Приказният замък Пелеш е разположен в подножието на югоизточните Карпати, в покрайнините на румънския град Синая. Замъкът Пелеш е част от комплекс, в който влизат още замъкът Пелишор и ловната хижа Фоишор. Разхождайки се из новите си владения Карол I, първият крал на новосъздаденото кралство Румъния, се влюбва в това диво, но живописно място. Кралят купува 5,3 дка земя за построяване на лятната си резиденция.

Роденият в Зигмаринген, на юг от днешна Германия крал Карол I, отхвърля първите три проекта за замъка, които копирали други западноевропейски замъци. Запознавайки се с проекта на архитектите Вилхелм Додере от Виена и Йохан Шулц от Лвов, Карол и съпругата му Елизабет разбират, че това ще е техният замък-неголям в алпийски стил, съчетан с италианските  традиции и вмествайки се във великолепната околна природа. По-късно в екипа на проектантите се включва  чешкият архитект Карел Лиман.

Човек на изкуството Елизабет (с писателски псевдоним Кармен Силва), се включва активно в строителството на замъка, което започва през 1873 г. Завършен през 1883 г с площ от 3,2 кв.м, замъкът се смята за един от най-красивите замъци в Европа и носи името на реката Пелеш, минаваща през двора му.  Различните стилове в архитектурата на замъка включват германски неоренесанс с острите кули, асиметричност, италиански ренесанс, немски барок, рококо и множество декоративни елементи, изработени от дърво, които му придават особена очарователност.Прозорците с витражи в съчетание с декоративни елементи от 19 век, изглеждат невероятно.

Една от основните ценности на двореца е уникалната дърворезба, която присъства навсякъде в двореца и изумява с великолепието и елегантността си. От 160-те стаи, Флорентинската облицована  с абаносово дърво и Турската, цялата в коприна, са изключителни. Във вътрешността на замъка има две оръжейни,чиято колекция включва около 4000 експоната, колекция от над 2000 картини, изключителни ръкописи, кристални полилеи, златни и сребърни прибори за хранене, майсенски и севърски порцелан, скулптури от абанос и слонова кост. А килимите са изтъкани от най-добрите майстори на Бухара, Мосул, Ъспарта и Измир. Пред главния вход се издига статуя на крал КаролI, дело на италианския скулптор Романели. Замъкът Пелеш е обграден от 7 тераси с разположени по тях статуи на италианския скулптур Романели, каменни кладенци, вази  и мрамор от Карара.

В отделна сграда се помещава електрически генератор, с който замъкът е първия изцяло осветен от електричество европейски замък. Освен това е разполагал с локална отоплителна инсталация и първата в Европа сграда с инсталиран асансьор.

При управлението на комунистическия режим на Чаушеску целият район е с ограничен достъп, а красивият замък е използван рядко. След 1989 г. замъкът Пелеш  отново е отворен за туристи и вече е възможно да се видят много от неговите великолепни стаи и ценни колекции. Посещенията са от 9 до 17 часа като замъкът е затворен през месец ноември .

Замъкът Пелеш е използван за декор на романтични филми като „Коледен принц”, „Кралска сватба”, „Кралско бебе” , „Принцеса за Коледа” и мн. други. Посещението до този феноменален замък е по павиран път, криволичещ през живописна гора, омайваща с пейзажа си.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Замъкът Пелеш