Колумбъс, столицата на щата Охайо е град, обичащ развлеченията. Многообразието от зелени и увеселителни паркове, невероятните празници и фестивали и голям брой студенти от различни националности, помагат да изглежда толкова интересен град Колумбъс. Основан през 1812 г. и разположен на река Scioto, Колумбъс е най-гъсто населен град в щата Охайо с население около 900 хил. души без агломерацията.  Градът носи името на откривателя на Новия свят и пътя към Америка, Христофор Колумб. Интересен факт е, че още 20 града в Съединените щати носят това име. Колумбъс е един от най-приветливите градове на Средния запад на Америка. След създаването му, много европейски имигранти се заселват тук. В следващите години Колумбъс се превръща в град с разнообразна икономика, свързана с образованието, банковото дело, отбраната, авиацията, храните, дрехите, енергетиката, туризма и мн. други области.
В центъра на град Колумбъс са разположени едни от най-важните институции за града.

Капитолият на Охайо се намира в центъра на града.Старото кметство от 1861 г. е заменено с ново, което представлява огромна сграда с красив парк около него. Капитолият или Стейтхаус както го наричат, функционира освен като правителствена сграда  и като музей. Обиколките се организират от Центъра за образование на музея и са безплатни. Обзавеждането, портретите на губернаторите на щата Охайо, голям мраморен бюст на президента Ейбрахам Линкълн, са интересните експонати във фоайетата. В сградата могат да се видят две забележителни картини- едната е от подписването на Договора от Гренвил между САЩ и индианците и другата картина е портрет на откривателя в облатта на енергетиката Томас Едисън, роден в Охайо.

Голяма част от университетите, колежите и библиотеките, също са част от центъра на града. Това са Държавния обществен колеж Колумбъс, в който учат около 27 хиляди студенти; Частният университет Франклин, основан 1902 г.; Частният колеж по изкуствата от 1879 г., в съседство с Музея на изкуствата, който съхранява експонати на модерното американско и европейско изкуство. Основната библиотека на Колумбъс е в центъра му и притежава около 300хил.тома литература. През 1903 г. Андрю Карнеги финансира строителството й, иска библиотеката да е място „Отворено за всички”. След реновиране, в читалнята й могат да се съберат 800 посетители.

Копие на кораба на Колумб „Санта Мария” в мащаб 1:1 е закотвено на река Scioto в центъра на града.
Стадионът  в Колумбъс е първият стадион за американски футбол с капацитет 100 хил. души. Тук се провеждат и големи концерти на известни певци и групи, освен футболните мачове.

Краткият север е пъстроцветен квартал в Колумбъс, който е особено многолюден през уикендите. Този район се простира до Държавния университет в Охайо и е населен с художествени галерии, специализирани магазини, заведения, нощни клубове и кафенета. Повечето от сградите са яркобоядисани, а Голямата улица с нейните осветени метални арки, пренасят посетителитев началото на 20-ти век.

Университетът, Сградата Хейс и Сградата на Ортън Холс са три исторически забележителности в Колумбъс. Старата университетска сграда от 1873 г. е заменена с нова, която е нейно копие и е впечатляваща с огромните си размери и красива фасада. Сградата на Хейс носи името на президента Ръдърфорд Хейс, който е бил губернатор на Охайо. Ортън Хол е една от най-старите останали сгради в университетския комплекс, носеща името на професора по геология Едуард Ортън. Във фоайето й има интересен експонат-7-метрова статуя на скелет на динозавър, излята по подобие на скелет, открит в Антарктида.

Columbus Commons е красив зелен парк в центъра на Колумбъс, разполагащ с цветни градини, въртележка с ръчно издялани животни, сцени за концерти и други обществени прояви на открито. Ав двете кафенета освен да се наслади на приятната обстановка,  посетителят може да опита чудесния сладолед на Джени Бауър.Така че в сърцето на Колумбъс, човек може да си прекара приятно и интересно.

Консерваторията и ботаническите градини на Franklin Park, са построени през 1895 г.Тук има над 400 растителни вида, най-очарователните от които са колекциите на бонсаи, на орхидеи и на пустинни растения. В къщата на палмите могат да се видят около 40 вида палми.
Кулата Leveque е 47-етажен небостъргач от 1927 г. и е известен като цитаделата на американския застрахователен  съюз. Бялата сграда е с богато орнаментирана фасада с 600 хотелски стаи, е и място за Palase Theatre. Днес, Кулата е сграда със смесено предназначение и е красиво допълнение към интериора на центъра на Колумбъс.

