Шарлотсвил (Charlottesville) е град  в щата Вирджиния . Основан през 1762 г., градът е разположен в центъра на щата по поречието на река Ривана, в подножието на планината Синия хребет.  Градът носи името на любимата съпруга на Джордж III, Шарлота. Наричат Шарлотсвил „Град на щастието”- може би защото създаването му съвпада с щастливата женитба  на краля на Англия или защото президентът Томас Джеферсън е прекарал най-хубавите години от живота си в Шарлотсвил.

Но каквато и да е причината, за сравнително малък град (около 200 хил. жители), в Шарлотсвил има голям брой атракции и места за забавления от световен мащаб.  Шарлотсвил се намира на главен търговски път, което обуславя и неговото икономическо развитие. По време на Гражданската война през 1861-1865 г., битките се водят около планината и за радост на жителите, не успяват да засегнат сериозно града.

Центърът на стария град се намира на Корт Скуеър, където са запазени няколко прелестни къщи от 60-те години на 18 век. Downtown Mall (Централен Мол) е един от най-дългите пешеходни молове на открито в страната. Това е жива колекция от над 120 специализирани магазина, 30 ресторанта като от тях голяма част са кафенета, разположени в очарователни старинни сгради около старата главна улица. Движейки се по тухлените павета под сенките на огромните дървета, посетителят е удивен от уникалното съчетание на спомена от миналото и наличието на настоящето. Ако искате малко почивка, непременно се отбийте в сладкарницата Чапи Леден Крем, където ще ви приготвят сладолед по рецепта от преди 70 години.  

Реновираният театър Paramount , в който може да се гледа някоя гостуваща постановка на Бродуей, също е в тази историческа част на Шарлотсвил. Тук хората идват и да разгледат една от най-известните атракции на града-Вирджинския музей на откритията.Удобният паркинг в близките гаражи и обществени паркинги, свързващи центъра на мола с Университета на Вирджиния на Уест Майн Стрийт, правят посещението в историческия център на града  лесно и приятно. 

Университетът на Вирджиния  в Шарлотсвил, проектиран от Томас Джеферсън е изключителна сграда, която заедно с къщата му Монтичело са обявени от ЮНЕСКО за обекти на световното културно наследство.  Ротондата към университета, която също е негово дело служи като символ на историята на университета и архитектурната изобретателност на Томас Джеферсън. В университета се обучават около 20 хил. студенти като има общежитие  за най-изявилите се от тях.В университетския музей е изложена колекция от аборигентски произведения на изкуството, съдържаща 1900 предмета-Kluge Ruhe.

Кметството на Шарлотсвил е забележително с барелефите на Джеймс Медисън, Томас Джеферсън и Джеймс Монро, върху три величествени бели колони.

Разходката из Шарлотсвил няма да е пълна без посещението на прекрасните къщи на трима известни мъже, оставили отпечатък върху историята на САЩ и родени в Шарлотсвил. Монтичело е любим дом на Томас Джеферсън, третия президент на САЩ и автор на Декларацията за независимост. Къщата е построена през 1772 г. по проект на самия Джеферсън и е разположена на хълм над града, а името в превод от италиански означава „Малка планина”. Архитектурата на къщата е в паладински стил и самата тя е история. Не случайно е обявена от ЮНЕСКО за паметник със световно значение. Всяка година на 4 юли , къщата се превръща в място, където жителите на града се събират да отбележат националния празник.

Michell Tavern е историческа забележителност, разположена малко по-надолу от къщата на Джеферсън. Тук посетителите изживяват миналото на таверните от 18 век, в тази сграда с колониална архитектура и красива бяла веранда. Механа „Мичи” разполага и с различни магазини за сувенири, а ако сте харесали някой от южняшките специалитети, може да си закупите готварска книга, която ще ви помогне да приготвите някои от ястията, предлагащи се тук. Оръжейната колекция представлява интерес за гостите, които могат да разгледат оръжия още от Американската революция.

На около 40 км от Шарлотсвил е домът на Джеймс и Доли Медисън, Монпелие, построен през 1760 г.  Имението съдържа освен къщата, градини, исторически сгради, изложби, археологически обекти и  9-километрова пешеходна пътека. Като баща на Конституцията, Медисън изиграва важна роля за съществуването на американската нация.

В Хайланд е живял със семейството си от 1799 до 1823 г., петият президент на САЩ Джеймс Монро. Скромната фигура на Монро изиграва решаваща роля в постиженията на Америка. Негово дело е издаването на първото американско външнополитическо изявление, познато като доктрината Монро и по такъв начин оставя своя отпечатък върху историята на Вирджиния и САЩ. В къщата, която е исторически обект, са изложени много лични вещи и интересни експонати като бюст на Наполеон Бонапарт. Хайланд е една чудесна спирка от обиколката из имотите на президентите, живяли във Вирджиния.

Част от Националния парк „Шенандоа” е съвсем близо до Шарлотсвил. Курортът Boar,s Head е заобиколен от красотата на заобикалящата го природа и предлага на гостите едно неочаквано преживяване. Разхождайки се по екопътеките, можете да изследвате флората и фауната на околността в Синята планина, а после да релаксирате в известния СПА център или да поиграете голф в Bird wood. Ако пък искате едно романтично бягство от суматохата на града, с комфорт и лукс в спокойна среда, това е малкият хотел The Foxfield Inn в Шарлотсвил близо до Националния парк „Шенандоа”. Skyline Drive(Скайлайн Драйв) е път от 170 км, минаващ по цялата дължина на Национален парк „Шенандоа” и едно допълнително преживяване за гостите на Шарлотсвил.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Шарлотсвил - Вирджиния