Американците често повтарят фразата “Единствено в Ел Ей!” Животът в Лос Анджелис (Los Angeles) е ексцентричен, динамичен и неповторим. Малко са градовете в света, които оказват подобно запаметяващо въздействие. Градът се простира на 467 кв.мили (около 750 кв.км). Като се прибавят и заобикалящите го 5 области, територията му нараства на над 54 000 кв.км.

1. Downtown(Центърът) е сърцето на Лос Анджелис и забележителностите са много. Angels Flight Railway е най-късата въжена линия в света. Построена е в началото на века, после не е работила 30 години, но от 1996 г. е пусната отново. По 100 – метровата отсечка между Хил стрийт и изпълненият с фонтани Уотъркорт може да се стигне за 70 секунди. Интересна е скулптурата на жена, наречена Source Figure (Извор на благата). Извор блика изпод краката и, а тя е застанала с разтворени ръце, сякаш предлага вода на града.

В Калифорнийския музей на науката и промишлеността в Ел Ей най-интересен експонат е 17 – метровата “звезда” на отдела по биология, която се задвижва с помощта на аниматрониката и демонстрира как се постига съзвучието в работата на отделните части от човешкият организъм.

В Лосанжелиския Чайнатаун туристът сякаш се пренася в Югоизточна Азия. Japanese Garden е един оазис на покрива на хотел Ню Отани. Представлява копие на една 400 – годишна градина в Токио.

В Children Museum децата могат да запишат песничка, да организират телевизионно шоу, да рисуват, да си построят град от възглавници.

В галериите и залите на природонаучния музей са събрани над 3,5 млн. експонати. Regal Biltmore Hotel, построен през 1923 г. е творение на изящното изкуство. Фоайето ви потапя в атмосферата на испански дворец, закритият басейн прилича на римска баня, а разкошният бар е изтънчено място за следобеден коктейл.

The Old Firehouse (“Старата пожарна”) е построена през 1884 г. В нея са използвани пожарникарско оборудване и фотографии от ХІХ в.

Интересно архитектурно изпълнение има Westin Bonaventure Hotel. Петте цилиндъра, обвити в стъкло, се извисяват под лек наклон в небето. Единственият асансьор, предназначен за външни посетители, минава през тавана на фоайето, излиза в откритото пространство и стига до въртящият се бар на 35-тия етаж.

2. Холивуд е световна столица на шоубизнеса. Той подхранва въображението ни с бляскави видения за романтика, разкош и приключения.

Грифит парк е зеленото убежище на тукашните жители. Разположен е върху площ от 4100 акра. Носи името на Грифит Джей Грифит, едър индустриалец, който през 1896 г. дарил на града 3000 акра земя за изграждането на парк. После той се е увеличил от дарения и земя, закупена от градската управа. Неговите дървета и скали с появяват в безброй филмови продукции като “Нашествието на крадците на тела”, “Батман”, “Джурасик парк” и в редица телевизионни сериали.

В Музея на развлекателната индустрия в Ел Ей, се проследява развитието на Холивуд – от бедната в техническо отношение ера на нямото кино до съвременния свят на съвършена техника и специални ефекти. Тук е изложен миниатюрен модел с най-малките подробности на Холивуд от 1936 г.

В протежение на 1,5 км по тротоара на Холивуд булевард са монтирани плочи от тъмносив гранит с инкрустирани в тях розови звезди. В средата на тези звезди са поставени месингови плочи с имената на холивудските “легенди”. Тази алея е известна като “Алея на славата”.

В Китайският кинотеатър могат да се видят прословутите отпечатъци от ръцете и стъпалата на звездите. Досега те са 160.

3. Уилшир булевард е своеобразен паметник на културата. Той се спуска от централен Ел Ей към морето в продължение на 25 км.