Разположена на Броуд Стрийт , историческата сграда в имението  на стария управител е построена през 1904 г. за президента на компанията Lilley Regalia,  Чарлз Линденберг. Къщата е с интересна фасада с шарка от червени тухли и добре поддържана градина. Къщата на капитан Едуард В. Рикенбекър,който е американски боен ас от Първата световна война, спечелил 26 въздушни победи, също е забележителност на града. Търсач на силни усещания, той се подвизава и като автомобилен състезател. Тази къща от 1895 г. е облицована отвън с херпес зостер-специални облицовъчни летвички.

Интересна забележителност на града е Фабриката за болтове още от 1888 г. на братята Бери, която е произвеждала своите дребни детайли и през 80-те години на 20 век, и то с оригиналното си оборудване.

Заслужава да се посети конфедеративното гробище „Лагер Чейз”, където има 2260 гроба на загиналите в плен по време на Гражданската война.

Индианската могила Shrum е отпреди 2 хил. години и е кръстена на семейството, чиято земя е включвала могилата. Намира се в парк Кембъл и има пътека, по която може да се отиде до горния й край.

Презвитерианската църква на Broad street от 1887 г.по проект на Франк Пакард също е историческа сграда.
Музеят на огъня е построен в памет на пожарникарите, загинали при изпълнение на човешкия си дълг. Чрез колекцията от различна апаратура, използвана от пожарникарите през минали години, посетителите могат да проследят живота им. А приятната обстановка е място за приеми и сватбени тържества.

Thurber House е литературен център за читатели и писатели, в историческата къща на карикатуриста Джеймс Търбър, където той е живял със семейството си през 1913-1917 г. Посетителите могат да се докоснат до личните вещи на големия хуморист като да посвирят на пианото, да поседнат на неговия стол или да натиснат няколко клавиша на пишещата му машина.

German Village е исторически квартал в Колумбъс, Охайо, заселен  в средата на 19 век от голям брой немски имигранти. Добавен в Националния регистър на историческите места през 1974 г., кварталът се превръща в един от най-големите финансирани райони за опазване. Паркът „Шилер” е разположен близо до немското селище. Обхващащ голяма площ с много зелени площи и цветя, паркът е място за разходка и пикници през уикендите. Провеждат се и много празници и фестивали като Октобърфест, а паметникът на големия немски поет и драматург Фридрих Шилер се издига в една красиво оформена алея.

Разхождайки се из града не може да отминем и първият небостъргач в града,Wyandotte Building, построен през 1897-1898 г.
Ако сте в Колумбъс между май и септември, непременно трябва да посетите Парка на розите, разположен в квартал Клинтълвил. Тогава са цъфнали повечето от 300 разновидности на царицата на цветята. Тук, сред уханието на прекрасните розови храсти, се провеждат често сватбени тържества.

Водният парк Zoombezi Bay е зоологичеса градина и аквариум, интересен за посещения и за деца, и за възрастни.
Но  може би парк „Топиари” е един от най-впечатляващите паркове, закътан зад библиотеката Columbus Metropolitan. Чудататото при него е, че паркът изобразява една от най-известните картини на френския художник Джордж Сеурат „Неделен следобед на остров ла Гранде Джетте”. Ландштафът на парка умело е използвал градинския начин за подрязване на многогодишните растения-топиар, за да изобрази 54 топиара с естествени размери, разпръснати по тревата и във водата.

Жителите на Колумбъс умеят да се веселят. Ежегодните празненства в града включват Държавния панаир, един от най-големите в щата. Фестивалът на изкуствата и фестивалът „Джаз и рок” се провеждат в крайбрежната част на града. В средата на май, градът е домакин на Rock on the Range, най-големият рок фестивал в Америка. Тогава в Колумбъс навсякъде звучи музика, заведенията и улиците са оживени-има много гости на града. Най-пищните тържества са за Деня на независимостта, когато по брега на река Шиото се събират тълпи от 500 хил. души, привлечени от многото забавления, павилини с храна и много фойерверки вечерта. По време на Азиатския фестивал, който се провежда във Франклин парк, има традиционна музика, културни експонати, бойни изкуства и специалитети от Азия.

Посещението на този вълнуващ град можете да направите от пролетта до есента, когато Колумбъс е най-привлекателен.  

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласували Колумбус - Охайо