Вашингтон-столицата на Съединените американски щати е един необикновен, изискан и същевременно могъщ град. Новата столицата  е била необходима, за да могат да се създадат институции за управление,охрана и култура на голямата държава.   За създаване на новия град е приет закон през 1790 г., според който столицата на новосъздадената държава е на територията на щата Мериленд , на северния бряг на река Потомак, с  площ 177 кв. км. Екип на Андрю Еликот е натоварен да определи точно границите на столицата с камъни , поставени на всяка миля, някои от които все още стоят там.

През 1791 г., градът е наречен Вашингтон- на името на първия президент на САЩ, а окръга е Колумбия, по името на Христофор Колумб, откривателя на Америка. Столицата и окръга на Съединените щати са самостоятелни единици и не принадлежат към никой от щатите на Америка. През 1791 г., президентът възлага проектирането на новата столица  на френския архитект Пиер Чарлз Л, Енфант, който се придържа към градоустройствените планове на европейските столици Париж, Амстердам и Милано.

Архитектът е планирал широки улици и булеварди и много зелени площи за новия град. Но година след това се налага да освободят главния архитект, поради конфликт с наблюдателите на строителството. Делото му продължил Андрю Еликот, но по булевардите и парковете все още личи отпечатъка от проекта на Л,Енфант.

След не малко препятствия като Американско-британската война, бунтовете след убийството на Мартин Лутър Кинг и проблеми в самото строителство, Вашингтон израства като блестяща столица, неотстъпваща по великолепие на европейските си сестри. В силуета на милионния град не се забелязват небостъргачи, може би за това той изглежда по-достъпен и по-близък.

Капитолият е най-важната сграда на столицата на САЩ и един дързък архитектурен експеримент на архитекта Уилям Торнтън. Огромното красиво стълбище и разпознаваемия купол са първите неща, които впечатляват. Томас Джеферсън е първия президент, положил клетва тук през 1801 г. Белият дом е най-известната и лесно разпознаваема сграда в света, която е лична резиденция и работно място на президента на САЩ. Сградата на Върховния съд на САЩ, изградена от бял мрамор, стои величествено и е съществена част от седалището на властта и център на съдебната справедливост във Вашингтон. Пентагонът е седалището на Министерството на отбраната на САЩ и е най-голямата административна сграда в света, имаща форма на правилен петоъгълник. Библиотеката на Конгреса  е особено забележителна и важна не само заради огромната красива сграда, но и за прекрасната читалня и разнообразието на колекциите си от различни видове изкуства.

Освен административните забележителности, Вашингтон предлага и много други в зависимост от вкусовете на туристите. Великолепният паметник на един от най-успешните американски президенти, Абрахам Линкълн, е разположен в голям парк в центъра на столицата. Това е последната творба на архитекта Хенри Бейкън. От стъпалата на паметника се разкрива чудесна гледка през дългото огледално езеро към обелиска на основателя на САЩ, Джордж Вашингтон и Националния паметник, посветен на загиналите във Втората световна война, а в далечината се извисява сградата на Конгреса на САЩ.Паметникът на Линкълн е сцена на много обществени прояви. Тук през 1963 г. Мартин Лутър Кинг произнася своята прочута реч „Имам аз една мечта”.

Смитсоновият институт, основан през 1846 г. съгласно завещанието на Джеймс Смитсон е научноизследователски и образователен институт, към който е създаден голям комплекс от музеи-19 на брой. Някои от тях са:Музеят на американската история,Индианския музей,Музея Хиршхорн и скулптурната градина, Националния въздушен и космически музей, Музея по естествена история и др.

Паркът  Меридиан Хил е разположен на красив хълм, недалеч от Белия дом. Създаден между 1912-1940 г., паркът е красиво място за отмора с много забележителни скулптури като тази на Данте, на Джеймс Бюканън-15-ият президент на САЩ, на Жана д,Арк-единствената статуя с жена на кон във Вашингтон. А 13-басейновият каскаден водопад в парка е най-очарователното местенце, което може да се види.

За любителите на театрални или балетни постановки, най-доброто място е Кенеди център за сценични изкуства, който обхваща жанрове на театъра, танца, балета,джаза и фолклорната музика. Отворен през 1971 г. в памет на Джон Ф. Кенеди, той предлага и мултимедийни изпълнения за възрастни и деца и обучение по художествени изкуства. Високата 30-метрова сграда е проектирана от Едуард Дюрен Стоун и разполага с грандиозно фоайе с 16 кристални полилея и огромен червен килим на пода. Много скулптури и картини красят залите на центъра, а от  терасата на покрива се разкрива чудесна гледка.

Театър „Форд”, създаден в средата на 19 век, е другото популярно място за посещение сред любителите на театъра. Той става известен с убийството на президента Линкълн от актьора Джон Уилкс през 1865 г. Възстановен и реновиран, театър „Форд” продължава да радва и днес своите почитатели.

От историческите части на Вашингтон си заслужава да се види стария Джорджтаун с неговите павирани улици и облицовани с червени тухлички къщи, луксозни бутици и множество изискани ресторанти.

Националното гробище  „Арлингтън” се намира в покрайнините на града и е едно красиво със спокойствието си място, белязано от бели надгробни плочи, издигащи се на зелена ливада. Тук почиват десетки хиляди известни американци, жертви на Гражданската и следващите войни, откриватели, писатели и президенти.

Ако разполагате с повече време във Вашингтон, може да се разходите около река Потомак и най-вече да разгледате ждрелото на реката. След години работа на природозащитниците, в района отново се размножава белоглавият орел- националната птица на САЩ.

Етикети: Градове в САЩ |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Вашингтон