Сан Франциско (San Francisco) е град, мечта за голяма част от хората по света, свързващи го със Златната треска от средата на 19 век и блянът за несметните богатства на Калифорния. За това и тези, които са дошли от всички краища на света , са дали всичко от себе си,за да осъществят мечтата си. Разположен по Западното крайбрежие на щата Калифорния в САЩ, с излаз на Тихия океан, този мегаполис е интересен и красив,със смесица от американска, латиноамериканска,европейска и азиатска култури. Може би заради хълмовете, на които е разположен  (42 на брой),Сан Франциско е светъл и  бял, напомнящ някой средиземноморски град и е един от 10-те най-посещавани градове в Америка. Близостта на Силициевата долина, която е само на 50 км от града и е дом на електронната индустрия в света, помага за престижността на Сан Франциско.

Старото име на Сан Франциско е Иерба Буна, дадено му от испанските заселници през 18 век, по името на един храст, преобладаващ тук. След Американо-Мексиканската война , през 1847 г.,   градът става американски и е преименуван на Сан Франциско, на името на най-старата църква в града „Свети Франциск” от 1776 г. Известна още като „Мисия Долорес”, тази бяла сграда краси квартал Мишън на Сан Франциско и е посещавана от стотици туристи на година. А името Йерба Буна  носи един остров, недалеч от Сан Франциско, междинна връзка между Оукланд и Сан Франциско, посредтством моста Бей Бридж, най-големия на територията на Калифорния.

След разрушителното земетресение през 1906 г., Сан Франциско израства още по-привлекателен и  очарователен.  Площадът Юниън Скуеър е основен туристически район на града.В центъра му се издига паметникът на адмирал Дюи, в чест на победата му в битката при залива Манила и миниатюрната статуя на богинята на победата Нике на върха. Около площада има много хотели, магазини, бутици, ресторанти, кафенета ,офис-сгради и най-вече зеленина.Разходката с ретро-трамвая от 1873 г., движещ се с кабели под земята и скорост 15 км в час е една атракция и изключително преживяване, тъй като е част от 49- милен живописен път с начало площада Юниън Скуеър до Ноб Хил, кварталът на богатите.

Тук си съжителстват старите разкошни къщи във викториански стил и модерните къщи, разкриващи благосъстоянието на новите поколения. Кулата Койт в квартала Телеграф Хил е висока 64 м и от наблюдателната й площадка на върха, се открива прекрасна гледка към града и залива. Тя носи името на Лили Хичкок Койт (1843-1929), богата и ексцентрична дама, обичала много Сан Франциско и оставила средства за построяването на тази кула, пред която е паметникът на Колумб. Не може да се отмине гледката към един от символите на града-оранжевия мост Голдън Гейт, най-дългия висящ мост в света, свързващ Сан Франциско с окръг Марин и Северния залив.

Едно пътуване до остров Алкатрас ще ви отведе в бившия затвор, където е лежал Ал Капоне от 1934 до 1938 г. Разходката  по крайбрежната улица „Ембаркадейро” ще ви донесе емоцията от оживения пазар и многото ресторанти и кафенета. Някъде по тази улица е приложния музей на Сан Франциско- Експлораториум, създаден от физика Франк Опенхаймер през 1969 г. Това е един важен научен музей, занимаващ се с науките за живота, физичните явления, местната среда и поведението на човека. А на един от най-известните рибарски кейове Фишърманс Уорф може да  опитате  местния специалитет, дънджънески раци , докато се наслаждавате на прекрасния морски пейзаж и на стадата от тюлени, припичащи се на слънце.

Дворецът на изящните изкуства (Palase of Fine Arts), проектиран от Бернар Мостик в римско-древногръцки стил,той е едно бижу за града. Построен по случай Панамско-тихоокеанското изложение през 1915 г., този огромен, великолепен музей се допълва с изгледа към целия залив Голдън Гейт. В Двореца на Почетния легион в Линкълн парк са изложени множество платна на европейски художници. В съседство е Музеят на историята на афроамериканската, мексиканската, китайската и еврейската култури.  

