Маями е най-големия град в щата Флорида  и един от най-бързо развиващите се в САЩ, съперничещ по това на Чикаго и Ню Йорк.Разположен в южния край на щата, на подстъпите към блатистия район и архипелага Флорида Кийс, Маями наброява около 6 млн. жители с агломерацията и е известен със слънчевите си плажове, музикалните клубове и ваканционна атмосфера. Тук няма точка да е по-висока от 12 м над морското равнище.

Маями е единствения град в САЩ, основан от жена. Джулия Тутъл е местна производителка на цитрусови плодове и е собственичка на земята, върху която възниква градът. През 1894-95 г. сушата във Флорида унищожава реколтата навсякъде, освен в Маями. За това  в края на 19 век, районът е известен вече като добър строителен обект.  По настояване на Джулия, жп магната Хенри Флаглер удължава строящата се жп линия до този регион, което е предпоставка за увеличаване на селището. От 28 юли 1896 г., селището, наброяващо около 300 жители е наречено град Маями на името на коренните жители, обитавали района.

Центърът на Маями включва финансовия квартал Brickell, исторически окръг, Правителствен център, област за изкуства и развлечения и Park West. Също така тук се намират големи музеи, паркове, образователни центрове, банки, магазини и много от най-старите сгради на града.
Кулата на свободата(Freedom Tower), висока 78 м  е проектирана от Шулце и Уивър, и е превърната в Музей на съвременното изкуство. Красивата кула е завършена през 1925 г. и е пример за средиземноморска възрожденска структура с дизайнерски елементи, заимствани от Giralda в Севиля, Испания. С  точните четириъгълни форми, украсени с кули и една централна кула с кораб на върха, Кулата на свободата е един от символите на града. През 60-те години на 20 век, Кулата е използвана за обработка на документите на бежанците, идващи от Куба. В едно от фоайетата на Кулата ви посреща чудесната фреска „Нов свят” от 1988 г.

Кулата на Маями е 47-етажен офис небостъргач, разположен в центъра на града и е другия символ на града. Построена за Cen Trust Bank през 1987 г., кулата е висока 191 м и е известна най-вече с  нощните си светлини-в бяло през повече от нощите в годината, червено и зелено за Коледа, червено и лилаво в деня на влюбените, американското знаме за Деня на независимостта.

Град Маями има множество пристанища, реки, заливи, канали и Атлантическия океан като Port Miami  е най-голямото пристанище за круизни кораби в околността. В залива Бискайн има множество коралови рифове, които правят гмуркането с шнорхел за любителите на този спорт едно чудесно преживяване.

Театър „Олимпия”, проектиран от Джон Еберсън, известен с популяризирането на дизайн на дворци в атмосферен театрален стил. Театър „Олимпия” отваря врати през 1926 г. с капацитет 1500 места и тук освен театрални постановки,  се изнасят и концерти.

Маями Бийч е популярен курортен град в непосредствена близост до Маями,разположен на изкуствен бариерен остров между  Атлантическия океан и залива Бискейн. Историческият район на Маями Бийч е една голяма  колек ция на архитектурата в стил Арт Деко и включва стотици хотели и жилищни сгради, издигнати между 1923 и 1943 г. Още една  жена, влюбена в историята на града, Барбара Баер Капитман( 1920-1990),ръководи запазването на историческия квартал на Маями Бийч. В нейна чест, в Маями Бийч има улица, носеща нейното име и скромен паметник.А South Beach е наричан американската Ривиера с прекрасните плажове, луксозни хотели и палми.

Ботаническата градина в Маями Бийч е с богата колекция от редки цветя и дървета- бромели, палми,цикади, орхидеи и влажна зона с мангрови и езерни ябълкови дървета. Японската градина е фантастична с червения лакиран мост и тихото езерце с водни лилии. Имението на Версаче е в Маями Бийч. Тук той живее от 1992 до 1997 г., когато е застрелян пред великолепния си дом.

