Кьолн е четвъртият по големина град в Германия. Той е най-големият град в Северен Рейн-Вестфалия и един от най-старите градове на Германия. Градът е разположен на двата бряга на река Рейн и с население над 1 милион души, Кьолн се нарежда на четвърто място по големина сред всички немски градове. Тук на едно място се събират представители на повече от 80 националности. Болшинството от тях са немци (82, 6 %), а останалите – турци, имигранти от бившата югославска република, а също така има и доста руснаци и италианци. Коренното население на града говори на един от видовете източнофранкски (рейнски) диалекти — кьолш. Символ на града е готическата Кьолнска катедрала, чиито две камбанарии се виждат от всяка част на града.

Първите заселници по земите на днешен Кьолн са келтите и германските племена. В района на Кьолн е родена и Агрипина или известна още като Агрипина Младша, за да се различава от майка си, която носи същото име. Агрипина е съпруга на император Клавдий и майка на Нерон. По нейна воля селището в района на днешен Кьолн получава от римляните права на град през 50 г. на новата ера и името "Colonia Claudia Ara Agrippinensium". Така Кьолн се нарежда сред най-старите градове на Германия. Градът е бил голям център в римската провинция Германия.

През Средните векове Кьолн е един от най-големите градове, а около 1500 г. - най големия в Европа. Богатите залежи на кафяви въглища, а също и близостта до Рурската област, са спомогнали в средата на XIX век Кьолн да стане един от индустриалните центрове на Европа.

Днес водещите отрасли в града са машинното и автмобилостроенето. На територията на града се намират фабриките на Форд, както и производтсвените филиали на Тойота, Грундинг и Сименс.

Други отрасли са химическа промишленост и хранително-вкусова промишленост. В Кьолн се намира главният филиал на една от най-големите фирми за производство на шоколадови изделия „Щолверк”. Осван това в града има множество стари пивоварни, където се произвежда знаменитата бира „Кьолш”. Развити са нефтопреработвателната и тектилната промишлености, както и производтсвото на строителни материали. Не бива да се забравя факта, че Кьолн е родината на одеколона.

Кьолн са избрали за свой център такива влиятелни организации като Международната търговска палата, Съюзът на немската промишленост, Търговско-промишлената палата, Съюзът на работодателите и Съюзът на немските банки. В Кьолн е разположен и най-големият радио и телевизионен център в Германия.

Кьолн е известен с многото си музеи, романски църкви, зоологическата градина, Парка на фантазиите, Шоколадовия музей, старата римска част и др. Той е и голям образователен център. Повече от 54 000 студенти живеят и учат в Кьолн. В квартал „Кьолн Мессе” редовно се провеждат различни тематични изложби и панаири на различни отрасли на промишлеността и изкуствата.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Кьолн