Мемфис (Memphis) е най-големия град в щата Тенеси, САЩ. Градът се намира на левият бряг на р. Мисисипи и с неговото пристанище и множеството шосейни и ЖП връзки е важен транспортен възел. Тук се намират офисите на едни от най-големите куриерски компании.

Мемфис е известен с музикалните си традиции. Тук са родени или станали известни редица музиканти и певци – Тина Търнър, Ал Грийн, Джъстин Тимбърлейк и разбира се Елвис Пресли. Неговото имение „Грейсланд” е най-посещаваната сграда след Белият дом с над 600 000 туристи годишно.

В Мемфис има много музеи свързани с музиката: Музеят на американската соул музика „Стакс”; Музеят към фабриката за китари „Гибсън”; Мемфиския музей на рокендрола и др.

Не трябва да се пропуска музикалния фестивал „Мемфис през май”, когато се събират любители и изпълнители на популярната музика от цял свят.

От останалите музей в Мемфис интересни са: Националният музей на гражданските права – това е хотела, където е убит Мартин Лутър Кинг през 1968 г.; Музеят на памука; Музеят на изкуството на книгата; галерията и паркът „Диксън”; Речният музей на Мисисипи и много други.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Мемфис - Тенеси