Има толкова много зашеметяващи природни чудеса по света! Националният парк Йелоустоун е едно от тях. Известен със своята девствена природа и геотермални характеристики, той е посещаван от повече от 2 млн. туристи годишно. Националният парк Йелоустоун се простира на площ от 8983 кв. км и включва езера, каньони, реки и водопади. Разположен на едноименното плато със средна надморска височина 2400 м,

Националният парк е заобиколен от планинските вериги на Средните скалисти планини като най-голямата му част е в щата Уайоминг.
Историята на парка датира отпреди 11 хил. години, когато индианците започнали да ловуват и да ловят риба по тези места. Освен това те разбрали необикновените свойства на скалите и си правели от тях различни инструменти.

Първите изследователи, които идват тук са Люис и Кларк със своята експедиция през 1805 г., но не могли да достигнат до научни доказателства. През следващите години зачестили странните разкази на ловци за „кипяща кал” и „реки от пара”, но хората мислели, че тези истории са плод на фантазията им. Едва през 1856 г., разказите на трапера Джим Бриджър събудили любопитството на геолога Хайдън, който организирал двугодишна експедиция, стигнала само до река Йелоустоун и суровата зима попречила да продължи.

След 10 години Хайдън се завръща в района с по-многобройна експедиция и успява да види голяма част от изригванията и природната красота на това необикновено място. Завърнал се с много снимки и подробен доклад, Хайдън убедил тогавашното правителство да не продава това изключително природно чудо. И на 1 март 1872 г., президентът Юлисис Грант обявява създаването на Националния парк Йелоустоун, в който има около 1000 исторически находки и 1106 исторически места.

Най-големият воден обект в парка е езерото Йелоустоун, съсредоточено над калдерата Йелоустоун-най-големия супервулкан на континента, с площ 352 кв. км, дълбочина 120 фута и 180 км брегова линия. Националният парк притежава една от най-големите вкаменени гори в света, които представляват дървета отдавна погребани от пепел и почва и превърнати в причудливи минерални скали. Реките са издълбали прекрасни каньони с удивителни водопади, които са около 290 като най-високия е Долният водопад на река Йелоустоун- 94 м. А трите дълбоки каньна, прорязани от вулканичните скали на платото, са много красиви. Най-посещавани в Националния парк Йелоустоун са гейзерите, които са повече от 300 като най-големият сред тях е Стиймбоут. Old Faithful изригва на всеки 90 минути и гледката е страхотна и впечатляваща.

Един от най-красивите е Големия призматичен извор, който е  оцветен в голяма  гама от цветове, благодарение на различните видове бактерии, живеещи в горещата вода, а яркосиньото петно в средата е с твърде висока температура  за бактериите. Към забележителностите на парка се причисляват Колониите базалт-феноменална красива природна скулптура, която и изкусен майстор не би могъл да издяла. Обсидианските скали са друг феномен на парка. Те са разположени на 2300 м надморска височина на протежение около половин миля като състава им е от тъмно вулканично стъкло, наречено обсидиан. Свойствата им са познати още отпреди 12 хиляди години, когато са се изработвали различни инструменти от тях.

Растителният и животински вид в Националния парк Йелоустоун е богат и разнообразен. Най-разпространени от дърветата са няколко вида борове като най-известен е борът конторта, достигащ височина 25 м, а индианските племена са го използвали за носеща конструкция на техните шатри-типи. От растенията най-често се срещат прекрасните диви орхидеи, чиито цветове от лилаво, до розово и червено, придават очарование на това диво място. Другото растение, разпространено в Националния парк Йелоустоун е Indian paintbruch, което в превод означава „индианска четка за рисуване”.

Според легендата местен жител се опитвал да нарисува залеза в прерията, но не получил желания резултат и захвърлил четките. И на мястото им поникнали тези уникални цветя, които абсорбират селен от почвата и намират приложение в медицината. Йелоустоун е известен с чифтокопитните си бозайници като бизони, лосове и дългороги диви овце, които се движат на стада, докато сърните и елените се движат сами. Освен тях тук се срещат сив вълк, мечка гризли,която е застрашена от изчезване, едни от най-едрите койоти в САЩ, достигащи тегло 15 кг, пума, орел-рибар, лебед-тръбач и др.

Всяка година Йелоустоун преживява хиляди земетресения, които остават незабележими за посетителите, а горските пожари са нещо обичайно за  района. Най-големите пожари в историята на парка са били през лятото на 1988 г. Зимите тук са студени с отрицателни температури, а лятото -достигат до 37 градуса. Юли е най-натоварен за посещения месец. Но администрацията на парка се грижи отлично за своите гости. Службата на Националния парк е разположена в историческия квартал Форт Йелоустоун-Мамут Хот Спрингс. Това е крепост на американската армия, създадена през 1891 г. и управлявала парка до 1918 г.

Службата на националния парк поддържа девет посетителски центъра и музеи, а също и исторически структури и сгради, включително и Централата на парка и помещенията за огромния обслужващ персонал. Националният парк Йелоустоун разполага и с няколко хотела и голям брой хижи. Паркът работи през цялата година, но е необходимо да се информирате за метеорологичните условия за зимните месеци, ако решите да го посетите през зимните месеци. Павираните пътища осигуряват близък достъп до основите геотермални области, както и до някои езера и водопади от пет различни входа. Даже и през зимата за посетителите е осигурен достъп до парка чрез обиколка с екскурзовод като се използват снежни вагони или моторни шейни.

Най-удачния въздушен транспорт е през Бозман, Монтана, Билингс, Джаксън, Коди, Уайоминг, а на юг най-близкия градски район е Солт Лейк Сити на 510 км.

Националният парк Йелоустоун е с неописуема природа, затова посещението му би било изумително преживяване!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Национален парк „Йелоустоун”