Филаделфия (Philadelphia) е град, в който се случват най-важните събития от историята на Съединените Американски Щати.Тук е разписана Декларацията за независимост през 1776 г., оповестена със звъна на Историческата камбана на Свободата. Филаделфия е първата столица на САЩ. Няколко години по-късно в този исторически град е приета и Конституцията на страната.

Първите селища в този район са основани от холандци, в началото на 17 век, които построили форт Насау на река Делауер. След това англичаните завладяват създадената от холандците колония и през 1682 г., районът е включен в хартата на Уилям Пен. Той е квакер, преследван заради религиозните си разбирания и искал неговата  колония  да е място, където всеки може да се чувства свободно.Заради това, поддържайки добри отношения с коренните жители-индианци от племето Ленапе, Уилям Пен купил земята им и сключил договор с техния водач Тамани. Името на града, Пен избрал от древногръцкия превод на Philos (любим, скъп) и adelphos (брат). Уилям Пен се счита за основател на Филаделфия, известна още като Фили, който би станал неговия град-мечта с много паркове, овощни градини и търговски център, далеч от домовете за живеене. Но жителите на града предпочели да са близо до пристанището на река Делауер. Преди да напусне Филаделфия завинаги, Уилям Пен издал още една Харта от 1701 г. за определяне на селището като град.

На хоризонта се появява Бенджамин Франклин, американски учен и държавник, роден в Бостън, но напрвил твърде много за възхода на Филаделфия. През 1824 г. той създава институт за обучение на кадри във всякаква област и това учебно заведение по-късно става известно като „ Институт Франклин”. Бенджамин Франклин основава пожарната защита на града, библиотеката, една от първите болници в щата и градът се превръща в цветущо селище. В края на 70-те години на 20-ти век започват да се строят високи модерни сгради като първият небостъргач е построен през 1932 г. –сградата на PSFS. Постепенно Филаделфия се превръща в модерен град с развита икономика и става най-големия град в щата Пенсилвания с около 6 млн. население с агломерацията.

Многото запазени забележителности на Филаделфия говорят за богатата история на града и са любима дестинация за туристите. Емблемата на града е една от най-красивите сгради, тази на кметството с Часовниковата кула, разположена в центъра. Построена в средата на 19 век, тя е втората най-висока каменоделна сграда в света след Моле Антонелиана в Торино, Италия. Часовниковата кула се извисява на 167 м височина като на върха й гордо стои статуята на Уилям Пен, основателя на Филаделфия. Мемориалният фонтан Суон на площада пред кметството е най-впечатляващият в града.

Най-големият обществен  парк на града Феърмаунт съхранява голяма част от забележителностите на града. Залата за независимост, където в края на 18 век са обсъдени и приети Декларацията за независимост и Конституцията на САЩ е в този парк. В залата са запазенаи сребърната мастилница и столът на който е стоял генерал Джордж Вашигтон, разписвайки най-важния документ за новосъздадената държава. Прословутата камбана на Свободата, тежаща почти един тон, е намерила своя дом във Филаделфия след дългото си пътуване из страната. Днес, тя е изложена в павилиона „Либърти Бел” , близо до Залата на независимостта.

Филаделфийският музей на изкуството е третия по големина в САЩ е разположен в оживения парк „Бенджамин Франклин”, който е част от парка Феърмаунт. Музеят съхранява ренесансови, американски, импресионистки и съвременни произведения на изкуството. Много интересни са колекциите на азиатското изкуство, включващи фин и сякаш бродиран порцелан и известните ориенталски килими. Паметникът на Джордж Вашингтон стои  пред стъпалата на Филаделфийския музей на изкуството. Изправен величествено на бронзовия кон, той сякаш охранява този огромен храм, събрал в залите си впечатляващи ценни произведения.

Музеят на американската революция, открит през 2017 г., освен че разказва историята й , предлага на посетителите емблематичен оцелял артефакт от Революцията- палатката служеила за щаб на генерал Вашингтон.

Афроамериканският музей е основан през 1976 г.като основната му мисия е да предаде афроамериканския начин на живот, движението за граждански права, изкуствата и развлеченията им, спорта, медицината, архитектурата на домовете им, политиката и др. 
Във Филаделфия са много очарователните имения и къщи, останали от колониално време, а и от годините след обявяване на Независимостта. Управата на града се е погрижила да се възстановят в по-голямата си част на територията на парка Феърмаунт.