Отсечката от булевард Уилшир в Лос Анджелис, известна като Мюзиъм роу, освен с шестте напълно различни по тематика музеи, се гордее и с праисторическите катранени кладенци. Преди около 40 000 години, нефтени залежи си пробили път до земната повърхност, събрали се в плитки езера и се сгъстили в лепкав асфалт. Много млекопитаещи са намерили смъртта си тук: приближавайки се до езерото за водопой, животните затъвали в катрана и не успявали да се освободят. Лепкавата маса тук съдържа над 600 вида вкаменелости на птици, бозайници, растения, влечуги и насекоми от ледниковата епоха.

Farmers Market – е най-живописният пазар в Ел Ей. Първоначалният замисъл на двама предприемчиви мъже, е да изградят пазар, където фермерите да могат да продават продукцията си.

През 1934 г. започнал строежа на този открит пазар. В последствие бил построен и ресторанта на Бланш Магий, който продължава да работи и до днес. Понастоящем пазарът е съставен от стотина сергии и повече от 20 ресторанта.

4. Бевърли Хилс – “Кварталът - мечта”. Тук са известните дизайнери – Тифани, Фенди, Гучи и Картие, баснословно скъпите недвижими имоти, легендарните хотели, свръх луксозните ресторанти и разбира се кинозвездите.

Хотелът, известен от филма “Хубава жена” се намира тук. Открит е през 1928 г. Virginia Robinson Gardens е най-старото имение в Бевърли Хилс. Богатият наследник Хари Робинсън и съпругата му Вирджиния го завещали на Лос Анжелис.

5. Уестсайд – Западната част на Ел Ей. Getty Center е градче, кацнало на хълма над вилната зона Брентуд. Проектирано е така, че да приюти най-богатата музикална колекция в света и обслужващите музея институти – изследователски, реставраторски и благотворителен. Подарен е от милиардера Пол Гети. Петте павилиона на музея са свързани помежду си с алеи. От двора и от площадчетата се разкрива целият Лос Анджелис. В павилионите са изложени постоянни колекции от европейски платна, рисунки, скулптури, ръкописи и произведения на приложното изкуство, американска и европейска фотография. Тук се намира и прочутата колекция от френски мебели и декорации, която включва салон от “епохата на регентството” 1710 г. и неокласически салон от 1788 г.

В Музея на толерантността, залите са оборудвани с най-нова интерактивна технология. В една от залите се прожектират документални кадри от депортирането на евреите и са възпроизведени сцени от “лагерите на смъртта”. На всеки посетител се издава “паспорт” носещ името на някое дете, чийто живот се е променил драматично в резултата на нацисткия диктат и Втората световна война. По-късно ще научите каква е била съдбата на това дете.

University of California, Los Angeles(UCLA). Това е университетски комплекс, където могат да се разгледат библиотеката, градината с над 70 скулптори на творци от ранга на Хенри Мур и Гастон Лашез, ботаническата градина, събрала на 7 акра около 5000 вида растения от цял свят. Има и временни експозиции на различните световни култури и визуални изкуства.

6. Санта Моника, Венис и Малибу – трите крайбрежни градчета обгръщат залива Санта Моника като дъга.

Санта Моника е спретнато градче с площ от 15 кв.км с пъстро население от художници и писатели, преселници – англичани, знаменитости, професори и пенсионери.

Кеят на Санта Моника, построен през 1906 г. е най-значителната забележителност в градчето. По една от най-оживените улици в Санта Моника движението на автомобили е забранено. Храстите зад, които бликат фонтани са подстригани във формата на динозаври.

Най-новата атракция на града е малък, отворен към океана аквариум, в които плуват обитатели на океанската фауна, докарани от прилива.

Венис е неудачно осъществена фантазия. Богат бизнесмен от Лос Анджелис си представял Венис като романтично копие на италианската Венеция. Той прокарал дълги канали, пуснал в тях гондоли и дори построил умалени копия на Двореца на Дожите и др. Венециански забележителности. Имал е технически проблеми затова мечтата му е останала неосъществена. Днес са запазени само три канала с мостове. На север от Санта Моника е Малибу. Красивата природа, която е съчетание между плажна ивица до която се спускат планински склонове, е съблазнила безброй телевизионни и филмови звезди да построят ултрамодерните си къщи на плажа.

