Батън Руж (Baton Rouge) е спокоен град, където човек може да си почине като се наслаждава на атмосферата и най-хубавите неща, които може да предложи далечният американски юг. Разположен на стръмния бряг в делтата на река Мисисипи, градът е основан през 1846 г. С население 225 хил., Батън Руж е столица на щата Луизиана. Климатът е влажен субтропичен с мека зима и горещо и влажно лято. Дигите покрай кварталите предпазват от наводнения, силните ветрове и торнадо. Градът е голямо пристанище и център на нефтопреработването, химическата промишленост, изследователската дейност и областта на новите информационни технологии.

Освен новите модерни сгради, столицата на щата Луизиана пази старинната си архитектура и се гордее с многото запазени забележителности. Разходката трябва да започне от историческата сграда на правителството на Луизиана-Старият щатски Капитолий. Наетият нюйоркски архитект Джеймс Дакин, проектира тази необикновена готическа сграда, наподобяваща средновековен замък с изглед към Мисисипи. Построен между 1847-1852 г., Капитолият се използва до 1932 г. Строи се нов дом за правителството, а старият след възстановяването си, е Музей на политическата история на Батън Руж. Някои от залите на сградата могат да се ползват за сватбени и други тържества.

Новият Капитолий на щата Луизиана е построен в град Батън Руж в началото на 30-години на 20-ти век като е висок 450 фута и има 34 етажа. Строителството на тази интересна сграда е благодарение на Хюи Пиърс Лонг, губернатор на Луизиана. Той е убит в сградата на Капитолиа и точно пред входа  се издига негов паметник.Впечатляват интересните скулптурни групи на външното стълбище. Капитолият е отворен за посещения в определени дни, като асансьор отвежда посетителите до наблюдателна площадка на основното тяло на сградата, откъдето гледката към града и реката е пленителна.

Музеят на стария арсенал от 1838 г. е разположен зад новата сграда на Капитолия  и е пълен с реликви, свързани с военната история на Батън Руж.

Музеят на селския живот в плантацията Burden заема 40 акра и се състои от 30 сгради, разказващи историята на селския живот в Батън Руж от 18 век.

Музеят на изкуствата и науката е разположен в историческата жп гара на брега на р. Мисисипи от 1925 г. и има за цел да приобщи подрастващите към науката и изобразителното изкуство. Тук се организират лекции и занятия като експонатите са подредени така, че да насърчават посетителите за допълнителни търсения в тези области. В музея могат да се видят галерия с картини от известни майстори и галерия с изложба на експонати от древен Египет. А планетариумът може да отведе най-любознателните в обиколка на Слънчевата система и небесни шоута.

За любителите на футбола е интересно да посетят един мач на стадиона на LSU Tiger   с отбора на тигрите. Това е един от най-големите стадиони в света с капацитет 100 хил. зрители и е под покровителството на Държавния университет на Луизиана в Батън Руж. Мачовете са толкова емоционални, шумни и вълнуващи, че стадионът е известен като „Долината на смъртта”.

Шоуцентърът по изкуствата е огромна сграда с фантастична фасада от полупрозрачно стъкло, открита през 2005 г. в центъра на града. Тук могат да се разгледат Музей на изкуствата, Галерия на училище за арт изкуство, 325-местен театър, ресторант за суши на покрива и красив парк.

На брега на река Мисисипи има един кораб, сякаш заседнал на сухия док на реката. Това е корабът-унищожител „Кид”, национална историческа забележителност на Батън Руж и щата Луизиана. Този бърз, маневрен кораб, предназначен да ескортира по-големи кораби във флота на САЩ и да ги защищава от мощни нападатели на късо разстояние, носи името на контраадмирал Исак К. Кид, загинал със своя флагман USS Arizona по време  на нападението на Япония през 1941 г. на Пърл Харбър.

Разрушителят USS Kidd (DD-661) е поръчан през 1942 г. и спонсориран  от вдовицата на Кид. Готов само след една година, корабът обикаля Атлантическия океан и Карибите, също и Тихия океан с бойните кораби Алабама и Южна Дакота. Той участвува и в ескортиране на самолетоносачи от Пърл Харбър към о-в Уейк, за тежките въздушни атаки върху японски съоръжения, разположени там. Корабът „Кид” е участвувал в много мисии до юни 1964 г., когато е решено да е резерв.

