Чикаго (Chicago) е най-голям град в щата Илинойс, разположен в североизточната му част , по югозападните брегове на езерото Мичиган. С население около 9 млн. с агломерацията, Чикаго е един огромен,красив и вълнуващ град.

Първият заселник в района е изследователят Сан Батистт Пойн дю Сайбъл през 1795 г. и той се счита за основател на града. През 1803 г, армията на САЩ изгражда форта Диърбон, където по-късно възниква и селището. През 1833 г., селището е обявено за град с името Чикаго. През 30-те години на 20 век, по време на Сухия режим, Чикаго се прославя със своите гангстери, а сега е важен център на голяма част от световната икономика. Чикаго е пъстра мозайка от американци, латиноамериканци, италианци, поляци, гърци, ирландци, украинци и азиатци.

В Чикаго е построен първият небостъргач в света през 1885 г., а най-високите небостъргачи в момента в Чикаго са Уили Тауър бивша (Sears Tower),  Trump International Hotel and Tower, Aon Center и John Hancock.Архитектите, които са дали своя отпечатък върху силуета на Чикаго са Даниел Бърнам, Луи Съливан, Чарлз Атууд, Джон Корен и Хелмут Джан, а Франк Лойд Райт е живял в имението Оук  в Чикаго от 1889 до 1909 г.

Забележителностите на Чикаго са толкова много, че туристът трябва да си избере какво би искал да види. Парковете на Чикаго са изградени така, че във всеки от тях могат да се видят интересни неща.

Грант Парк е голям градски парк, разположен в централния бизнес район на града и стигащ до езерото Мичиган. Паркът носи името на един от президентите на САЩ Юлиус Грант. Художественият институт на Чикаго се намира в Грант Парк и съдържа колекция от над 300 хиляди произведения на изкуството в 11 кураторски отдела. Тук могат да се видят ранни японски рисунки, картини от времето на византийската империя до съвременното американско изкуство. Впечатляват известни картини като „Неделен следобед на остров Ла Гранде Джат (1884-1886) на Жорж Сюрат; повече от 30 картини на Клод Моне; „Старият китарист” на Пикасо и „Нощните птици” на Едуард Хопър.

Блусът е неотделима част от Чикаго от 30-те години на 20 век. През месец май, в Грант Парк се провежда ежегодният четиридневен блус  фестивал на шест сцени с изглед към езерото. Това е един прекрасен празник за жителите и гостите на Чикаго.

Заслужават да се посетят още три музея на територията на Грант Парк: Музеят на планетата и астрономията Адлер, намиращ се на брега на езерото Мичиган и разполагащ с космическата капсула Gemini 12, а планетариумът се гордее с обсерваторията  Doane и скулптурите на открито около планетариума; Музеят по естествена история, където могат да се видят обширни колекции от научни образци и артефакти; Аквариумът Шед е най-интересното място, особено за децата. Той съдържа над 1500 вида морски обитатели.

В центъра на Грант Парк е Бъкингамският фонтан, едно прекрасно допълнение към градините с цветя и зеленина в парка.Фонтанът е построен през 1927 г. със средства на Кейт Стърдж Бъкингам, американска колекционерка на произведения на изкуството. Проектиран от Бенет с форма на сватбена торта, по подобие на фонтана Латона в двореца Версай, Бъкингамският фонтан е особено красив вечер, когато етажите на тортата са оцветени в червено, жълто и зелено.

Pavilion Pritzker в Грант Парк служи като център на Музикалния фестивал за класическа музика на открито. На огромно зелено пространство със сцена, на фона на градския пейзаж с небостъргачите, тук могат да се съберат хиляди почитатели на музиката.

Паркът  Милениум  е разположен в границите на Грант Парк. И тук като в другите паркове на Чикаго има привлекателни места за отмора и  забележителности, които спират дъха. Облачната порта(Cloud Gate) , проектирана от британския художник Аниш Капур , е странна скулптура от неръждаема  полирана  стомана с полуелипсовидна арка, построена през 2006 г. Тази необикновена форма отразява с огледалната си повърхност силуета на Чикаго като същевременно се изкривява отразеното изображение. Това е една фантастична проява на изключителния талант на художника.

