Любляна

Информация | Kарта
seen
10121
facebook
Любляна

Любляна (Ljubljana) е столица на Словения и градът е разположен при вливането на р.Любляница в р.Сава. До 1918 г. Любляна е била в пределите на Австро-унгария, а след това до 1991 г. в пределите на Югославия. В архитектурен план градът е обновяван на два пъти след разрушителни земетресения през 1511 г. и през 1889 г. За възстановяване на последните разрушения е поканен един от най-големите архитекти Йоже Плечник, който е участвал в преустройството на големи части от Виена и Париж. Плечник изгражда Любляна в неокласически и сеционистичен стил, като за това свидетелстват църкви, пазари, мостове и големи части от града.

Най-известната историческа забележителност на Любляна е Люблянския замък съхранил исторически факти от развитието на града. Интересни да се видят още са: Летния театър „Крижанке” разположен в манастир на Тевтонските рицари от ХІІІ в.; Фестивала „Лято в Стария град”; Прочутия троен мост – Тромостовие на Плечник и др.

Снимки Любляна
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Любляна. Снимки от Любляна и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Любляна
Любляна
Любляна
Любляна
Любляна
Любляна
Любляна
Любляна
Любляна
Изглед от Любляна
Любляна
Любляна - парк
Любляна
Любляна
Любляна
Любляна - църква
Любляна - часовник
Люблянският замък
Любляна - замък двор
Люблиянски замък - Любляна
Стени на Люблянския замък
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ясно небе
9.46 °C | ясно небе

Вятър: 0.5 m/s

Влажност: 75 %

Атмосферно налягане: 1016 hpa

Облачност: 0 %

RSS