Сан Диего (San Diego) е град, разположен в югозападния ъгъл на щата Калифорния , на брега на огромния тихоокеански залив Каталина и недалеч от границата с Мексико. С население около 2,9 млн. жители с агломерацията, Сан Диего е известен с многото зелени паркове, прекрасните си плажове и стария град,чрез който можем да се запознаем с миналото на града. За очарованието му допринасят и многобройните ресторанти, кафенета и нощни клубове, където се предлага характерната за региона мексиканска храна. Времето в Сан Диего е приятно и слънчево през цялата година. През лятото температурата е около 26-28 градуса, а през зимата не пада по-ниска от 20 градуса, а отсъствието на урагани е едно от предимствата на града.  Емблематичното описание на градския пейзаж, са небостъргачите на Сан Диего, най-високият от които е One America Plaza с височина 150 м.

Най-ранните заселници по тези места са индианските племена Диеченьо. А първият европеец, стъпил на този бряг е Хуан Кабрийо през 1542 г., където днес се издига негов паметник. Шестдесет години по-късно, мореплавателят Себастиян Висканио дава съвременното име на селището- Сан Диего, на името на католическия светец Диего де Алкала. След войната между САЩ и Мексико през 1845-48 г., Сан Диего остава в пределите на Съединените щати, а за град е признат малко по-късно- 1850 г.

Сан Диего е град на контрастите и смесица от различни култури. Old town или Старият град е популярна туристическа дестинация. Разхождайки се тук, посетителят вижда Сан Диего такъв какъвто е съществувал през мексиканския и ранен американски период между 1821 и 1872 г., със старинните къщи във викториански стил и мисионерски църкви. Едни от най-интересните забележителности на стария град са: Кирпичената къща(Estudillo)от 1827г., която е свързана с популярния роман на Хелън Хънт Джаксън „Рамона” от 1884 г.;

Първата съдебна палата в Сан Диего; Реконструираната конюшня(Seeley Stables), в която могат да се видят конски бъгита, карети и паметници; Cosmopolition Hotel and Restaurant от 1870 г., който все още работи като такъв. Освен това в Стария град са интересни занаятчийските работилнички, където се възпроизвеждат занаятите,упражнявани в този район. Даже може да се види как се завиват пурите в една  от тези работилнички и да се закупят няколко като сувенир. Част от гробището El Campo Santo от 1849 г. е запазено в Стария град. Говори се, че това гробище заедно с Къщата на Уили носят славата си на обитавани от духове места.

Разходката из Стария град непременно трябва да включи посещение в един от многобройните мексикански ресторанти. El Agave Restaurant Tequileria е ресторант, в който можете да се насладите на автентична мексиканска кухня и да  опитате някоя от над двехилядите различни текили-това е музеят „Текила” в Стария град на Сан Диего.

Balboa Park е най-емблематичната историческа забележителност  на Сан Диего. Този парк е създаден през 1835 г. върху площ от 490 ха и е един от най-старите в САЩ. В него са повече от най-красивите сгради, останали от испанско-мексиканското владение на Сан Диего. За създаването на парка Балбоа, голяма заслуга има местната ландшафтска дизайнерка Katherine Olivia Sessions. Всяка година по нейно настояване в парка се засаждат по 100 дървета и отделно по 300 на територията на града. До смъртта й през 1940 г. са засадени близо 20 хиляди дървета- кипариси, борове,евкалипти, различни видове палми и др. Освен това много от градините и сградите в парка Балбоа са изградени по време на Панамско-Калифорнийското изложение през 1915-16 г. в чест на откриване на Панамския канал. За това той е наситен с неща, които могат да впечатлят всеки посетител.

Ел Прадо е дълъг, широк булевард, минаващ през центъра на парка. По протежението му са разположени по-голяма част от музеите и културните забележителности на парка и града. Музеят на човека привлича с интересната си богато украсена сграда и с кулата, съдържаща карилон-това са 23 отляти камбанки, чиято чудесна мелодия се чува в целия парк.Експонатите в музея са свързани с предколумбовата епоха и цивилизацията на маите. Музеят на изкуствата впечатлява с богато орнаментираната входна врата, а в богатата колекция от произведения на изкуството могат да се видят картини на Мурило, Зурбаран, Котан Рибера и Ел Греко. Характерното за Музея на жп транспорта е, че е на закрито и мисията му е да запази наследството , чрез поредица от миниатюрни жп транспортни модели. За децата е отделена галерия за играчки с влакове.

Историческият център в парка  Балбоа е удивителна сграда с отлично украсена фасада. Забележителна е колекцията от дрехи от края на 18 век до наши дни.Освен това в музея има над 7 хил. предмета и колекция от изящни изкуства с произведения на Морис Браун, Алфред Мичъл, Бел Барансану мн. други.

Въздушно-космическият музей е един от най-големите в страната и съдържа оригинали и модели на исторически самолети и космически кораби като командния пулт на Аполо-9 и самолетът – амфибия на авиатора Glen Curtiss от 1912 г. Булевардът Ел Прадо завършва с малък площад с изискан фонтан, особено красив вечер, когато е осветен с разноцветни светлини.

В парка Балбоа непременно трябва да се посетят Ботаническите градини, включващи Кактусова градина, Мемориална розова градина, Японска градина, Зоо градина, а също езеро и къщата на Джордж и Ана Марстън. Павилионът за орган с огромна сцена на открито е място, където всеки уикенд се изнася органов концерт.Международното селище е с множество малки къщички, представят най-характерното за всички нации по света. Мостът Кабрило, свързващ парка със западната част на Сан Диего, олицетворява постиженията на архитектурната мисъл. Зоопаркът  в парка Балбоа заема площ от 40 ха, с около 3500 животни и осигурява разходка с теснолинейка.

Gaslamp Quarter е оживен централен квартал в Сан Диего, известен с нощния си живот. Клубове,квартални  и коктейлни барове привличат младите хора, а театърът Spreckels и киното Balboa предлагат разнообразна програма от музикални и комедийни представления.
Но една от най-големите атракции на Сан Диего е самолетоносачът „Midway” , конструиран по време на Втората световна война, а от 2004 г. е кораб-музей, отворен за посещения.

Морското селище La Jolla, съвсем близо до Сан Диего е посещавано от художници, пътешественици, а и от местните жители, заради непринудения спокоен лукс на плажа и превъзходните кулинарни творения тук.
 
Освен с културните си забележителности, Сан Диего може да се похвали с едни от най-добрите плажове на Калифорния, простиращи се на 70 мили по бреговата ивица и са любимо място за сърфистите. Добре поддържаните спретнати къщички в предградията, са в съседство с най-голямата база на ВМС на САЩ.Един от плажовете е Коронадо Бийч, простиращ се на дълга ивица земя, която отделя океана от залива и пристанището на Сан Диего. Огромни хотели обсужват това приказно кътче на Калифорния. Друг известен плаж е Blacks Beach, който е получил името си от близката конна ферма, която е отглеждала чистокръвни черни коне. Въпреки, че инфраструктурата тук е слабо развита, много е чисто, дивно и срещата с делфините е уникално преживяване.

Най-старият град по Западното крайбрежие на Съединените щати- Сан Диего, винаги посреща усмихнат своите гости и ви очаква!

Етикети: Тихи океан |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сан Диего - Калифорния