Сиатъл (Seatle) е „Изумрудения град” на северозападното тихоокеанско крайбрежие на Северна Америка. Буйната зелена  растителност, обособена в близо 6 хил.дка паркова площ и световните компании Starbucks(Международна верига от кафенета) , Amazon(Най-голямата в света институция за онлайн продажби), Boeing(Клон на завода, производител на авиационна, космическа и военна техника) и Micrsoft (Софтуерен гигант, развиващ дейност в областта  на компютърните технологии), правят Сиатъл зеленото скъпоценно бижу  на щата Вашингтон. С население 3,4 млн. с агломерацията, Сиатъл е разположен между залива Пюджит и езерото Вашингтон на седем хълма.Сиатъл се намира в една геологично активна зона като в града стават леки земетресения, причинени от Сиатълския разлом  и областта Каскадия. Но това не пречи да е толкова непредсказуем и очарователен  град.

Основан е през 1853 г. и носи името на вожда на местните племена „Сукуамиш”, Сеатл или Сийтл като се знае, че районът на града  е бил населяван от коренни жители поне 4 хил. години преди да дойдат първите европейски заселници. Като врата към Аляска по време на Златната треска на Клондайк към края на 19 век, Сиатъл се превръща в основен  транспортен център за миньорите в Аляска и Юкон. Постепенно градът става  голямо пристанище с развита индустрия. Освен това Сиатъл е люлка на джаза между 1918 и 1951г. и алтернативното рок движение на гръндж музиката. Ранната кариера на известните изпълнители Рей Чарлз, Куини Джордж, Ърнестин Андерсън  и много други са започнали от Сиатъл.

Разходката из Сиатъл може да започне от пазара на Pike Place, който е най-стария и най-популярен за посещения от туристи. Построен през 1907 г. на стръмен хълм с изглед  към залива Елиът, той е посещаван от 10 млн. души на година. Тук може да се намери всичко-антикварни магазинчета, занаятчийски сувенири и семейни ресторантчета. Местни фермери предлагат най-свежите зеленчуци , а също млечни и месни продукти, а рибарите продават своя улов.Първият магазин на Starbucks Coffee от 1977 г. е на този пазар. Единственият боливийски ресторант в Сиатъл „Копакабана” от 1964 г. е на пазара Pike Place. А билковата аптека на Tenzing Momo от същата година е все още тук като билките се получават със съвет за употребата им. Талисман на пазара е статуя на бронзово прасе още в началото на пазара.

Наблизо е паркът Виктор Щайнбрюк. Аквариумът на Сиатъл от 1977 г.е близо до пазара в залива Елиът . Тук могат да се видят различни риби и морски обитатели, коралови рифове,птици, живеещи по бреговете и много изненадващи атракции.В  театър Мур, който е най-стария  театър на града(1907), все още могат да се гледат представления, а хотелът към него също е действащ.

Интересно е посещението в квартала на богатите, носещ името „Кралица Ан”. Разположен на най-високия хълм в Сиатъл, кварталът притежава 29 официални забележителности, включително 12 исторически къщи, построени във викторианския  стил „кралица Ан”. Забележителна е къщата на Джордж Кинеар(1836-1912), построена във викториански стил през 1900 г. Прави впечатление северния мост на Drive Queen Anne, построен през 1936 г. като връзка между квартал „Кралица Ан” и мемориалния мост „Дж. Вашингтон” с необичайно висока арка и е забележителност на града поради уникалното си инженерно изпълнение.

Най-старият дървен влекач на плавателни съдове” Артур Фос”, построен през 1889 г. е музеен експонат в пристанището на Lake Union Park.Част от музея за дървени лодки също е тук, а най-хубавата колекция от 170 малки платноходки и гребни лодки е в Държавния парк Кама Бийч на остров Камано на 90 км от Сиатъл. Музеят на историята и индустрията, разположен в северната част на парка Lake Union, е огромна бяла сграда, съдържаща 4 млн. артефакта свързани с историята на града и околностите му.

Интернационалният квартал на Сиатъл е оживен център на азиатско-американска общност. Редицата заведения за нудълс  (оризови спагети) и суши, ресторанти за дим сум (китайска версия на брънч),караоке барове и магазините за сувенири и подаръци , са посещавани с удоволствие от туристите.

Квартал „Пионер”(Pioner Square) е първия квартал на Сиатъл, който е известен със сгради от 19 век в неоромански стил, превърнати в художествени галерии, кафенета и модерни барове. Underground Tour е обиколка с  екскурзовод из подземните улици на този квартал, а в парка Klondike Gold Rush National Historical, туристите могат да се запознаят с историята на Сиатъл.

Kerry Park е малък обществен парк, от който се разкрива страхотна гледка към силуета на града, особено вечер, с Космическата игла, залива Елиът и връх Рание на заден план.

С посещението на наблюдателната площадка Smith Tower, ви очаква едно невероятно преживяване.Построена през 1914 г. от нюйоркския магнат Смит, тази 38 етажна сграда била най-високата в Сиатъл до построяване на Космическата игла през1962 г. Китайската стая е на 35-ия етаж(141м ) и е била наблюдателната площадка, от където гледката към целия град  е невероятна. Прочутата китайска стая с удивителния резбован таван и стола на желанията, е превърната в ресторант, но тези важни за нея реликви са запазени.

Космическата игла (Space Needle) на Сиатъл е неговата икона. Неини архитекти  са Едуард Карлсън и Джон Греъм-младши, които са вложили целия си талант, за да осъществят проекта и строителството тази величествена кула за Сетовния панаир през 1962 г. Построена в центъра на града, Космическата игла е висока 184 м като наблюдателната площадка е на 160м. Оттук гледката обхваща силуета на центъра на Сиатъл, Олимпийските и Каскадни планини, планината Рение, вулкана Маунт Бейкър, залива Елиът и околните острови в Пуджет Саунд.

Една от новите атракции на Сиатъл, е огромното виенско колело в залива Елиът на крайбрежната зона.  Разположено във водата, то е високо 53 м и разполага с 42 затворени кабинки за 8 пътника и 12-минутно возене.

За тези, които обичат изкуството, могат да отделят време да посетят Музея на изкуствата, който съдържа три музея: Основен музей в центъра на града, който освен постоянни колекции, има и пътуващи изложби; Музеят за азиатско изкуство в парка на Доброволците на Капитолийския хълм, където могат да се видят артефакти от 10 век; Откритият олимпийски парк на скулптурата на централната крайбрежна част на Сиатъл.

В град като Сиатъл, Центалната библиотека е необходимост. Огромната 11-етажна сграда разполага със заседателни зали, читални, зала с безплатни обществени компютри, безплатен Wi-Fi и приятно място за срещи, работа или четене.
Фериботната система в Сиатъл в залива  е добре развита-всяка година фериботите превозват около 23 млн. пътници по 20 плавателни терминала.

Сред културните събития заслужава да се отбележи ежегодният сиатълски международен филмов фестивал и Гръцкият фестивал.
Освен че представляват красив декор на градския пейзаж, Каскадните планини са приятно място за пешеходни разходки и за каране на ски. А водните площи край града са любимо място за ветроходство и гребане.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сиатъл - Вашингтон