Атланта (Atlanta) е град , който остава свързан с ужасите на братоубийствената Гражданска война в САЩ, благодарение на романа на Маргарет Мичъл „Отнесени от вихъра”.   Един от големите водачи на Афроамериканското движение за граждански права Мартин Лутър Кинг е роден в Атланта. В прочутата си реч във Вашингтон „Имам една мечта”, Кинг заявява: „ Имам една мечта, че четирите  ми деца един ден ще живеят в свят, в който няма да бъдат съдени по цвета на кожата си, а по силата на характера си”. И тази му  мечта е реалност. В този космополитен град с население около 6 млн. жители, бели и чернокожи работят в офисите на големи корпорации, в огромни магазини и други институции.

Разположен в подножието на Апалачите, Атланта е столица на югоизточния щат Джорджия, възникнал като железопътен възел някъде през началото на 19 век и е наричан с много имена-Голямата праскова, Хотланта, Ейтаун и др. По време на Гражданската война, през 1864 г. , градът е опожарен до основи от войските на генерал Шърман, без болниците и църквите. Днес, сгради отпреди Гражданската война са останали съвсем малко и на практика Атланта е построен наново в началото на 20 век.

Разпръснат на голяма площ, съвременният град се е превърнал в град-градина – с множеството паркове и градини, в които изобилстват магнолии, дрян, южни борове и великолепни дъбове. А и забележителностите му са свързани с модернистичния Хай Мюзиъм и небостъргачите в градския център.След построяване на международното летище Hartsfield, се забелязва скок на икономическия растеж на града, а образованата работна сила на Атланта привлича компаниите за информационни технологии. Климатът в града е влажен субтропичен- зимата е кратка и мека, а лятото е горещо и влажно. За това най-добро време за посещение на града е през пролетта и есента.

Атланта е един от най-обичаните градове в САЩ. Управата на града се е постарала да запази малкото останали забележителности от преди Гражданската война. Къщата-музей на Мартин Лутър Кинг-младши, който е една от най-забележителните фигурив американската история, е запазена в автентичния си вид.  Заедно с други исторически сгради и с  околностите, комплексът е обявен  за Национален исторически парк „Мартин Лутър Кинг”.  Гробниците на Мартин Лутър Кинг и съпругата му Корета Скот Кинг със скромна, но изискана паметна плоча са в рамките на парка. А денят 4 април, когато е убит Кинг, е официален празник за САЩ.

През 1999 г. в Националния парк е открита новата баптистка църква „Ebenezer”.Сградата разполага с асансьор , който отива до огромната зала с 1700 места, наречена „Светилището”. Тук, както и в старата баптистка църква от 1886 г. , не само се проповядва Евангелието, но се говори от името на потиснатите, обезверените и онеправданите.

Къщата на известната авторка на „Отнесени от вихъра” Маргарет Мичъл, която  е родена в Атланта, също е превърната в музей и се намира в Историческия център на Атланта.  Обстановката и голяма част от личните й вещи са запазени тук.

 В близост се намират още няколко къщи-музеи, сред които фермата „ Тули Смит”, „Лебедовата къща” и къщичката от дървени трупи на семейство „Ууд”. Прекрасната Лебедова къща заслужава да се види. Построена през 1920 г. за семейство Едуард и Емили Инман по проект на Филип Шулце, тя е наречена така ,заради многото лебедови изображения в интериора й. Красиви градини с терасовидни тревни площи и уникални фонтани, допълват очарованието от разходката тук.  

Атланта през нощта

Ако сте в Атланта, отделете една вечер за някоя постановка в театър „Фокс”, който е театралната икона на Атланта. Построен като Дворец на киното през 1929 г. от Оливие Винур, театърът е съчетание на два архитектурни стила: ислямски и египетски. Египетската бална зала е с богат интериор, и е проектирана като храм от времето на Рамзес II, а една от залите възпроизвежда арабски двор с нощно небе, обсипано със звезди. Големият театрален салон побира 4665 посетители. Театърът е домакин на различни художествени и културни събития като балет, филмови фестивали и турнета на театри от Бродуей. На 15 декември 1939 г. , театър „Фокс” е домакин на премиерата на филма „Отнесени от вихъра”, когато  присъстват артистите, изпълняващи главните роли във филма-Кларк Гейбъл , Вивиан Ли и Оливия де Хавилланд, а също и легендарния продуцент на филма Дейвид О. Селник. 

Още една известна личност  на Америка е родена в щата Джорджия – Джими Картър. След като приключва мандата му, през 1982 бившият президент създава така наречения Картър център, който се занимава с подобряване качеството на живот в повече от 80 страни, а също и със спазване на човешките права и облекчаване на човешките страдания.