Пристига в Батън Руж на 23 май 1982 г. и днес е музеен експонат като единствен кораб- разрушител, запазил облика си от Втората световна война. Корабът е домакин на чести посещения от младежи и туристи, интересувайки се от историята  му. Понякога се предлагат и нощувки и тогава усещнето да прекараш една нощ на този забележителен кораб, е невероятно.

Южните щати на САЩ са известни с  плантаторските къщи. Близо до Батън Руж са останали няколко такива  къщи, които са определени за национални исторически обекти.

Къщата на плантатора на могилата Магнолия е френска креолска къща, построена през 1791 г., близо до река Мисисипи. Тя и постройките около нея са с архитектурно влияние на ранните заселници от Франция.Сменила много собственици, в началото на 20 век интериорът на къщата се е променил и се е превърнала в един музей с автентично представяне на живота на плантаторите и прислугата. Няколкото допълнителни постройки допълват обстановката от онова далечно време: кухня на открито ; къща на надзирателя; градина, съдържаща култури, които са се отглеждали през 18 век-памук, ориз, индиго; къща с колекция от живи гълъби.

Myrtles Plantation (Миртална плантация) е историческа  къща в бивша плантация в градчето Сейнт Франсисвил, близо до Батън Руж, построена през 1796 г. от генерал Дейвид Брадфорд. Къщата е обвита от мистичен ореол. Според една от легендите, Мирталната къща е построена върху индианско гробище и за това тук се повявал призрака на млада индианка. Оригиналната къща освен ,че е огромна с 22 стаи на двата етажа с красиви прозорци, има възхитителни витражи във фоайето и стаите. Обзавеждането е било екстравагантно с мебели от Европа, с музикална и бална зали.

В градината е имало много вечнозелени и широколистни дървета и цъфтящи храсти, известни като „Мирта”, оттам и името на къщата. През годините в Мирталната къща са живели различни собственици, някои от които са добавяли помещения, сменяли са обзавеждането, но фасадата с огромната веранда се е запазила. Сегашните собственици продължават да поддържат известната къща като хотел и място за лека закуска и кафе, а също и като туристическа обиколка. Популярността й идва и от паранормалните случки в нея, заради което е била обект на книги, вестници, списания и тв предавания и тв сериали.

Другата къща, която заслужава да се посети е Nottoway Plantation, построена от Джон Хампдън Рандолф през 1859 г. Тя все още е най-голямата къща в плантация на  юг и влиза в статистиката за 25 –те най-големи къщи в света. Проектирането й било възложено на известния архитект Хенри Хауърд от Ню Орлиънс, който използвал таланта и фантазията си, за да построи тази триетажна прелестна къща. За строителството й Хауърд използва кипарисови трупи, тухли и бетон.

Фасадата и на трите етажа разполага с балкони с декоративни железни парапети.Гранитните стълбища към втория етаж са разделени за дами и господа, а 22-те колони за балконите с капителите и фризоветенад тях, подчертават красотата й. Къщата притежава 64 стаи общо на трите етажа, 165 врати, 200 прозореца  и нововъденията на 19 век- баня на всеки етаж с топла и студена вода, газово осветление и сложна система за звънене на прислугата. От  таваните висят скъпи кристални полилеи, любимата бална зала на Рандолф е цялата в бяло, а трапезарията е боядисана с цвета на камелиите-любими цветя на стопанката на къщата Емили Рандолф.

След завършване на строежа на тази възхитителна къща, Рандолф унищожава проектите. Уникалната градина към къщата включвала 120 плодови цитрусови дръвчета,12 магнолии, 150 ягодови растения, 75 розови храста  и много цветя.Днес, е останала малка градина около този фантастичен дом и няколко спомагателни сгради около основната къща. Последният собственик на къщата е австралийския бизнесмен Пол Рамзи, който я превръща в хотел и туристическа атракция. След смъртта му през 2011 г., фондацията на неговото име се занимава с Nottoway, вписана в Националния регистър на историческите места в САЩ.

Не трябва да се пропущат карнавалните шествия в Испанския квартал и в Сауттаун, които се провеждат през лятото. Освен това, Батън Руж заедно с красивите си хотели, предлага и заведения за хранене с характерните южняшки специалитети от морски дарове, риба и говежди стекове.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Батън Руж - Луизана