Люцерн (Luzern) - перфектната комбинация от град, езеро и планина на едно място. Люцерн е най-големият град в Централна Швейцария и разположен на северозападния бряг на езерото Люцерн. Люцерн красиво, спокойно градче, омагьосващо със своите тесни калдаръмени улички и покрити мостове. Интересна подробност за Люцерн е факта, че това е един от най-екологично управляваните градове в Швейцария. За този град годишно се отделя сериозна сума финансови средства - милиони евро, за реализирани на стабилни "зелени проекти". Люцерно често е наричан “Градът на светлината”, заради една легенда, която разказва как ангел посочил със светлина на първите заселници къде трябва да построят параклис в чест на Свети Никола, закрилникът на моряците и рибарите.

В началото Люцерн възниква като малко рибарско селище, но накрая се развива до важен пункт за преминаване, чиято значимост чувствително нараства след отварянето на прохода Готард. След началото на XIX век туризмът заема важно място в поминъка на града и започва да играе изключително важна роля за развитието му. Днес Люцерн привлича все повече и повече туристи към своите очарователни гледки, забележителности, културни мероприятия и прекрасни места за отдих и почивка.

Като цяло Люцерн е малък град, който спокойно може да бъде разгледан и пеша. Рзбираемо, сърцето на града тупти в прекрасния му Стар град, който е очарователен със своите рисувани къщи, и се намира на северния бряг на река Ройс. До стария център на Люцерн се достига като се тръгне от гарата и се мине по средновековния мост Капел. Средновековният облик на Люцерн е нещо, което е съхранявано с години. В миналото тук е имало много укрепления, които са защитавали града. Днес историческите къщи все още са по своите места, а фасадите им са боядисани с фрески или са покрити със сграфито декорация. Старият град на Люцерн все пак е пуснал духа на новото време да се настани по улиците му - това място е оживен търговски център с много магазини, ресторанти и кафенета.

Люцерн е град, изпъстрен с много красиви, забележителни и запомнящи се пейзажи и гледки. Едно от местата, от които се откриват едни от най-внушителните гледки към живописните площади, църкви, параклиси и патрициански къщи, са укрепленията на север. Една приятна разходка на изток от страия Люцерн може да включва посещения на интересни сгради и музеи, сред които се открояват ренесансовата Хофкирхе и музеят на Вагнер.

Няма да звучи преувеличено, ако се каже, че Люцерн е един от най-красивите и неповторими градове в Щвейцария. Люцерн градът притежава всички онези предимства, които правят Щвейцария популярна по света – гледките към живописни планини, езера, алпийски села и ливади, по които необезпокоявано пасат прословутите швейцарски крави. Днес Люцерн е популярна туристическа дестинация, защото привлича с красивата швейцарска природа наоколо, съставена от върховете на Швейцарските Алпи Пилатус и Риги, заради безкрайните възможности за развлечение по езерото Люцерн, но и най-вече заради уникалната старинна архитектура и отлично запазен стар град, представляващ невероятен лабиринт от площади и калдъръмени улички, пъстра палитра от пешеходни зони и средновековни къщи.

Люцерн се гордее със своето историческо наследство, като сред важните исторически паметници на Люцерн изпъкват осмоъгълната водна кула, сградата на Кметството, църквата Хоф, йезуитската църква, която една от най-хубавите барокови църкви в страната, както и Францисканската църква, считана за най-красивия готически храм в Централна Швейцария. Особен интерес предизвиква и двореца Ритерше, който датира от късния Ренесанс. Емблематични за Люцерн са покритите средновековни мостове и особено Капелбрюке, датиращ от 1365 г. и пуснал Водната кула да се издига точно в неговата среда. Този мост влиза в челните позиции на класацията на най-посещаваните и популярни туристически забележителности в света за 2010 г. Капелбрюке е най-старият и дълъг покрит дървен мост в Европа, чиято дължина достига 204 м. Друг известен мост в града е дървения покрит Шпрьоербрюке, известен още като „Мост на танца на мъртвите” заради 67-те тематични картини на художника Каспар Меглингер.

Задължително в Люцерн трябва да се посети и разгледа Глетчергарден или Градината на ледниците. Този уникален природен феномен е символ на Люцерн и е превърнат в една от гордостите на града. Уникална колекция показва експонати от последния ледников период, фосили на миди и палмови листа, които разказват за историята на тукашните земи от преди 20 милиона години.

В Люцерн интерес представляват също Площада на лебедите, площад Хиршенплац, Монумента на Лъва, Музеят на Вагнер, езерото Фирвалдщетерзее, Дворецът на културата и конгресите, както и Музеят на огледала, който е построен през далечната 1899 г. и предлага над 90 различни огледала.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Люцерн