Ню Йорк (The City of New York) е град, разположен в Северна Америка в щата Ню Йорк, с население над 25 млн. души. „Градът, който никога не спи“ притежава едно от най-големите пристанища в света, а петте му района – Бруклин, Бронкс, Манхатън, Куинс и Стейтън Айлънд и неговите предградия в Голям Ню Йорк, съставляват една от най-големите градски агломерации в света. В този огромен, шумен, работещ денонощно град има толкова много развлечения, забележителности, музеи, ресторанти и нощни клубове,че на посетителя ще му трябва много време, за да се потопи в атмосферата на този удивителен град.

Европейците за пръв път стъпват тук през 1524г., а през 1614г. холандците основават тук Нови Амстердам. Градът е преименуван на Нов Йорк(Ню Йорк) от англичаните 30 години по-късно, след като кралят на Англия ЧарлзII предоставил тези земи на брат си, херцога на Йорк. Ню Йорк е столица на Съединените щати от обявяването на независимостта през 1785г. до 1790г. Ню Йорк се превръща в развиващ се град, който привлича милиони имигранти,пристигащи с кораби в края на 19 и началото на 20 век. Посреща ги Статуята на свободата, която е световно признат символ на Съединените щати и демокрацията. За всички тези хора, дошли тук да търсят щастието си, може да се научи повече в Музея на имиграцията на Елис Айлънд. 

Разнообразни са забележителностите на Ню Йорк. Сред най-емблематичните обекти са: Емпайър Стейт Билдинг-един от най-високите небостъргачи в света; Тайм Скуеър – площадът с бродуеските театри; Уол Стрийт-водещият световен финансов център, създаден 1792г.; Статуята на свободата; Централата на ООН; Катедралата“Св. Патрик“; Природонаучния музей; Бруклинския мост и мн. др. 

В Ню Йорк има многобройни паркове и спортни площадки като най-известен е Сентръл Парк в центъра на Манхатън. Той заема важно място в отдиха както на нюйоркчани, така и на туристите. Бреговата линия с 20-километрова плажна ивица предлага музей върху самолетоносач от Втората световна война. Освен Манхатън, който е най-привлекателният район на Ню Йорк и останалите имат какво да предложат на туристите. Кони Айлънд  в Бруклин е развлекателен център с плаж и увеселителен парк. Зоопаркът в Бронкс е световно известен. В Куинс се намира мястото на Световното изложение от 1964г., с което се бележи началото на космическата ера.  

Най-значимите музеи в този огромен удивителен град са Музеят на изкуствата „Метрополитън“, Музеят на модерното изкуство, Музеят за съвременни изкуства „Гугенхайм“. Най-големите обществени библиотеки са Нюйоркската, Бруклинската и Районната обществена библиотека на Куинс, предлагащи голямо разнообразие от  литература и други материали.  

За тези, които обичат операта, балета и театъра непременно трябва да посетят представление в една от залите на Метрополитен опера, Нюйоркският градски балет или Карнеги Хол.
В Ню Йорк се намират едни от най-престижните университети в света – Колумбийският, Фордамският, Нюйоркският и много други.

За любителите на пазаруването, Ню Йорк предлага голям брой магазини – от най-луксозните на Пето авеню, до  по-умерените като Универсалния магазин Мейсис (Macy, s) .

Много ежегодни събития се провеждат в Ню Йорк – парад по случай Деня на благодарността, новогодишни тържества, фойерверки на 4 юли.

След терористичните атаки над Световния търговски център през 2001г., градът губи голяма част от туристите, но постепенно, забързаният ритъм на този космополитен град, ги привлича наново.

Пътуването до Ню Йорк се осигурява от четири големи летища в района на града -  JFK в квартал Ямайка, La Guardia в квартал Флъшинг, а Нюарк(Newark) и Тетерборо(Teterboro) са в едноименните градове на Ню Джърси. Нюйоркското метро с 468 станции, е една от най-обширните метросистеми в света и работи денонощно, задоволявайки изискванията на нюйоркчани и гости на града.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ню Йорк