Бремен (Bremen) е град в Северна Германия. Официалното му име е Фрайе унд Ханзещат Бремен поради членството му в средновековния съюз Ханза. Разположен е на река Везер и заедно с Бремерхафен образува провинция Бремен, основана през 1947 г. Някога са наричали града „Северния Рим” заради огромното историческо и архитектурно богатство, която се заключва между неговите площади, улици и крайбрежни ивици. Бремен също така е и най-старият германски крайбрежен град. Днес Бремен е колкото исторически ценен, толкова и модерен развит град. Освен това градът е второто по големина пристанище на Германия, като е изпреварен единствено от Хамбург. Славата му по света се носи от Бременски градски музиканти. Историята не посочва точна дата кога са били заселени земите на днешен Бремен, но пък са намерени кости от праисторически слон от около 150 000 пр.н.е., както и открити човешки кости от 10-12 000 пр.н.е. край Вилдесхаузен. Предполага се, че по земите на днешен Бремен са живели саксонски племена.

Средновековната история на днешен Бремен започва през VII век когато Карл Велики води битки с местните племена и установява контрол над областта, като това е и датата, когато за първи път град Бремен се споменава в историческите текстове. На 10 август 965 г. император Вилхелм I дава търговското право, монетното право и митническото право на архиепископът на Бремен. През 11 век около града се появява масивно укрепление, което трябвало да пази Бремен от нормандско нашествие.

Първият за Бремен и най-стария за Северна Германия свободен пазар бива открит на 16 октомври 1035 г. Днешно време се празнува ежегодно на стария пазарен площад – Марктплатц. Около него са разположени повечето архитектурно-исторически шедьоври на Бремен. Някои от сградите, които обкръжават площада стоят тук още от XIII век, заради което пазарният площад на Бремен е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното историческо наследство.

Бремен е богат на история, богат на архитектура, на паметници и красиви сгради. Например не може да не бъдат споменати Катедрала "Св. Петър", сградата на Кметство, построено през 1414 г., Градски парламент, Fallturm - кулата за измерване на земното ускорение, както и Шноор - квартал, обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО.

Не бива с лека ръка да се подминават и например статуите на Бременските музиканти, както и статуята на Роланд, които също присъстват на визитната картичка на този немски град.

Предизвикателство за посетителите на града са също така Ботаническа градина, Градският парк и паркът "Рододендрон".

Забележителната сграда на градския съвет, красящ площада в Бремен, е наричан Ратхаус и е издигната в началото на XV век, в готически стил, малко по-късно трансформиран в стил „Везер Ренесан”. На противоположната страна на площада е разположена сградата на гилдията – Шьотинг, в която е съчетана в архитектурно отношение ренесансов и готически стил. Зданието на бременския парламент – Хаус дер Бюргершафт е издигнато през 1966 г. и е забележителна с фасадата си от стъкло, стомана и бетон.

Забележителната и считана за свещена статуя на Роланд се издига и краси центъра на Бремен. Статуята изобразява Роланд, който държи меча на правосъдието и щит, а над него се вие имперски ореол. В годините на Втората Световна Война са взети специални мерски за опазването й от бомбардировките, защото се считало, че докато статуята е цяла, Бремен ще бъде свободен град.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бремен