Вашингтон (Washington) е столица на САЩ и носи името на първият президент на страната Джордж Вашингтон. Градът е основан 1790 г. Във Вашингтон се намират някои от най-важните сгради на САЩ – Белият дом; Конгресът; Пентагонът; ЦРУ; Федералният резерв; Върховният съд на САЩ и Библиотеката на Конгреса – най-голямата библиотека в света.

Белият дом и Капитолият са разположени в парка Нешънъл Мол. Тук се издига и паметника на Джордж Вашингтон, а в съседният парк се намира Паметникът на ветераните от Виетнам, Паметникът на Линкълн, на Франклин Рузвелт, на Ветераните от Корея и др. Вашингтон също се слави и с красивата си природа, както и с музеите, които са от най-известните в света. Тук в Института „Смитсониън”, който представлява огромен музеен комплекс могат да се посетят: Зоологическата градина; Музеят на индианците; Музеят на въздухоплаването и астронавтиката; Националната галерия за портрети и много др.

Интересна е да се види и старата част на Вашингтон с нейните павирани улички и изискани ресторанти. От околностите на Вашингтон може да се посети ждрелото на р. Потомак, където отново се въди белоглавият орел – символът на САЩ.

Етикети: Градове в САЩ |
Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласа Вашингтон