Санта Фе (Santa Fe) е столица на щата Ню Мексико, САЩ. Санта Фе е най-високо разположената столица от всичките 50 щата на САЩ. Градът е основан от испанци през 1515 г. и името Санта Фе в превод означава „Свещена вяра”. Щат Ню Мексико и съответно Санта Фе е присъединен към САЩ след войната с Мексико.

В Санта Фе се намират едни от най-старите сгради в САЩ – църквата „Сан Мигел” и Губернаторският дворец, които са датирани от началото ХVІІ в. По-късно е издигната катедралата „Св. Франциск от Асизи”.

За да се привлекат повече туристи в града властите канят известни художници и привлечени от красотата на Санта Фе много от тях се заселват тук. Сега Санта Фе е на трето място по обем на продажбите на произведения на изкуството след Ню Йорк и Сан Франциско.

В Санта Фе има и много музеи: Музеят на американските индианци „Уилрайт”; Музеят на Ню Мексико; Музеят на изящните изкуства; Музеят на испанското колониално изкуство и много други. Непременно трябва да се посетят и някои от местните „пуеблос” – индиански жилища, които се намират в околностите на Санта Фе.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Санта Фе - Ню Мексико