брой интернационални конференции. Важне пример са провелите се в града преговорите през 1923 г., които са определили границите на Турция след Първата Световна Война. Освен това Лозана е и важен железопътен възел на отсечката Берн - Женева, а и оттук има директна връзка до Париж. Градът е седалище на Международния олимпийски комитет.

Историята на Лозана започва да се пише, когато още през четвъртото хилядолетие преди нашата ера се появяват първите селища - първият построен от римляните военен лагер Лузана датира от 15 г. пр.н.е. Днес разкопки от този лагер могат да се видят близко до Женевското езеро.

Заради чести германски набези в средата на IV век, градът бива изоставен и всички жители се изнасят на хълмовете над езерото. През средните векове управлението над Лозана преминава в ръцете лозански епископи и савойски херцози. През време на Реформацията достъпът на савойците до съвременния кантон Во е блокиран от Женева и градът преминава под властта на бернските херцози и остава така от 1536 г. до 1798 г. В резултат на Наполеоновите войни през 1803 г. Лозана става столица на новосъздадения кантон Во, който се присъединява към Швейцарската конфедерация.

Лозана не е просто един град, заел перфектното географско място. Този град знае как да бъде гостоприемен, да забавлява, да осигурява отдих.

Основните и най-известни забележителности на Лозана са Кметство, замъкът Боле, готическата църква "Св. Франциск", катедрала "Нотър Дам", парк и музей „Ермитаж“, парк „Мон-Репо“, Елисейският парк, фонтанът на Справедливостта, Пале дьо ла Рюмин, замъкът Сен-Мер, както и водопадите Трюмелбах и Щаубах.

Освен всичко друго, с което е прославана, Лозана е град с много музеи - Старият град, Елисейски музей, Лозански исторически музей, Кантонален музей по археология и история, музей в замъка Боле с работи на затворници и психично болни хора, Фондация „Ермитаж“, Кантонален музей на изящните изкуства, Кантонален музей за археология и история, Кантонален музей за геология, Кабинет на кантоналните медали и др.

Лозана притежава една част, наречена Стария град, която е изключително примамлива за разглеждане. В по-голямата си част старата част е забранена за автомобили, а малките симпатични улички с кафенета и бутици съпровождат средновековният облик на градчето. Старият град изпъква със своята готическа катедрала от XII век. Тя е смятана за най-впечатляващото ранно готическо произведение на изкуството в Швейцария и в влиза в класацията на десетте най-красиви катедрали в света.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Лозана