Яш (Iasi) е румънски град, известен с многобройните си исторически забележителности. Разположен в североизточната част на Румъния между равнинната Джиджия и платото Барлад, град Яш е бил кръстопът на търговските пътища, преминавали през Молдова и идващи от  кралство Полша, Хабсбургската монархия, Царство Русия и Константинопол. Археологическите изследвания доказват, че е съществувало селище в този район още през 7 век, но името на града се среща за първи път през 1408 г. Яш е столица на Княжество Молдова от 1564 до 1859 г., след това – на Обединените княжества от 1859 до 1862 г. и столица на Румъния от 1916 до 1918 г.

Днес, Яш е вторият по големина град в Румъния с население 500 хил. души, вмествайки се чудесно в историческия регион на Молдова. Един от водещите центрове на румънския социален, културен, академичен и артистичен живот, Яш е известен като културната столица на Румъния.

Разходката из старата част на град Яш е удивително преживяване. Най-важната забележителност на града е Дворецът на културата, разположен върху територията на средновековния Княжески двор, който вече е преименуван в Молдавски национален музеен комплекс. В четирите музея към него могат да се видят картини на известни художници, експонати, свързани с историята и бита на града, а външният облик на сградата, Часовниковата кула  и каскадният фонтан си заслужават да се видят.

Митрополическата катедрала (1839-1886) е най-голямата православна църква в Румъния, построена в късен ренесансов стил с барокови елементи и картини на Георге Татареску. Освен това тази внушителна църква съдържа мощите на „Света Петка Българска”.
Народния театър „Василе Александри” , построен 1896 г. в неокласически стил, е един от най-старите и най-елегантни национални театри в страната. Прекрасните орнаменти на фасадата, изключителния  вътрешен интериор заслужават да се видят, а посещението на поне едно представление би било вълнуващо.

Интерес предсавляват големия брой старинни къщи в Яш. Къщата на Димитрий Барила с монашеското име Дософтей е сграда от втората половина на 17 век, в която през 1679 г.епископ Дософтей урежда втората типография в Молдова. Реставрираната сграда  впечатлява с великолепието на трите фасади и комбинацията от сводести и правоъгълни прозорци. В нея се помещава отделът за стара литература на Румънския литературен музей.

Кметството  на Яш се намира в бившия Дворец Розновану от 18 век, възстановен от  Йордаче Русет -Розновану , член на молдавско болярско семейство с византийско-италиански произход.  

Музея на съюза от 1806 г. е бивш дворец на принц Александър Йоан Куза, а по време на Първата световна война е служил за кралска резиденция на цар Фердинанд I на Румъния.

Румънския литературен музей е бил къща на Погор, построена през 1850 г. Известна ебила  като място за срещи на градските интелектуалци и седалище на литературното общество в Яш.

Главната сграда на Университета „ Александру Йоан Куза” от 1897 г. е смесица от неокласически и бароков стил. Тук се намира и прочутата Зала на изгубените стъпки с възхитителните творби на Сабин Баланя.

Централната университетска библиотека, проектирана от румънския архитект Константин Йоцу е построена през 1934 г. Външният интериор на тази внушителна сграда се отличава с йонийските колони,неодорически пиластри, малки триъгълни фронтони и важни културни фигури. Библиотеката притежава над 1500 книги и ценни списания и документи.

Забележителност е жп гарата на Яш от 1870 г., наподобяваща Двореца на дожите във Венеция.  

Зелените площи в град Яш са на почит, тъй като му придават чувство на спокойствие и очарование. Паркът „Копу” е обществен парк в Яш и един от първите в града, създаден през 1833 г. от княз Михаил Струджа. Ботаническата градина от 1856 г. заема площ от 100ха и съдържа повече от 10 хил. вида растения.

Манастирите в Яш и  района заемат важно място в историята на града и страната. Един от най-важните е манастирът Трей Йерархи, който е построен през 1637 г. в чест на тримата свети архиреи от Източното православие- Василий Кесарийски, Григорий Назиански и Йоан Златоуст. През 1640 г. принц Василе Лулу, известен защитник на православната църква, създава тук първата печатница в Молдова и Василийския колеж. Църквата е известна с изключителната дантела, издялана в камъка върху фасадата. Съчетаването на елементи от няколко стила е смела концепция, образуваща хармоничен ансамбъл. В близост до църквата се намира Музей на религиозното изкуство.

Манастирът „Голия”  е православен манастир, разположен в центъра на старата част на Яш, построен от княз Василе Лулу между 1650 и 1653 г. Заобиколен от високи стени с ъглови кули и 30-метрова камбанария, този манастир е един от символите на града. Тук се помещава Музеят Йон Креанга-писател и куратор на църкквата, а също и Културният мисионерски център Доксология на митрополията на Молдова и Буковина.

Емблематична за град Яш е сградата на Гранд хотел „Траян”, грандиозен шедьовър от 19 век. Проектиран и построен от френския архитект Гюстав Айфел, той все още посреща своите гости със съвременен дух, пълен с история и спомени.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Яш