Ла Скала е световно известен оперен театър в Милано(Италия).

Театърът Ла Скала е построен по проект на архитект Джузепе Пиермарини през 1776-1778 г. на мястото на църквата Санта Мария дела Скала, откъдето идва и името на прочутия театър. Открит е на 3 август 1778 г. с постановка на операта на Антонио Салиери Europa riconosciuta.

Сградата е в стил неокласицизъм. Зрителната зала се отличава с безукорна акустика. Тя съчетава ролята си на безупречен театър с различни удобства за зрителите. Сградата е с дължина 100 м и с ширина 38 м. В началния ѝ вид в центъра на фасадата се е издигал портал за приемане на карети.

Залата е с форма на подкова, оцветена в бели, сребърни и златни тонове. Зрителските места са разположени на пет етажа с ложи и галерия. Броят на ложите е 194, плюс кралската ложа. Всички ложи са свързани с коридори. Зад ложите е бил разположен втори ред ложи, които в първите години на функциониране на театъра са оборудвани с маси за игра на карти и предлагане на напитки. Във всяка ложа се помествали 8-10 места за сядане.

Сцената на Ла Скала не е голяма. Партерът в първоначалния период не е бил оборудван за зрители, но по време на представления са поставяни столове. Тъй като за осветление на ложите са използвани свещи, седящите на партера често са се прибирали след представлението накапани с восък.

До края на 18 век сградата се използва за различни събития и представления - балове, драматични постановки, куклени представления. Най-добре, обаче, са посрещнати 4-те оперни сезона годишно - карнавален, пролетен, есенен и летен. По време на карнавалния сезон са представяни сериозни оперни постановки и балети, а през останалите 3 сезона - леки, развлекателни опери.

В началото на 19 век Ла Скала става основна сцена за италианската оперна музика. Между 1812 и 1820 г. в оперния театър се провеждат премиерите на опери на Джоакино Росини. След 1830 г. Ла Скала става най-популярната оперна сцена в Италия и място за премиери на най-популярните оперни композитори на Италия - Гаетано Доницети, Винченцо Белини, Джузепе Верди, Джакомо Пучини и др.

По време на Втората световна война театърът Ла Скала е разрушен и възстановен в първоначалния си вид през 1946 г. След това сградата неколкократно е реставрирана.

Последният ремонт приключва през 2006 г. с обновлението на залата с 2800 места и на голямата сцена. От тогава има и посещения с екскурзовод, при които може да се посетят ложите на театъра и да се види пищният интериор и грамадния полилей.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Театърът „Ла Скала” - Милано