Бостън е един от най-старите градове в САЩ и столица на щата Масачузетс. Основан е през 1630 г. от заселници пуритани, а по-късно играе главна роля във войната за независимост. През 70-те години на 18 век, бостънските граждани надигат глава срещу английските колонисти и тяхната политика, а последвалите репресии дават началото на Американската революция. В околността на Бостън стават едни от най-големите битки, една от които е сражението при Бънкър Хил. Днес, историческите места на града са обединени в Бостънския национален исторически парк. Населението на Бостън е 4,8 млн. души с агломерацията, а местоположението му на Атлантическия океан го прави оживено пристанище още от колониалното време. Широката и пълноводна река Чарлз  минава през града и през уикендите се виждат много платноходки, разнообразяващи пейзажа на този интересен град.

Бостън привлича туристите както с богатата си култура, така и с историята си. Въпреки бурното обновление на града, централната му част е запазила стари сгради от времето на федерацията. Обиколката по Freedom Tripe (Алея на свободата), дълга пет километра и маркирана с червени тухли, може да е едно начало за новопристигналия турист. Началото е Boston Common, най-старият обществен парк в САЩ.

Наричат го още „Изумрудената огърлица”, защото представлява низ от паркове, които са обграждали града. Днес, небостъргачите са извън него.Паркът е проектиран от Фредерик Лоу Олмстед и включва Ямайското езерце, Франклин парк, където е зоопарка на Бостън и още много интересни градини, детски площадки и фонтани. Следва тежката фрегата „Конститюшън” от 1794 г., един от най-старите военни кораби в света, който вече е музеен експонат и е запазен такъв какъвто е бил от построяването му. Той е  жива история, разказваща за ролята на флота по време на война и мир и участвува активно в обществени мероприятия като част от военноморската история.

Отворен е за посещения през цялата година и предоставя кратки разходки за радост на посетителите. Гранитният паметник на Bunker Hill  е издигнат в памет на загиналите в една от първите големи битки в Американската война за независимост . Паметникът заедно с изложбената зала до него са част от мемориалната пътека. Fanluil Hall от 1743 г. е пазар и конферентна зала, близо до брега и е бил място, където са  изнасяли речи най-известните лидери, насърчаващи независимостта. Следващия исторически обект е Кметството на Бостън , което заедно със заобикалящия го площад е част от комплекса на Правителствения център. Следва мястото на така нареченото Бостънско клане от март 1770 г.,когато протестиращите бостънски жители изхвърлят бали с чай във водите на пристанището, недоволни от повишаването на цените.

Британски войници застреляли няколко души от обикновените бостънски жители и това е началото на Американската война за независимост. Бостънският гравьор на сребърни бижута Пол Ревере е известен с нощната си езда, за да предупреди охраната на града за приближаващата британска армия. Къщата-музей на Paul Revere( 1734-1818), построена през 1680 г., е най-старата в центъра на Бостън. Тя отваря врати за посещение през 1908 г. и един от най-ранните музеи в САЩ.

Твърди се, че някои от мебелите в триетажната къща са принадлежали на семейство Revere. А негов паметник е издигнат в северната част на Бостън. Old State House е най-старата обществена сграда в Бостън от 1713 г. и щаб-квартира на британското управление в колониите от 1713 до 1776 г. Заобиколена от величествените небостъргачи, тази къща изглежда като джудже. Интересното е, че над входа й са останали две забележителни статуи-на лъв и еднорог, за да напомнят за миналото на сградата( същите са използвани в герба на Обединеното кралство).

В алеята е отбелязано родното място на Бенджамин Франклин (1906-1990) с негов бюст. Механата Уорън, наречената на името на един от ръководителите в битката при Бънкър Хил и до днес е популярно място за местните жители и туристите. За посетителите е чест да се докоснат до местата, където са стояли такива известни личности като Пол Ревере, Бенджамин Франклин и Джордж Вашингтон . Църквата „Св. Богородица” се смята за един от шедьоврите на Патрик Кили с необикновените резбовани тавани с ангели. Могат да се видят още много  исторически места по Алеята на свободата.

Град Бостън е известен със своите престижни университети несамо в САЩ, но и в света. Харвърдският университет е най-старото национално учебно заведение за висше образование в страната. Създаден още през 1636 г., той носи името на своя създател, свещенослужителя Джон Харвърд. Масачузетският технологичен институт е разположен покрай река Чарлз и играе важна роля в развитието на инженерните и математическите науки.

