Малмьо е разположен в Южна Швеция, в живописния залив Ересунд. С население около 400 хиляди жители, Малмьо е третият по големина град след столицата Стокхолм и Гьотеборг. Основан през 1250 г., днес Малмьо е търговският център на Южна Швеция. Подобно на много работнически градове в Европа, той  се приспособява към съвременната реалност и  търси промяна в основаващи се на научните постижения дейности, на мястото на старите производства.

Хубав пример за това е трансформирането на бившата корабостроителница, която е превърната в новия квартал Vastra Hamnen с прекрасен търговски и увеселителен център и възхитителни  дизайнерски къщи. Една от причудливите високи сгради в новия квартал е небостъргачът Търнинг Торсо, завършен през 2005 г., с височина 190 м и 54 етажа. Дизайнът е на испанския архитект Сантяго Калатрава и наподобява усукващо се човешко тяло.

Мостът Ересунд  е не само забележителност, но и придобивка за връзката между датската столица  Копенхаген и Малмьо. Завършен през 1999г., той представлява комбиниран железопътен и магистрален мост през пролива Ересунд. Това е най-дългият мост в Европа от такъв тип, с дължина 8 км от шведското крайбрежие до изкуствения остров Поберхолм в средата на пролива. Преминаването завършва с четирикилометров тунел от Поберхолм до датския остров Амагер.

Разхождайки се из центъра на Малмьо, не може да не забележите огромната скулптура на Трагос пред операта на Малмьо. Създадена е от шведския скулптор Нилс Сьогрен през 1945- 53 г. и представлява 22 театрални персонажа. Осветлението от близкия фонтан вечер създава вълшебна атмосфера, особено за влюбените.

Заедно с новото строителство, в Малмьо са запазени голям брой сгради, с които градът си запазва правото на  един от 133-те градове на Швеция със статут на исторически ценности. Най-старите райони на Малмьо са от 14-ти и 15-ти век.  Това, което трябва да се види е църквата „Св. Петър” от 13 век. Тухлената готическа църква съдържа стенописи с високо качество както и удивителни мебели, полилеи и грациозен вътрешен интериор, вдъхващ почит и спокойствие. Но олтарът е един от най-големите и най-красиви  в скандинавските страни. Изработен от дъбово дърво с височина 15 м, олтарът е украсен с множество дървени фигури от митологията и изображения на Разпятието и Възнесението.

В Малмьо интерес представлява най-стария запазен  ренесансов замък”Малмьохус”. През 1434 г.Ерик Померански, крал на Дания, Норвегия и Швеция, построил цитадела в град Малмьо, следи от която могат да се видят по стените. В следващите години крепостта е била разрушавана, възстановявана и модернизирана и през 1675 г. цитаделата издържа на датското нападение. От 1828 г. до 1909 г., крепостта е служила като затвор. Едва от 30-те години на 20 век, замъкът е реставриран и отворен за посещение. Разположен сред живописен район, разходката из крепостта ще ви разкаже не само историята на тази внушителна крепост, но и историята на Швеция. Тук всяко лято се извършват традиционни чествания и тогава е живописно и интересно.

Местата за пазаруване и за едно питие или чаша кафе, са пешеходните зони Лили Торг и Мьолевангсторгет. Повечето от магазините са отворени и в неделя. Театрите, музеите и художествените галерии са съвсем наблизо едни от други, за тези които имат културни интереси. Големият площад Стортогет е приютил старинното кметство и конната статуя на крал КарлX както и един квадратен кладенец.

Брегът на Западното пристанище е популярно място през лятото с изкуствения пясъчен плаж и крайбрежната пешеходна пътека. Откритият плувен басейн е любимо място за шведите през цялата година. Проявите на открито включват разходки из красивите паркове като „Пилдамспаркен” или разглеждане на града през лятото , плавайки с корабче по каналите.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Малмьо