Остин (Austin) е град в САЩ, столица на щата Тексас. Основан през 30-те години на 19 век, градът носи името Уотърлоу, но по-късно е преименуван на Остин в чест на Стивън Ф. Остин, който изиграва ключова роля в отделянето на щата от Мексико и в основаването му. Остин е разположен в центъра на Тексас с население 2,2 млн. души с агломерацията. Градът е известен с „Виолетовата си корона”, което е атмосферно явление, наблюдавано при изгрев и залез слънце.

Освен това Остин  е световна столица на музиката на живо и това е така наистина. Числеността на нощните клубове и заведенията, от които звучи рокендрол, блус, джаз, кънтри и арендби, а и концертите на открито, привличат милиони туристи от цял свят. Да танцуваш под звуците на любимата музика при залез слънце на брега на езерото, е едно невероятно преживяване. Това се случва по време на фестивалите и музикалните празници, провеждащи се ежегодно в града.

Едно от най-популярните събития в Остин е  Саут бай Саутуест (South by Southwest), което се провежда в средата на март и е посещавано от 2 хил. изпълнители-артисти, фенове и музикални певци и състави, заедно с творци на музикалната  индустрия. По това време в целия град звучи непрекъснато музика, тъй като изпълненията се провеждат в барове, клубове, паркове, църкви и хотели в града.

Бакярд (The Backyard) или Задния двор  е заведение, отворено през 1990 г., чийто девиз е „Пътят продължава вечно и купонът никога не свършва”. С такива легендарни изпълнители като Боб Дилън, Дейвид Боуи, Пол Саймън, Братя Алман и Уили Нелсън, това заведение е известно в цялата страна. С новия амфитеатър Live Oak Amphitheater се продължава традицията на заведенията от „Задния двор”. На неговата сцена могат да се видят освен музика, балет и театрални постановки. Glenn  е уникално място с  градина до езеро, където има няколко сцени на открито и павилиони за храна. Тук хората чувстват със сърцата си душата на музиката и си почиват чудесно.

В Остин има множество езера, реки и водни пътища, включително езерото Лейди Бърд и езерото Травис на р. Колорадо. Лейди Бърд е наричано още Градско езеро, създадено през 1960 г. и носи името на първата  дама, съпруга на 36-ия президент на САЩ, Линдън Джонсън (1963-1969), която полага големи усилия за превръщане на място за отдих  на околностите на езерото. Под нейно влияние, президентът разписва „Закон за разкрасяване на магистралите” , тъй като лейди Бърд е вярвала, че красотата и чистите улици ще направят страната по-добро място за живеене. По езерото „Лейди Бърд” плуват гребни дъски, каяци, кану, драконови лодки и гребни черупки, но не и моторни лодки, за да се запази екологичната обстановка.

Езерото Травис на река Колорадо е изградено, за да служи в борбата с наводненията като то е с голям капацитет за съхранение на вода. Същевременно езерото Травис е едно от местата за отдих с плуване, ловене на риба и разходка в парка „Хипи Холоу” на брега на езерото. На източната му част има естествени варовикови стъпала, където можете да се попечете на слънце, но за къпането, трябва доста да се повърви по скалните стъпала.

Разходката из центъра на Остин си заслужава, защото тук можете да се върнете за малко в миналото на града, а и да се порадвате на настоящето на този интересен град. На фона на старинните сгради, които са реновирани и изглеждат добре, се издигат високи бизнес сгради с офиси и магазини. Историческият район Бремонд Блок е квартал в центъра на Остин с единадесет красиви домове от края на 19 век. Построени във викториански стил, те са от малкото останали сгради, част от които са принадлежали на семействата на братята Юджийн и Джон Бремонд.

Червената река е квартал за забавления също в центъра на Остин, в който нощните клубове, ресторанти и кафенета предлагат музика на живо, тукашни специалитети, бира и какво ли още не. Шеста улица в този квартал е домакин на голямо разнообразие от ежегодни събития като музикални фестивали и мотоциклетни митинги. Много интересен е фестивалът за пролетни и есенни изкуства и занаяти, наричан Pecan Street. Тогава по Шеста улица настъпва пъстроцветно оживление- художници , занаятчии представят своите картини скулптури, бижута, керамика, облекло и всичко това на фона на музика. На шеста улица се сградата на Пощенската служба и Съдебната палата на града. Тази сграда е била дом на известния американски писател на кратки разкази О,Хенри, истинското име на който е Уилям Сидни Портър. Той е живял тук от 1893 до 1895 г., а къщата е вписана в националния регистър на историческите места от 1970 г.

Капитолият на щата Тексас в град Остин, е основна туристическа атракция. Построена през 1882 г. по проект на Илия Е. Майерс в стил италиано-ренесансов възрожденски, сградата наподобява  Капитолия на Вашингтон. Впечатляващата сграда е разположена на хълм с изглед към центъра на Остин като главния вход е обърнат към историческия квартал на Конгрес Авеню, за който е завършваща гледка. Капитолият е правоъгълна сграда с четириетажен центален блок, симетрични триетажни крила и купол, изграден пак по модел на Капитолия във Вашингтон, само чеизработен от местен червен гранит. На върха на купола се извисява миниатюрната Статуя на свободата.

Сградата разполага с 400 стаи и 900прозореца, а прекрасната ротонда в централната част, есвързана с масивно стълбище с другите нива на сградата. Във фоайто на ротондата са изложени портретите на всички губернатори на щата Тексас. Интерес представлява  картината „ Предаването на Санта Анна от Уилям Хенри Хъдъл”, а също и портрета на Дейвид Крокет, американски народен герой, убит в битката при Аламо. Акустиката в ротондата е такава, че даже и шепотът се чува навсякъде. Входът на Капитолия се пази от две статуи на важните мъже за щата- Стивън Остин и Сам Хюстън . Посещенията на тази забележителна сграда става с екскурзовод.

Конгрес Авеню е най-известната улица на Остин, проектирана от първия кмет на града Едвин Уолър и осеяна със забележителности. Шестлентната улица пресича средата на града, минава над езерото Лейди Бърд по моста Ан У. Ричардс и завършва до Капитолия на щата Тексас. В момента мостът Ан Ричардс е дом на най-голямата колония на градски прилепи в света.

Тексаският университет е основан през 1883 г. и в него учат над 50 хиляди студенти. Главната му сграда, Кулата, е висока 94 м на 27 етажа и е символ на града. На  последния етаж има наблюдателна площадка, от където гледката е невероятна особено вечер. Кулата се осветява с различни светлини, взависимост от празника като за обикновените дни е осветена в бяло. Библиотеката и музея на президента Линдън Джонсън са част от Тексаския университет, от коридорите на които се открива изглед към Капитолия. В тях се съхраняват документи и артефакти, свързани с администрацията на Джонсън, включително лимузината му LBJ и обзавеждането на Овалния кабинет, докато е бил президент.

Музеят на изкуствата Дж. С. Блантън се помещава в нова красива сграда, разположена на Конгрес Авеню. Произведенията на музея представят модерно съвременно изкуство, латиноамериканско изкуство, картини на стари майстори и картини от Европа. Музеят Блантън притежава интересна колекция от гръцки, етруски и римски вази от 6 век пр. н.е.

Най-популярната храна в Остин е барбекю, приготвено по специален начин с различни гарнитури от местни продукти. Така че гостуването в град Остин ще ви остави приятни спомени!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остин - Тексас