Стокхолм е една от най-красивите и най-изискани европейски столици. Градът е разположен на източното крайбрежие на Швеция, там където сладководното езеро Меларен изтича в Балтийско море. С население от 2,5 млн. жители, Стокхолм е построен върху група от четиринадесет острова на едноименния архипелаг, който се оказва чудесно място за шведската столица, а 55-те моста са със свое собствено излъчване.
През 1252 г. шведският държавник Биргер Ярл издигнал крепост на малко островче, за защита на тесния воден път от Балтика към езерото Меларен.

Според една от легендите, Ярл избрал мястото, хвърляйки дънер във водата и наблюдавайки към кой бряг го отнасят водните течения и по този начин определил най-доброто място за пристанище на завръщащите се кораби. Оттам идва и името на Стокхолм: сток (дънер) и холм (островче). От средата на 15 век, градът става столица на Скандинавското кралство, което включва днешните Швеция, Норвегия, Дания, Финландия, Исландия и Гренландия. Първият независим крал на Швеция, Густав Ваза, е коронован тук през 1523 г. и Стокхолм става седалище на кралското семейство, каквото е и до днес.

Стокхолм е един от 133-те града на Швеция със статут на исторически град. Най-старата част на града е Gamla Stan (Стар град) и е разположена на оригиналните малки островчета с калдъръмени улички и живописни сгради от 17 и 18 век. Старият град е колоритен и свеж като повечето от къщите са боядисани в оригиналните им цветове: къщите от 17 век са червени, тези от 18 век – са жълти, а по-новите – светлокремави или сиви.

Една от най-важните забележителности в  Gamla Stan е Кралският дворец от 1754 г., който е официална резиденция на шведския монарх. Тази внушителна строга сграда разполага с 1430 стаи, които включват апартаменти за гости и за кралските семейства, офиси на краля и останалите членове на кралското семейство. Освен това в двореца се намира Националната библиотека на Швеция,  а също и най-стария музей на Швеция,  Ливрусткамарен с много артефакти от шведската военна история. В двора на Двореца е Кралския параклис.

Най-големият от дворците е Дротнингхолм, построен на остров Ловен в края на 16-ти век, който все още е частна резиденция на кралското семейство, но е и популярна туристическа дестинация. Вътрешното обзавеждане е богато, но най-вече впечатлява входното стълбище, изумително  творение на Николаес Милих. Дворцовата църква от 1746г., притежава един от най-старите органи в Европа.  Дворцовият театър използва оригиналната сценична техника от началото на 18 век, а китайският павилион на територията на двореца е красива сграда от 1770 г. като двете сгради са в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Атракцията на Стария град е ресторантът Dengyldene Freden, който работи непрекъснато от 1722 г. и според книгата на Гинес е най-дълго експлоатираният ресторант с оригиналния интериор и един от най-старите в света.

Кметството на Стокхолм е внушителна червена сграда с кула, висока 106 м от 1907 г. Кулата е увенчана с Трите корони на върха, които са стар национален символ на Швеция. С асансьор се стига до наблюдателната площадка, от където се разкрива невероятна гледка. Освен концертната зала, в Кметството заслужават да се видят Синята зала, известна като трапезарията за тържествения обяд, по случай церемонията по награждаването с Нобелова награда и Златната зала с декоративните 18 млн. плочки с мотиви от шведската история.  

Морският музей „Васа”, разположен на очарователния остров Djurgarden (Джургарден), съхранява военен кораб от 17-ти век с интересна история. Построен от дърво и украсен с различно оцветени фигури на носа и 64 оръдия на палубата, корабът е трябвало да покаже морската мощ на Швеция. Хиляди жители на Стокхолм изпращат кораба „Васа” на неговото първо пътуване на 10 август 1628 г. Но само на 3 км от пристанището, той потъва по незнайни причини. Изваден от дълбините на Балтийско море през 1961 г. и след 30-годишна реставрация, корабът  е  възстановен в първоначалния си вид като за него е построена специална зала. Този музей е най-посещавания в Скандинавия. В него могат да се видят много предмети, намерени на морското дъно около кораба „Васа”. На пристанището пред Морския музей са акостирали още четири плавателни съда: ледоразбивачът Sankt Erik(1915), светлинния кораб Finngrundet(1903), торпедната лодка Spica и спасителната лодка Bernhard Ingession.

Скансън е комбиниран музей и зоопарк  на открито, разположен на остров Джургарден и основан през 1891 г. от Артур Хазелиус-шведски учител, учен и фолклорист. Той посвещава целия си живот, да събира предмети и оръдия на труда от бита на шведите, за да покаже начина им на живот в различните региони на Швеция.

Увеселителният парк Grena Lund е любимо място за малки и големи. Разположен на красивия остров Джургарден, той е място за забавление на хиляди жители и гости на Стокхолм, където освен големия брой атракции, има и ресторанти и кафенета .

За любителите на изкуството, Националния музей ня Швеция предлага най-голямата колекция от произведения на изкуството в Швеция с 16 хиляди картини и над 30 хиляди други творби. Музеят на модерното изкуство излага по-съвременни творби , включително на Пикасо и Дали.

В новата част на Стокхолм има немалко интересни и модерни сгради. Петте еднакви офис сгради, високи 72 м, с 19 етажа от стъкло и стомана са видима отдалеч забележителност в центъра н аграда. Soder Torn е друга висока 86 м висока сграда с прекрасна гледка от последния 24 –ти етаж. И най-забележителната нова сграда на Стокхолм е полусфера с диаметър 110 м и вътрешна височина 65 м с капацитет 16 хиляди зрители за представления и 13850- за хокей на лед. По външната страна на сферата има асансьор, придвижващ желаещите  до върха на сферата.

Бирка е част от археологически разкопки на селище на викингите, разположено на остров Биорко и включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Най-подходящо време за посещение на Стокхолм е от май до октомври, тъй като през зимните месеци има само шест часа дневна светлина на ден.

Стокхолм е град, предлагащ незабравими преживявания и с толкова неща, които могат да се видят, че човек трябва да си избере най-интересните! 

Етикети: Столици в Европа |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Стокхолм