В парка Милениум един нестандартен фонтан, проектиран от каталунския художник Пленса, събира посетителите особено в горещите летни дни. Високата 15 м видео скулптура, построена през 2004 г., с помощта на светлинни диоди показва различни лица, а в басейна децата могат да се разхлаждат и да се радват.

Уморени от разходката и толкова емоции от видяното, можете да се качите на 13-ия етаж на хотел „ Athletic”  в парка Милениум и да изпиете едно кафе, наслаждавайки се на гледката към града, езерото Мичиган и река Чикаго, минаваща през центъра на града.

Военно-морския кей , заедно с парка Нейви Пиър, на брега на езерото Мичиган е любимо място за големи и малки. Районът разполага с магазини за търговия на дребно, ресторанти, музеи и изложбени зали. Тук е и новото  60-метрово виенско колело , чийто кабинки за 8 човека, са снабдени с предпазни стъкла , а гледката от високото е неописуема.

Кулата Уилис с пречупената си архитектура, висока 413 м и 110 етажа, е гордост за Чикаго и популярна дестинация за туристите. Тя разполага с наблюдателна площадка, отворена целогодишно.

Чикаго е известен като най-добрия спортен град в САЩ. „Ригли Фийлд” е класически стадион, тясно свързан с бейзболната история. Той е сред най-високо ценените бейзболни паркове и привлича най-запалените спортни запалянковци.Построен през 1914 г. от Закари Тейлър Дейвис, стадион „Рийгли Фийлд” е поставил началото на множество бейзболни традиции, включително пеенето на националния химн преди началото на всяка среща.

Театър „Байогръф” е най-стария от чикагските театри и сред чудесните образци на ранните кинотеатри, построен през 1914 г. Сградата на театъра е известна не само с блестящата си архитектура,но и с мястото си в криминалната история на САЩ. Джон Дилинджър (1903-1934), крадец и престъпник , търсен от федералните служби на САЩ, е убит като излиза от представление в театъра. Посещение на някоя постановка в театъра, чиято обстановка и вътрешен интериор е разкошна, ще ви върне  в онова далечно време.

Чигакският театър е разположен в централната част на града и е негова национална забележителност. Построен през 1921 г., той продължава да радва своите посетители най-вече с музикални програми.Един от  най-старите, оцелял с архитектурата си във френски необараков възрожденски стил, Чикагският театър е имал 3880 места при откриването си и е известен като „Чудния световен театър”. И днес е запазена вътрешната му обстановка като фоайето му е с най-пищната украса. То обхваща и петте етажа със стълбището с красив рисунък и разкошни кристални полилеи. Театърът е известен и с големия тръбен орган на Wurlitzer.

Освен с многото забележителности, Чикаго претендира и за голям брой регионални специалитети, отразяващи етническите корени на града. Неслучайно Чикаго е дом на световни хранителни компании, една от които е Mc Donald, s. В многобройните ресторанти се сервират навсякъде популярните пици, но тук те са  по-необикновени-  тестото се оформя с борд, за да се слага повече плънка.  Пилешкото везувио е италиано-американско ядене, приготвено с пилешко и картофи, запечено с чесън, риган, бяло вино и зехтин.

В Чикаго не трябва да се пропуска разходката с корабче от пролетта до есента, за да се запознаете с по-голяма част от забележителностите на града. През зимния период ветровете са силни, до бурни, за това Чикаго е известен още като „Ветровития град”.Плажовете на Чикаго са разположени по бреговете на езерото Мичиган  като ги  има почти пред всеки квартал. Има паркинги, велосипедни алеи, алеи за придвижване на детските колички до плажа, множество павилиончета за сладолед, сандвичи и напитки.
Чикаго, този неверооятен град ви очаква!

Етикети: Градове в САЩ |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Чикаго - Илинойс