Портланд (Portland) е най-голям град в американския щат Орегон с население 2,4 млн. жители. Разположен на мястото, където се сливат реките Уиламет и Колумбия, град Портланд е важно пристанище и индустриален център, само на 97 км от Тихия океан. Освен, че е врата към Тихоокеанския северозапад на САЩ, градът се гордее с многобройните си прекрасни паркове и розовите насаждения, заради което е наричан „Градът на розите”. Преди да дойдат европейските заселници през 30-те години на 19 век, тези земи са били обитавани от племето Chinook. Достъпът до океана позволява бързия разцвет на града, а през 90-те години на 20 век се появяват и новите технологии. И макар да се намира в далечния северозапад на САЩ, Портланд е оживен, гостоприемен, богат с  културния си живот и очарователен за туристите, които идват тук и заради невероятните места в околностите му.  

Крайбрежният парк Том Маккол е любимо място за разходка на местните жители и гостите на града.Той е домакин на няколко ежегодни събития, включително Фестивал на блуса , който продължава четири дни. Изпълненията на блус музиканти от световна величина привличат хора от всички възрасти, които се наслаждават на певците и музиката.

Паркът на фонтаните Келър в центъра на Портланд впечатлява най-вече с фонтаните, проектирани от Анджела Данаджиева, която се е вдъхновила от водопадите в дефилето на р. Колумбия. Тези възхитителни фонтани се сравняват с „Навона” и „Треви” в Рим.
Развлекателният парк Оакс в Югоизточната част на Портланд, е единствен в града и място за карнавали, атракциони,забавления, градини, хранителни павилиони, ледена пързалка  и най-интересната атракция за децата-въртележката с дървени животни от 1912 г.

Паркът Вашингтон обхваща площ от 166 ха върху стръмни гори. В дендропаркът Хойт могат да се видят плачещи секвои, колекция от различно цъфтящи магнолии, най-обширна колекция от иглолистни дървета, а също и малко известни широколистни видове.Зоологическата градина на Портланд, създадена през 1888 г. е на територията на парка Вашингтон. Тук има около 1800 животни като азиатски слонове, амурски котки,маймуни, крокодили и полярни мечки.

За разходката из зоокъта, с растителност, подходяща за отделните екземпляри, теснолинейката предлага едно приятно преживяване за посетителите. Ако можете  да  посетите Розовата градина в парка Вашингтон, между месеците от април до октомври,  си е цяло щастие. Десет хиляди розови храста от 650 сорта, ще ви посрещнат с великолепните си ухаещи цветове . Розовата градина привлича около 700 хил. посетители годишно.Обхващаща 4,5 дка, розовата градина е тестова площадка на American Garden Rose Selection. А ежегодният фестивал на розите е един от най-красивите празници на Портланд.

Японската градина, заемаща 12 дка, е другото бижу на парка Вашингтон. Влизайки в градината, пред посетителите се разкрива неповторимата гледка от серия каскадни езера. Терасовидна каменна пътека води покрай извисяващи се ели и кедри, които растат естествено по склона на хълма. Бонзай терасите, чай градината, характерните за Япония вишневи дървета, много езерца и романтични мостчета-всичко това е поддържано така че, посетителят да се почувствува в един приказен свят. Японската градина в Портланд се поддържа от нестопанска организация и за това има такса.

Музеят на науката и промишлеността или OMSI(огромни червени букви на фасадата), е разположен на брега на р.Уиламет . Той съдържа планетариум, изложбени зали с разнообразни постоянни експонати, представящи природните науки, индустрията и новите технологии. Но най-интересният експонат е подводницата USS Blueback, която може да се разглежда с помощта на екскурзовод. Подводницата присъства и в няколко филма като епизод от „Самурай” на тв сериала „Хавай-5” от 70- те години на 20 век.

Музеят на изкуствата от 1892 г., след ремонта, влиза в класацията на 25-те най-големи музеи в САЩ. Постоянната колекция разполага с повече от42 хил. произведения на изкуството като между тях : „Водни лилии” –серия от 250 маслени картини на френския импресионист Клод Моне и изобразяват цветната градина в дома му; една от ранните творби  на Ван Гог „Количка с Black OX”.

В центъра на Портланд прави впечатление 14-етажната сграда от 1944 г., висока 59 м и изградена от стъкло в морско-зелено и алуминий .
Другата важна забележителност на Портланд са мостовете над река Уиламет, някои от които са на повече от 100 години: Мост Хоторн( 1910г.), Стоманен мост( 1912г.)  и Бродуей мост(1913 г.) По-новият двуетажен  мост Фремонт между центъра и северен Портланд  осигурява автомобилния трафик по четири ленти на всяка палуба, заедно с велосипедни алеи.

Уморени от разходката, непременно трябва да седнете в някое от многобройните кафенета и да изпиете едно чудесно прясно изпечено кафе със страхотен аромат. А вечерните часове са за чаша бира с бургер на фона на любима музика на живо. Портланд се слави с Фестивала на орегонските пивовари през юли, където се предлагат над73 вида бира от 14 американски щата.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Портланд - Орегон