Бон (Bonn) е град в Западна Германия, разположен на брега на река Рейн в провинция Северен Рейн-Вестфалия, на около 25 км южно от Кьолн. Със своята повече от 2000-годишна история Бон е един от исторически емблематичните немски градове. Преминаващата през Дюселдорф и Кьолн река Рейн не пропуска да внесе разнообразие и в ландшафта на град Бон. Този сравнително спокоен град е разположен на около 25 километра южно от Кьолн. Бон е родния град на композитора Бетховен. Историята на града започва още по римско време. Около XI век пр.н.е. по земите на днешния град е бил разположен малък римски легион, а първите заселници са били местните племена Ебурони, присъединили се към римската армия. Сформираното селище получава латинското наименование „Bonna”, откъдето идва и днешното име на града. През XIII век се изгражда романска крепост на площ от 250000 кв.м. Между стените й е била изградена гъста мрежа от улици и множество сгради. Тук са били разположени големите сгради, където са живеели офицерите, казарма, конюшни и военен затвор. От 1949 г. до 1990 г. е столица на Западна Германия, а след обединението с ГДР е седалище на правителството до 1999 г., когато столица на обединена Германия отново става Берлин.

Бон е сред благословените градове, които остават непокътнати по време на Втората световна война, поради което архитектурата му е напълно запазена от самото начало на XX век.

Бурното политическо минало на Бон не се усеща в градската му атмосфера, той дори може да мине за романтичен, тих и спокоен град. За историческото минало на града разказва неговата страхотна архитектура.

Туристическата обиколка на забележителностите на Бон задължително трябва да премине през тукашната Ботаническата градина, която е разположена в центъра на града. Този „зелен оазис” е част от университетската структура. Тук на сравнително неголяма площ са разположени уникални растителни видове като амбровото дърво, множество диворастящи растения, както и някои красиви цветове.

Интересна забележителности в района е двореца в Брюл, който непременно трябва да бъде видян по време на посещението на града.

Църквата „Мюнстер” е една от най-старите немски църкви, която се намира в Бон. Построена е между XI-XIII век. В определен период от време „Мюнстер” е играела роля на катедрала на архиепископията в Кьолн. Днес тя си е папска базилика.

В Бон има доста интересни музеи – музей на модерното изкуство, музей на историята на ФРГ, родната къща на Бехтовен, превърната в музей, както и единственият по рода си музей на жените. Той е основан през 1981 г. от Мариане Питцен и група работещи жени.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бон