Освен несъмнения принос на неговите университети в областта на науката и образованието, Бостън разполага и с редица интересни музеи и културни институции. Наричат Бостън „Атина на Америка” заради литературната си култура и многото известни писатели, които творят тук-Ралф Уолдо Емерсън, Хенри Дейвид Торе, Маргарет Фулър и мн. други. Книжарницата „Old Corner”( Стария ъгъл), която стои и до днес , се превръща в място, където се е събирал елита на Бостън.

През 1852 г. е основана Бостънската  публична библиотека като първата безплатна такава.  Сградата й е внушителна, а читалнята е не само огромна, но стилна и внущаваща респект. В нея се съхраняват редки книги и ръкописи като ранни издания на Уилям Шекспир, основна колекция на Даниел Дефо, а също и личната библиотека от 3800тома на Джон Адамс.

Президентската библиотека и музей на Джон Ф. Кенеди се намира на Columbia Point в квартал Дорчестър на Бостън.Посланието на тази фантастична сграда е да служи и като мемориал на 35-я президент на САЩ Джон Кенеди. Освен оригинални архиви и документи на администрацията на Кенеди, тук се съхраняват и книги и документи от и за големия писател Ернст Хемингуей. Пред сградата на библиотеката е изложен 25-футовия ветроходен кораб на Кенеди „Victura”.

Концертната зала на Бостънския Симфоничен оркестър е построена през1900г. и тогава се смята за най-добрата в САЩ.Таваните, сцената и балконите са проектирани така, че акустиката в залата е отлична.На горната страна на стените на тази прекрасна зала,са монтирани шестнадесет статуи на знатни гръцки и римски личности, а също и митични сюжети. А да се посети органов концерт в тази невероятна зала е едно страхотно преживяване.

Музеят на изящните изкуства в Бостън съдържа повече от 450 хил. произведения на изкуството като колекцията на Едуардс Морз от 5хил. образци на японската керамика, колекция на Ротшилд от австрийския клан на семейството и колекция на Рокфелер от произведения на индианците.

Музеят на Изабела Стюарт Гарднър е важна забележителност на Бостън. Филантроп и покровител на изкуството, тя обикаля света, среща се с известни писатели и художници  и създава художествена колекция, която да е наслада за обществеността завинаги. Сградата на музея подчертава характера на собственичката-любов към красотата и детайлите ,в изпълнение на започнатото дело. Градината във вътрешния двор на музея винаги е ухаеща на цъфнали цветя, които се виждат от прозорците на галериите, където може да се види европейско, азиатско и американско изкуство. Изабела е била страстен любител на бейзбола, за това посетители, носещи атрибути от бостънския бейзболен отбор „Ред Сокс” получавали отстъпка. А посетителите, носещи името Изабела или имащи рожден ден, влизали безплатно в музея.   

В Бостън заслужава да се види Обединената църква на Христос или Църквата на завета, която е една от най-старите религиозни общности в САЩ.Построена  във венециански готически стил, тя донякъде копира  купола на базиликата „Св. Марко” във Венеция.Кулата е впечатляваща, а главния вход и притвора са изключително красиви. Църквата е притежател на едно от единадесетте копия на първото издание на „Бей псалмовата книга”, отпечатана през 1640 г. и е първата книга, отпечатана в Британска Северна Америка. Прелест, очарование, вълшебство-това е чувството, което изпитва човек, влизайки в този забележителен храм.

Ако сте с деца в Бостън, можете да ги заведете в Детския музей разположен на пристанището. Тук те могат да се запознаят с любимите си герои от приказките, могат да работят с ръчни и нструменти, могат да разгледат японска къща от Киото и да се запознаят с японския начин на живот.  Другата атракцииия за децата е Аквариииумът на Бостън. Разположен на централния  пристан на брега на Атлантическия океан, в него  има около 20 хиляди морски обитатели като различни видове пингвини, акули, морски костенурки,баракуда- тази хищна със страшен вид риба. От април до октомври, Аквариумът предлага интересно пътуване с кораб за наблюдение на китове.

Ежегодният фестивал на изкуствата в Бостън в пристанищния парк предлага голямо разнообразие от изкуства и занаяти, включително живопис, фотография, керамика, бижута, скулптура и музика на живо.

След уморителната разходка в разглеждане на столицата на Масачузетс ,е време да опитате  ястията от морски специалитети  с раци, скариди и миди, а също и печена патица  такос, в някой от пристанищните ресторанти. Освен това из града има много френски бистра, нощни клубове и заведения за хранене с най-пресния улов за деня. А сладкарницата на Джоан Чанг ще ви предложи изключителни сладки неща, в които ще се влюбите след първата хапка.

Етикети: Градове в САЩ |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бостън - Масачузетс