Вила Боелсон (Boelson Cottage) (1678-84) е най-старата запазена сграда от колониално време. Забележителна особеност на къщата от имението „Риджланд” (1752-1762), са необичайните кръгли прозорци. Къщата „Белмонт”от началото на 18 век е един от най-добрите образци на храмовата архитектура в САЩ. През 2007 г. в тази интересна къща е открит подземен жп музей.

Woodford е имение, създадено през 1756 г. и е едно от първите по  големина и разкош имения, създадено в района на Филаделфия. Днес в изисканата сграда са представени колекция от антични стоки за бита като колониални мебели, интересни часовници и холандски делфт порцелан.

Имението „Solitude” или „Самота” от 1784 г. е проектирано от собственика му Джон Пен, внук на Уилям Пен. Днес, в къщата се провеждат само специални събития.

Lemon Hill е имение във федерален стил от 1800 г. , построено от търговеца Хенри Прат и е наречено така, заради цитрусовите плодове, които са се отглеждали в градината.

Така наречената „Къща в Охайо” е построена през 1876 г. послучай изложението за честване на 100-годишнината от подписване на Декларацията за независимост. Възстановена, днес тя е приятно място за чаша кафе и почивка сред красивата природа на парка Феърмаунт.
Може би най-чудното място в Западен парк Феърмаунт  на Филаделфия е „Shofuso” – японската къща и градина в стил 17 век. Създадена е през 1953 г. като подарък от Япония за американските граждани, за да символизира следвоенния мир между двете страни. Първоначално е била изложена в двора на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.

Две години по-късно тази прекрасна градина с къщата са преместени във Филаделфия. А през 1976 г. е извършена голяма реставрация от японски майстори. Градината е проектирана от ландшафтния архитект Танзай Сано. Изобразените хълмове, езера, водопади и растителност, напомнят и пренасят посетителя в хармоничния свят на Япония. През 2003 г. японският художник Хироил Сенджу изработил 20 изключителни картини, изобразяващи водопади, чрез специално смесване на цветове като материалът на основата е черничева хартия-специална изработка. Така градината „Шофусо” изглежда още по-прелестна.

Пътеката покрай река Шуйлкил позволява да се разгледа по-голяма част от града и парка, докато се разхождате.

Големият американски поет и писател Едгар Алан По, представител на американския романтизъм, е живял във Филаделфия със съпругата си Вирджиния и майка си Мария. Наемал е няколко жилища, но това, което днес е къща-музей е последното, намиращо се на Спринг Гардън. В пищно украсената читалня, посетителите могат да се запознаят с някои от произведенията му. Останалата част от къщата е оставена необзаведена, така както я е оставило семейството, напускайки Филаделфия.

Една от големите забележителности на града е къщата на Бетси Рос (1752-1836), жената ушила първото американско знаме. Разположена съвсем близо до „Зала Независимост”, тя е един от най-посещаваните туристически обекта.

Заслужава да се посети и най-старата църква във Филаделфия и Пенсилвания- „Gloria Dei Chuch” . Построена през 1698 г., в нея се пазят колекции от исторически и религиозни артефакти от близо три века, включително бронзови кръстове и Библии от 18-ти век на шведски и английски език. Освен това тази църква е била център на филаделфийската соул музика през 60-те години на 20 век , чийто най-ярък представител е Рей Чарлс, а по-късно оказва влияние върху развитието на стиловете хип-хоп и гангста рап.

Известна с културните си традиции, във Филаделфия се провежда Фестивал на струнните инструменти  по инициатива на Филаделфийската филхармония. Операта на града се помещава в сградата на Музикалната академия.

Както всеки град и Филаделфия има кулинарен специалитет. Това е  „Чийзстек”, който представлява наредени едно върху друго печени на тънки филийки говеждо месо, задушено в мазнина с кромид лук и залято отгоре с американско разтопено сирене „Чийз Уис”.
Така че както и да преведете „Филаделфия”, тя ще ви посрещне с отворени обятия!
 

Етикети: Градове в САЩ |
Гласувай:
Рейтинг 4.5 от 2 гласували Филаделфия - Пенсилвания