Малката Хавана е оживен квартал в Маями, в който можеш да се почувстваш все едно си в Куба. Цветни стенописи,уникални художествени галерии и примамливи ресторанти, могат да направят пребиваването ви тук вълнуващо. На основната улица Кале Очо могат да се видят ярки рисунки на петли, а също и Алея на славата, почитаща известни кубинци, борили се за независимостта на страната си. Местни кубински ресторанти и пекарни са разположени почти на всеки ъгъл, където трябва непременно да опитате Cortado Pastelito- това е кафе еспресо, смесено с мляко с известния кубински сладиш с крем. Петъчният ден в края на всеки месец  е празник , в който навсякъде звучи музика на живо, а многобройните лакомства  те приканват да ги опиташ. В Малката Хавана непременно трябва да се посети най-известното магазинче за пури El Titan de Bronze.  

Вила Виская е бивше имение и екстраваганта зимна резиденция на бизнесмена Джеймс Диринг от началото на 20-ти век. Архитектът Ф. Будал Хофман, дизайнерът Пол Чалфин и ландшафтният архитект Диего Суарес ,са участвали  в  страстното начинание на собственика, за  създаването на този шедьовър. Първоначално имотът се е простирал върху 180 дка, от които днес са останали само 50дка с вилата и една част от градините в квартал Coconut Grove. Къщата съдържа повече от 70 стаи, от които 42 са отворени за посещения. Интериорът е пищен, а обзавеждането включва множество антики от 15 до началото на 19 век. Някои от мебелите, изпратени с кораба „Титаник” през 1912 г., са потънали заедно с него. Виская е място, където президентът Рейгън приема папа Йон Павел II при първото му посещение в Маями през 1987 г. През 1994 г. , тук се провежда „Първата среща на върха на Америка”, свикана от президдента Бил Клинтън.  

Съборната църква Плимут е историческа църква от 1897 г., разположена в квартал Coconut Grove и построена в необароков стил от един единствен човек Феликс Ребом, който използвал само брадва, мистрия и отвес. Необикновената архитектура на църквата идва от старите испански мисии в Мексико и тя е добавена в списъка на Националното богатство на Америка през 1974 г. Заради магичната атмосфера , много младоженци идват тук да се врекат във вечна вярност.  

Парк Bayfront в източната част на булевард  Бискайн, е градски парк с виенско колело, голям фонтан, много магазини и амфитеатър с капацитет 10 хил. души. Тук се изнасят концерти като голяма част от публиката може да се разположи на зелените площи, тъй като пейките са само 2600.

Островът на джунглата е  разположен на остров Уотсън, на площ от 22 дка и обитателите му са разнообразни-орангутани, маймуни-катерици, тигри и лигри (големи котки),кенгуру, леопарди, алигатори, бирмански питони и мн. др.

Националният парк Евърглейдс  се намира в южна Флорида и представлява мочурище с площ 6 млн. дка и река, широка 75 км, течаща от средната част на Флорида до Мексиканския залив. Разходката из него е интересна, тъй като има оформени алеи покрай реката и поддържани зелени площи. Най-едрите обитатели в този парк са алигатори, крокодили, речни видри, черни мечки и белоопашати елени.

Кораловия замък  или както го наричат „американски Стоунхендж” , се намира в град Хоместид, на 56 км от Маями. Създаден от латвийско-американския ексцентрик Едуард Лийдскалнин (1887-1951), замъкът предизвиква учудването на посетителите. Създателят  му е бил особняк. Строил Кораловия замък повече от 28 години съвсем сам като не е разрешавал на никого да го наблюдава. Използвал мегалитни варовикови оолитни блокове, Лийдскалнин изградил своя шедьовър без да разкрие тайната си. Сред характерните фигури в замъка са двуетажна кула, служила като негово жилище с огромна порта, която се отваря само при докосване; точен слънчев часовник; полярен телескоп; обелиск; барбекю; кладенец за вода и др. Има и мебели, включващи маса във форма на сърце, маса, изобразяваща щата Флорида, люлеещи се столове, вана, легла и трон.

Най-големият камък тежи 27 тона , а най-високи са два монолита всеки с височина 7,6 м. Интересното е, че днес тези блокове едва се изместват с кран, а този човек се е справял сам. Кораловият замък е използван като сцена за много филми.
Маями не е подходящо място за тези, които искат тишина и спокойствие по време на своята почивка. Динамиката, оживлението и сладкия живот в този град го правят място, което туристите не бива да пропускат.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Маями - Флорида