Пирамидата Трансамерика е един от символите на Сан Франциско и най-високата сграда до 2018 г., когато е построена Трансбайската кула с височина 326 м.

Кварталите на Сан Франциско носят имената на общността от хората, които живеят там. Чайна таун е най-старият и най-голям китайски квартал извън Азия. Създаден през 1848 г., той е важен за историята и културата на китайските имигранти в Северна Америка.Много е интересен порталът към Чайна таун, а кварталът е основна туристическа атракция за Сан Франциско.

Норт Бийч е квартал в Сан Франциско, известен още като малката Италия с многобройни италиански заведения и италианска реч. А Кастро е друг квартал, известен освен с чудесните си кафенета и малки галерии и с едно от местата с компактно хомосексуално население. В Японския квартал Уестърн Адишън впечатляват къщите във викториански стил и особено редицата от известните къщички  „Гримирани дами”(Painted Ladies), които присъстват в много от сувенирните картички на Сан Франциско.

Пагодата на мира е разположена в Японския квартал. Висока 30 м, тя се държи от 12 вертикални стоманени  колони, които от своя страна поддържат пет медни конусни покриви с различни диаметри. Пагодата е създадена за единение на всички хора от различни раси и вероизповедания.По време на освещаването, вечният огън на мира е запален от факла, донесена от Осака, през 1968 г.В Руския квартал Ричмънд, намиращ се на север от парка Голдън Гейт живеят голям брой руснаци, а руските магазини, чайни, църкви и др., заемат по-голямата част от този квартал.

Парковете в Сан Франциско заемат важно място. Паркът Голдън Гейт е най-големият в града и е по-голям от Сентръл Парк в Ню Йорк. Заемащ площ от 4 кв. км, паркът е създаден през 1860 г. и представлява правоъгълник, граничещ с Тихия океан. Забележителна е бялата къща на скалите с известния ресторант, предлагащ ястия с биозеленчуци. Разходката из Японската градина с почивка на чаша чай в чайната къщичка, е повече от удоволствие. В парка се намира възпоменателният музей „М. Х.Янг” , който е Музей на изобразителното изкуство, наречен на известен журналист и създаден през 1895 г. Обновен, заедно с очарователното езеро и палмите наоколо, музеят впечатлява с външния си вид. От стария музей са останали чудните вази и сфинксовете, разположени около новия.

В парка Голдън Гейт , Ботаническата градина заема най-важно място. Върху площ от 55 дка са разположени 9 хиляди различни видове растения от цял свят. Тук могат да се видят магнолии, палми, иглолистни дървета и горски видове от Централна и Южна Америка и Югоизточна Азия. Освен това в Ботаническата градина има и Ароматна градина, която дава възможност на хората със зрителни увреждания да се наслаждават на растенията чрез допир и мирис.Ботаническата градина предлага и образователни възможности за учащи от различни възрасти с цел осъществяване на връзката между растенията и човека.

Една забележителност в центъра на Сан Франциско е за хората, които обичат изкуството-това е Музеят на Модерното изкуство(SFMOMA). В галериите на 5-етажната сграда могат да се видят картини на Анри Матис, Фрида Кало и Диего Ривера, Джаксън Полък и мн. други колекции от модерно и съвременно изкуство.  В залата за фотоизложби и фотосесии също могат да се видят интересни неща. Изморени от разходката можете да си починете до стената на живите растения,които радват очите с разнообразието си. В музея има открита градина със скулптури и три ресторанта.

Плажовете на Сан Франциско са най-популярни сред сърфистите, тъй като водата на Тихия океан е студена за къпане. Оушън Бийч е плаж, близо до парка Голдън Гейт и е най-вече за тия, които обичат да лагеруват на открито.

С богатството си от забележителности, Сан Франциско е град, който може да предложи по нещо за хората с разностранни интереси и желания.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сан Франциско - Калифорния