В Библиотеката и Музея на Джими Картър в Атланта се съхраняват документи на 39-ия президент на САЩ, свързани с администрацията и живота на семейство Картър. Тук е изложена Нобеловата награда за мир на Джими Картър от 2002 г. , а също и обзавеждането на Овалния кабинет, докато е бил президент. Освен това в библиотеката се съхраняват голям брой документи, снимки, видеоклипове и аудиокасети, а също и експонати, свързани с личния живот на президента и госпожа Розалин Картър.

В Музея на Гражданската война в Атланта се помещава панорамна картина около  цилиндър с въртяща платформа за наблюдение от посетителите. Тази необикновена картина изобразява битките при Атланта в Гражданската война.

Малко хора знаят, че Атланта е родното място на Кока-Колата. За историята на тази напитка, любима за хиляди хора по света може да се научи в прекрасния комплекс „Светът на Кока-колата”. Откриването на формулата за кока-колата датира от 1886 г., когато д-р Джон С. Пембъртън, фармацевт от Атланта, създава уникалната безалкохолна напитка със специфичен аромат.

Сградата на щатския парламент на Джорджия копира Капитолия във Вашингтон. На купола гордо се издига миниатюрната Статуя на Свободата. Световната централа на CNN е в Атланта. Тук са разположени офиси и студиа на няколко новинарски канала. Да се повозиш на 60-метровия ескалатор, разглеждайки тази огромна, уникална сграда, е приятно и неповторимо изживяване.

Ботаническата градина на Атланта е създадена през 1976 г.както повечето забележителности на града. Разположена върху площ от 12 ха, съвсем близо до Пиемонт парк, Ботаническата градина предлага завладяващи дъха колекции от растения. Японската градина с характерните зелени храсти, цъфтящи цветя през всички сезони, дръвчетата- джудета, езерцата и мостчетата, са нещо толкова пленително! А розовата градина е най-красива през пролетта, когато разноцветните рози разнасят своя аромат. Специалният център за орхидеи предлага една от най-големите колекции на орхидеи в САЩ като същевременно има и изследователска функция.  

Пешеходната пътека Kendeda с дължина 180 м, позволява на посетителите да се разхождат между върховете на дърветата. В Ботаническата градина на Атланта има и Информационен център, който организира изложби и тържества . През зимата в градината се провежда празнично светлинно шоу, наречено”Градински светлини и празнични нощи”.

Зоопаркът „Атланта” в Грант парк побира над 1300 животни и съдържа най-голямата колекция от горили и орангутани в страната, асъщо и гигантски панди.

Аквариумът Джорджия в Атланта

Но най-новата и най-популярна атракция на Атланта е Аквариумът „Джорджия”, който е един от най-големите закрити аквариуми в света. Създаден благодарение на местния бизнесмен Бернар Маркъс , аквариумът представлява огромен кораб, сякаш порещ вълните и е отворен за посещения през 2005 г.

Общият обем на резервоарите е 38 хиляди куб. м вода, разпределени в седем по-малки такива. В единия могат да се видят северноамерикански риби от региона като пирани, огнени змиорки; в другите, посетителят се запознава с водни животни, характерни за областите от света –белунски китове, южни видри, японски паяци, растителни морски дракони, пингвини, а също огромните акули и алигатори.

Най-големият басейн на аквариума е с размери 87 м дължина, 38 м ширина и 10 м дълбочина  и в него има система за бариерен риф и китови акули. В басейна, където са делфините туристът може да се гмурне и да си поиграе с тях. Изложбеният тунел е впечатляващ, все едно посетителят е под водата- над него и около него плуват  различни риби и красиви морски растения. След откриването Аквариумът „Джорджия” има около 2,5 млн. посетители годишно.

В Атланта освен забележителности могат да се намерят много забавни и приятни места за хранене. Заведенията за хранене в Атланта се стремят да предлагат вкусна и разнообразна храна. Впредвид многото националности, тук могат да се поръчват различни специалитети. Най-често предлаганат храна е „брънч”-късна закуска и ранен обяд.

Въртящият ресторант Sun Dial , на върха на величествения хотел Westin Peachtee Plaza в центъра на Атланта предлага съвременна американска кухня и има детски менюта за деца до 12 години. Подходящото облекло е задължително. Рок кафенето, открито през 1992 г. срещу същия хотел, освен най-хубавото кафе предлага и декор от сувенири на много от най-великите рок легенди в света.

Средновековна вечеря в замък, пресъздаващ обстановка от 11 век, без прибори, с рицари, великолепни коне, колоритни костюми и оригинална музика. Всичко това може да се случи на 30 мили от Атланта в хотел Discover Mills в Лорънсвил.

Един от най-хубавите празници в Атланта, е Фестивалът на изкуствата и занаятите, който се провежда в началото на април. Тогава цъфти дрянът, любимо дърво тук тъй като цъфти най-рано през пролетта и е символ на зараждащото се начало.  

Етикети: Градове в САЩ |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласували Атланта - Джорджия