Гьотеборг е втория по големина шведски град, разположен  от двете страни на река Гьота Елв,обърнат към Северно море, срещу северния край на Дания. Основан е през 1621 г.от крал Густав Адолф , който възложил на холандски  инженери да проектират града, чието разположение в блатист район изисквало определени знания и умения. Планирането на улиците и каналите превърнали Гьотеборг в един привлекателен град и той  става важно търговско пристанище  и седалище на шведската Източноиндийска компания.

В края на 19 и началото на 20 век се развива тежката индустрия, която запада поради последвалите икономически и социални проблеми. Днес, Гьотеборг с население около 700 хил. жители без агломерацията, се занимава успешно с високотехнологично производство и туризъм.
Няма много останки от първоначалния град, който е бил построен  предимно от дърво.Но и това което е останало е възстановено и поддържано, за да разказва историите на Гьотеборг.

Една от забележителностите на Гьотеборг е крепостта Скансен Кронан, построена през втората половина на 17 век от гранит, гнайс и диабаз и със стени с дебелина 4-5 метра.Оборудвана с 23 оръдия, крепостта е била извън града, но днес е в центъра на Гьотеборг на хълм в квартал Хага.

Квартал Хага е известен със своите живописни дървени къщи и атмосфера от 19 век. Множеството малки  магазинчета, приятни кафенета, които предлагат  прочутото канелено руло с бяла глазура и очарователни ресторантчета, са привлекателно място за туристите в квартал Хага.

Другата известна крепост в Гьотеборг е Елвсборг, която е построна  в началото на 19 век на близък остров. Това красиво кътче, близо до Гьотеборг е било последното, което са виждали имигрантите, отплувайки  оттук за  мечтаната Америка.  Днес, тази крепост изградена от червени тухли и с впечатляваща входна кула и порта,е популярна туристическа дестинация.

Превърнала се в емблема на града,църквата Masthugg е разположена на висок хълм, близо до Гьотеборг и до река Гота алв и за това гледката, която се разкрива от тук към околността е чудесна. Църквата е проектирана от шведския архитект Сирфрид Ериксон и построена през 19144 г. в националния романтичен стил на скандинаавската архитектура, напомнящ за епохата на викингите. Фасадата и 60-метровата кула с часовник са изградени от червени тухли. Във вътрешния интериор впечатлява„Крилатия олтар”, а дървения таван, базиран на старата шведска конструкция,арковидните ниши към стените, полилеите, стария орган-всичко е великолепно и заслужава да се види.

Край каналите в Гьотеборг има великолепни търговски къщи от 18 век, включително тази на Източноиндийската компания, сега Гьотеборски градски музей. През 19 век  тук се появяват единствените по рода си в Гьотеборг  Ландсхьовдигехаузен къщи.Тези уникални за Гьотеборг триетажни сгради имат тухлен първи етаж и още два-от дърво.

Макар Ландсхьовдигехаузен да целят да подчертаят нарастващото благосъстояние и явления като ар нуво, Гьотеборг приема модерната архитектура на 20 век, често пъти за сметка на старото. Именно това развитие и приятното смесване на архитектурни стилове придава на града специфичния му облик.  

Една интересна забележителност на Гьотеборг  и туристически магнит е Фексекорка или Рибната църква, представляваща закрит рибен пазар още от 1874 г., проектиран от Виктор фон Гегерфелт. Сградата е наричана така заради необичайната архитектура, наподобяваща неоготическа църква.

Зелените площи в Гьотеборг са от особено значение и заемат огромни площи. Ботаническата градина на Гьотеборг е едно бижу за града. Открита през 1923 г., заема площ от 175 ха, в нея има около 16хил. вида растения и дървета.Оранжериите съдържат около 4500 вида растения, включително 1600 орхидеи-тези толкова красиви и ароматни цветя. Ботаническата градина се намира на територията на великолепно селско имение като ландшафта е чудесен-с огледалното езерце още на входа, с многото цъфнали цветя за всеки сезон, със скалната градина и много други изненади за тези, които решат да я посетят. Неслучайно, Ботаническата градина се смята за една от най-добрите в Европа.

Паркът Sllottsskogen с  площ  175 ха е разположен в центъра на Гьотеборг и е създаден в началото на 19 век по инициатива на търговеца Август Коб.Днес, освен многото зелени площи, в парка има зоологическа градина, езерце с тюлени, зона с малки къщи отразлични области на Швеция и детски площадки за футбол, фризби и голф. Също така в парка е Природонаучния музей и най-старата обсерватория в града.
Много посещаван е атракционния парк Лизеберг, който привлича около 3 млн. посетители годишно. Интересно е дървеното влакче, което преминава през много препятствия, а за Хелоуин тук могат да се видят различни къщи на ужасите и коледен базар с традиционна шведска кухня и дюнер кебап с месо от северни елени.

Разходката с лодка до скалистия Южен Гьотеборски архипелаг  е великолепно преживяване, тъй като там въздухът е много чист-забранено е движението на автомобили.

От разходката из Гьотеборг не трябва да сепропуща  Главната му улица , известна като Авенин. Тя е изпълнена с живот и е идеална отправна точка за пазаруване, хранене или просто за отдих в някой от многобройните барове и кафенета, с които са известни както булевардът , така и градът. В южния край на Авенин е градския площад на Гьотеборг,Gotaplasten, открит през 1923 г. в чест на 300-годишнината на града. Около него са Концертната зала на Гьотеборг, Гьотеборския музей на изкуството, Градския театър и Градската библиотека. В центъра на площада се издига статуята на Посейдон, превърнала се в емблема на Гьотеборг.На ежегодния фестивал на културата в града се изнасят концерти на площада.

На пристанището е акостирал четиримачтовия стоманен ветроход, създаден през 1906 г. в Копенхаген. В Гьотеборг е от 1950 г. и служи като музей-хотел.

В Гьотеборг има още много места, които могат да се посетят, но трябва да се решите на едно пътешествие до този очарователен град, особено през пролетта и есента.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Гьотеборг