Савана (Savannah) е един от най-очарователните пъстроцветни градове на Южните съединени щати с население 146 хил. души. Прекрасните градини покрай брега на река Савана, дъбовите и бамбукови горички, красивите къщи, запазили характерния си облик от  края на 18 и началото на 19 век, привличат милиони туристи.

Селището е основано през 1733 г. от генерал Джеймс Едуард Оугълторп, акостирал с кораба „Ан” на брега на река Савана, заедно със 120-те си  спътници, които са първите заселници по тези места. Така се появил град Савана, който става първата столица на тринадесетия щат Джорджия. Оугълторп направил план на града, в който трябвало да има големи площади и много паркове. Паметникът на този забележителен човек се издига на площада Чиплев.

Първите жители засяли семена от памук, които носели от Англия и мекият климат се оказал подходящ за отглеждане на тази култура,която се превръща във важен за южняците поминък. Процъфтяването на града се дължи и на многобройните роби, които пристигат от африканските страни и се трудят в памуковите полета. Забогателите търговци и плантатори започнали да строят къщи в имения, които създавали по свой вкус. За това колониалният период оставя дълбоки следи в архитектурата на този пъстър град.  Днес, голяма част от тях се намират в

Историческата част на града, обявен за национален паметник през 1966 г. Паркът „Форсайт”, създаден през 1840 г. е в Историческата част, планиран още от Джеймс Оугълторп, е голям градски парк. Многото пешеходни алеи и сенчести дървета, детските площадки  за игра и вечно цъфтящите градини, са приятно място за разходка. Но най-впечатляващ е големият фонтан от 1858 г., напомнящ за фонтаните на Плас де ла Конкорд в Париж и Куско в Перу. Насред парка „Форсайт” се издига паметната статуя на Конфедерацията, построена в памет на доброволците, борещи се на страната на Конфедерацията.

Зелената къща „Мелдрим” е построена през 1850 г. и е един от най-разкошните образци на възрожденската готическа архитектура в американския юг. Изискана и красива е желязната ограда на фасадата и на главния вход. Собственик на тази чудесна къща е Чарлз Грийн, богат търговец на памук, а историята й е свързана с историята на град Савана и щата Джорджия.  

След като войските на Съюза превземат Савана, генерал Шърман е толкова очарован от красотата му, че се отказва от унищожаването му. Настанява щаба си в къщата на Чарлз Грийн и от тук написва известната телеграма до президента Линкълн, в която  съобщава, че му прави коледен подарък „град Савана със сто и петдесет тежки пушки и боеприпаси, а също и около двадесет и пет хиляди бали памук”. Между другото памукът принадлежал на собственика на къщата Чарлз Грийн. Следващите наследници на тази изключителна къща, я продават на съседната църква „Св. Йоан”. Така новите собственици използват къщата „Green-Meldrim” за сватбени тържества и събития след църквата.

Къщата на Уилям Скарбаро е едно от малкото оцелели произведения на английския архитект Уилям Джей. Построена през 1819 г. за един от основните собственици на SS Savannan , тя е част от Историческата част на града. Двуетажната бяла сграда с две колони на входа е имала и пищна бална зала.От 1994 г. в сградата на Уилям Скарбаро се помещава Морски музей на корабите и морето, разполагащ с девет галерии. Най-интересните експозиции са моделите на кораби, включващи: SS-Savannan-американски хибриден ветроход, първи в света, прекосил  Атлантическия океан; HMS Anne-корабът превозил James Oglethope и първите заселници на Джорджия през 1712 г.; Wanderer-корабът довел роби от Африка през 1858 г.; RMS Titanic-британският пътнически лайнер, потънал във водите на Атлантическия океан на 15 април 1912 г.

Държавният железопътен музей на Савана се намира в Историческата част на града и е сред най-добрите образци на викторианската жп архитектура. В експонатите му могат да се видят локомотиви още от 1907 г., железопътен грамофон, представляващ устройство за завъртане на локомотива и най-старата преносима парна машина в САЩ. Превърнал се е в местна туристическа атракция и място за сватбени и други тържества.

Музеите на Telfair в Историческия квартал на Савана са създадени според завещанието на Мери Телфаир (1791-1875) и са първите Музеи на изкуствата в Южните Съединени Щати, открити през 1886 г. Трите сгради съдържат колекции, съответстващи на епохата, в която са строени: Телфирската академия от 1818 г. е бившия дом на семейство Телфаир; Къщата на Оуенс-Томас от 1816 г. и кварталите на робите; съвременен център за изкуства Джексън. Общо музеят съдържа колекция от над 4500 американски и европейски скулптури и картини.
Първата африканска баптистка църква в СА Щ се намира също в Историческия квартал. Тя  организира събор през 1773 г., а участниците в ранното движение за граждански права в Савана провеждат седмични срещи в църквата. Музеят към църквата съдържа архиви и паметници , датиращи от 18 век.  

Има още красиви къщи като къщата на Сорвел, известна с най-обитаваните от духове сгради и  къщата на Джулиет Гордън Лоу, основателка на училище за първите момичета скаути, които се намират в Историческата област и заслужават да се видят.

River Street(Ривър стрийт) е търговска улица по южния бряг на река Савана, която е основна атракция за туристите с многото ресторанти, кафенета и забележителни занаятчийски магазинчета. Разхождайки се по тази улица, връщаща ни в миналото, не можем да отминем Мемориалният мост Талмадж, наречен на демократичния губернатор на Джорджия, Юджий Талмадж. Новият мост има четири платна за движение и под него могат да минават и океански кораби. Тук е мястото, на което пристига генерал Джеймс Оугълторп, за да основе по-късно новата колония. Каменна статуя с плоча отбелязва, че това е най-историческото място в щата Джорджия.

Но Савана не е само град-музей. Сити Маркет, а и други големи магазини и ресторанти предлагат приятно пребиваването тук. Къщата на пиратите е исторически ресторант и механа от 1753 г. и една от най-популярните туристически дестинации в Савана. Предназначенито на старата сграда е било място за живеене на градинарите, обслужващи памуковата градина на парцела. През 1948 г. къщата е обновена и превърната в ресторант, разполагащ с 15 зали, където се сервират разнообразни южни ястия. В Къщата на пиратите по стените могат да се видят страници от ранното издание на „Островът на съкровищата” от Робърт Стивънсън. Даже се твърди, че пиратът капитан Флинт е починал в спалнята на втория етаж.

Друга забележителност на Савана е форт Джеймс Джаксън, възстановена крепост от 19 век, разположена на р. Савана, която е била построена за защита на града от атаки.

Близо до Савана е курортното градчеThunderbolt, което с живописната си природа и ресторантчетата, предлагащи морски дарове е притегателен център за местни посетители и туристи. Малкият остров Тиби се е превърнал в популярно място за почивка с плажа и впечатляващата редица от оригинални домове и хотели с изглед към океана. Фарът, който направлява движението на корабите е отворен за посещения.

Още много забележителности могат да се видят в град Савана, а забавленията в джаз и блус клубовете са незабравими.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласували Савана - Джорджия