7. В долината на Сан Фернандо са повечето големи филмови и телевизионни студиа, а напоследък са открити и няколко ресторанта.

В анимационното и филмово студио “Дисни” не се допускат посетители. Архитектурата на сградата е забележителна. Тя е стъклена, формата и наподобява корпуса на огромен океански лайнер и има малки Мики Маусовци, монтирани на сградата.

Мисията Сан Фернандо е основана през 1797 г. и носи името на испанския крал Фердинанд ІІІ. През годините са се сменяли собствениците, разрушавали са се сградите. През 1923 г. е възстановена и сега, разхождайки се туристът може да види познати места от филмите, които са снимани тук.

Студийният комплекс NBC може да се разглежда от посетители. Посещението в Юнивърсъл съчетава обиколка на най-големия комплекс за кино и телевизионно производство в света и на най-модерния увеселителен парк.

Disneyland е най-забавното място на света. Сред многото атракционни са влакчето на ужасите, къща на ужасите и др.”Джурасик парк” е вълнуващо водно приключение в света на динозаврите, а “Терминатор 2” е най-добрата триизмерна атракция, създавана досега.

8. Пасадена си остава отделно градче, което носи свой подчертано изтънчен вкус. Мелницата за зърно, построена през1816 г., е един от малкото съхранени образци на испанската колониална архитектура в Южна Калифорния. В Сан Марино се намира прочутият комплекс “ Huntington Library, Art Colections and Botanical Gardens”. В началото на ХХ в. Железопътният магнат Хенри Хънтингтън построил къща, превърната в един от най-бележитите културни комплекси в света. Библиотеката съдържа 600 000 тома и около 300 ръкописа. В галерията ще видите световноизвестната колекция с британски живопис.

Huntingotn Gardens е фантастична градина от 150 акра, включваща “Пустинната градина”, в която ще видите подредена по континенти, най-голямата световна колекция от пустинна растителност. Има Японска градина и Розова градина, която заема площ 3 акра. Тук има също градина на билките, палмова гора, джунгла и Шекспирова градина, в която цъфтят растенията споменати в творбите на великия писател.

На стария град в Пасадена е отдадено заслужено внимание. На запад от него се издига Colorado Street Bridge. Грандиозните му арки са построени през 1913 г. Всяка година на 1 януари се събират тълпи от зяпачи, за да наблюдават “Парада на розите”.

Впечатляваща е и още една градина, в която растат цъфтят около 1500 вида рози. През 1914 г. милиардерът Уилям Ригли купува къща, където сега се помещава асоциацията “Турнир на розите”.

9. Лонг Бийч, Сан Педро, Палос Вердес са отделени от градската част на Лос Анжелис, но с неповторимата си индивидуалност, правят и Ел Ей по-интересен.

“Аквариума” е една от забележителностите на Лонг Бийч. Над входната зала на този аквариум е окачен модел, в естествена големина, на най-голямото живо същество на планетата – синия кит. Тук има 17 огромни и 30 по-малки аквариума, в които живеят около 10 000 представители на тихоокеанската фауна.

Naples е град, който се състои от три островчета в изкуствено създадения “Аламитос бей”. Идеята за тукашните канали е на Артър Парсънс, който се поучил от допуснатите грешки във Венис и направил каналите с наклон, за де се поддържат чисти от приливните вълни.

Непременно трябва да се види огромният пътнически кораб Queen Mary, закотвен завинаги на пристанището в Лонг Бийч. Тази перла на великолепието била обслужвана от 1100 души екипаж и поемала 1900 пътници. Сега каютите от първа класа са превърнати в хотел, а разходката из целия кораб може да ви отнеме половин ден.

South Coast Botanic Garden е ботаническата градина със странна съдба. Създадена е върху място, което до 1960 г. е било сметище. Сега засадените цветя, билки, редки кактуси радват окото на посетителите.

Сан Педро е старо пристанищно градче, пълно със спретнати дървени къщички, боядисани в бяло.

Хълмистият полуостров Палос Вердос е изискан град – квартал със скъпи имения.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Лос Анджелис